Tarp jūrų pajėgų šauktinių - daugiausia savanorių

Tarp jūrų pajėgų šauktinių - daugiausia savanorių

Lietuvos karinių jūrų pajėgų (KJP) Palangos jūros stebėjimo poste prieš savaitę įsikūrė 49 šauktiniai. Daugelis jų yra iš uostamiesčio ir Klaipėdos regiono. Ne vienas jų sako, kad po čia praleistų 9 mėnesių nuspręs, ar rinksis profesinę tarybą kariuomenėje.

Vakar Palangos jūros stebėjimo poste surengta svečių diena. Atvyko didelis autobusas, pilnas šauktinių artimųjų. Jiems buvo sudaryta galimybė lankytis karių tarnybos vietoje, susipažinti su jų gyvenimo sąlygomis.

Gyvena jie po 12 viename kambaryje. Turi rakinamas spinteles, yra ir kur batus, ir rūbus išsidžiovinti, išsiskalbti - stovi pramoninės skalbimo mašinos, yra speciali patalpa lyginti rūbus, mažytė bibliotekėlė, galima naudotis ir kompiuteriu ir t. t. Tiesą sakant, buvome nustebę, kad tiek vaikinų kareivinėse gyvena jau savaitę, o jose švaru kaip operacinėje.

Kieme krepšinio aikštelė, kurioje kas rytą daroma mankšta, išskyrus šeštadienį, sekmadienį, kai vaikinams leidžiama ilgiau pamiegoti. Ir visa tai yra vos ne ant jūros kranto, aplink pušynas... Galima pajuokauti, jog tai tiesiog kurortas.

Patys kariai pasakojo, kad po bazinių mokymų Rukloje čia jie pasijuto kaip viešbutėlyje. Ir maistas, anot jų, čia skanesnis, nes gaminama ne 400 žmonių, ir vadai draugiški, geranoriški.

Žinoma, tarnyba yra tarnyba, poilsiaujama čia nebus, reikės išlaikyti ir fizinio pasirengimo normatyvus, teks išmokti naudotis ginklu, žodžiu, paragauti tikros kario duonos.

Stovėdamas prieš šauktinių rikiuotę KJP vadas jūrų kapitonas Arūnas Mockus sakė, jog valstybės gynyba - tai mokslas, todėl jie pašaukti išmokti atlikti pareigą tėvynei.

Pasak vado, svečių diena organizuota tam, kad artimieji pamatytų, kur gyvens vaikinai, kokiomis sąlygomis, kad jiems būtų ramiau.

Vieno šauktinio mama klaipėdietė Auksuolė prisipažino esanti visiškai rami, nes sąlygos kareivinėse tikrai geros. Ją džiugina, kad jos sūnus sutvirtės, užsigrūdins, nieko tokio, kad trūks miego, kad neprivalgys - "tai tik į sveikatą".

"Tėvas, ko gero, labiau nerimauja nei aš", - sakė tris vaikus auginanti mama ir jaunesnįjį sūnų išleidusi į kariuomenę. O 21 metų sūnus Mindaugas sako svarstąs galimybę vėliau tapti profesionaliu kariu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder