Šventosios nelegalus tramdys vilniečiai

Šventosios nelegalus tramdys vilniečiai

Iš Vilniaus atvykę Nacionalinės žemės tarnybos specialistai, vakar patikrinę kolegų iš Palangos skyriaus darbą dėl Šventojoje esančių nelegalių namelių, buvo nuliūdinti - rasta labai daug pažeidimų. Skyriaus darbuotojams žadamos tarnybinės nuobaudos.

Pastaruoju metu Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Palangos skyriaus specialistai buvo įpareigoti vykdyti valstybinės žemės naudojimo kontrolę ir nustatyti Šventosios teritorijas, kuriose yra galimai nelegalūs poilsio pastatai. Kiek iš viso yra tokių nelegalių namelių, kol kas nesuskaičiuota.

Palangos skyriaus specialistai privalėjo identifikuoti visus nelegalius poilsio namelius, nustatyti jų savininkus, įpareigoti juos nugriauti savo statinius, imtis visų reikiamų priemonių ir veiksmų, kad ši problema būtų pagaliau išspręsta.

Anot Palangos skyriaus specialistų, preliminariai Šventosios pajūryje yra daugiau nei 100 nelegalių poilsio namelių. Dalis jų yra neįregistruoti nekilnojamojo turto registre, todėl tik vykdant tikrinimus galima nustatyti jų būklę - ar tai legalus, ar nelegalus statinys.

Nelegaliais poilsio nameliais yra laikomi pastatyti sovietmečiu ir neįtraukti į inventorinę knygą, kurios pagrindu statiniai vėliau buvo registruojami Registrų centre. Kiti yra savavališkai pastatyti jau atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Daugumai sovietmečiu pastatytų poilsio pastatų buvo išduoti leidimai juos naudoti tam tikrą laiką, pavyzdžiui - 10 metų, tačiau suėjus šiam terminui niekas jų negriovė ir toliau jais naudojosi. Kitiems statiniams buvo išduodami neterminuoti leidimai, todėl tik surinkus visą informaciją galima nuspręsti, ar konkretūs statiniai yra legalūs ar ne, ir paskatinti jų savininkus imtis priemonių dėl jų įteisinimo arba juos nugriauti.

Vakar NŽT darbuotojai iš centrinės būstinės buvo nuvykę į Šventąją ir apžiūrėjo tuos namelius.

"Situacija iš tikrųjų yra bloga, niekas nepadaryta, turėsime imtis atitinkamų priemonių ir bandyti spręsti susidariusią problemą. Iki šiol ta kryptimi niekas taip ir nepajudėjo. Palangos skyrius buvo įpareigotas atlaisvinti sklypus, reikalauti nugriauti nelegalius statinius ir tai turėjo būti padaryta jau seniai. Deja, pamatėme, kad niekas nepadaryta, todėl kontrolę perimsime patys. Žinoma, visko vieni nepadarysime, bet situaciją bandysime keisti pavedimais ir griežtindami kontrolę", - vakar sakė NŽT direktorė Daiva Gineikaitė.

Pasak jos, nelegalių namelių Šventojoje yra daug, nemažai neregistruotų, kai kurių savininkai yra nustatyti, kai kurių tik spėjami.

"Vieną kartą tai turi būti sutvarkyta. Negalime leisti tokių dalykų, kad kas nori, tas prisistato statinių valstybinėje žemėje ir paskui užsigrobia žemę. Nelegaliai pastatyti statiniai turi būti kuo skubiau pašalinti. Nelegalių statinių Šventojoje tikrai daug", - sakė D. Gineikaitė.

Šiuo metu teismui perduota tik viena byla dėl savavališkai pastatytų 15 poilsio namelių reikalaujant juos nugriauti. Ji nėra baigta. Dar viena byla rengiama. Tačiau, pasak NŽT direktorės, dar liko labai daug namelių, kurių savininkai "nepaklibinti".

"Palangos skyriui dėl prasto darbo turime labai daug pretenzijų. Patikrinus rasta labai daug pažeidimų, ir ne tik šioje srityje, tad imsimės labai griežtų priemonių. Bus pradėti tarnybiniai patikrinimai dėl tarnybinių nuobaudų skyrimo, nes yra pridaryta labai daug blogų dalykų. Kuo tai baigsis, nežinau, bijau dar iš anksto spėlioti, tačiau viskas likti taip, kaip yra dabar, tikrai nebegali. Ir patikrinimo rezultatai nuliūdino, ir per gyventojų priėmimą pamatėme, kokie klausimai keliami, kokios didelės problemos atsiradusios, kad leidžiama daug sklypų formuoti neteisėtai. To tikrai neturėtų būti. Pažeidimų nustatyta daug. Dėl aplaidžiai vykdomų funkcijų bus nustatyti kalti asmenys ir jie bus nubausti", - tikino NŽT direktorė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder