Teršalų Salantuose istorija dar nebaigta

Teršalų Salantuose istorija dar nebaigta

Salantuose laiku pastebėti teršalai leido užkirsti kelią didesnei ekologinei nelaimei. Per ilgus metus sodybos teritorijoje buvo paslėptos kelios dešimtys statinių ir cisternų su naftos produktais, aplinka užteršta ir įvairiomis atliekomis. Nors teršalai jau surinkti ir išvežti, ekstremali situacija Salantuose dar neatšaukta.

Trečiadienį buvo baigti kasinėjimo darbai, vakar ir šiandien plaunamos užterštos drenažo sistemos. Po to planuojama vėl paleisti veikti drenažo sistemą be rizikos, jog į upelį tekės teršalai.

"Šiuo metu sustabdytas tekėjimas, drenažo vamzdynai pilni to "džiaugsmo", bet tekėjimas kontroliuojamas, jis sustabdytas, kad teršalai nepakliūtų į upelį. Jei dalis teršalų vis tiek prasisunkia, juos sulaiko vadinamosios bunos, ant paviršiaus likusius teršalus ugniagesiai purškia repelentais, kurie skaido tas medžiagas ir taršos gamtai nebedaroma", - "Vakarų ekspresui" apie padėtį Salantuose pasakojo Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Pasak jo, ieškant paslėptų "lobių" išraustoje teritorijoje papildomus kasinėjimus atliko ir geologai, kurie įvertins, kiek užterštas gruntas, ar reikės dalį jo išvežti.

Mero teigimu, sodyboje gyveno tikras daiktų kaupikas.

"Atradome daug visokiausių dalykų - ir metalo laužo, ir keliasdešimt žemėje užkastų statinių po 200 litrų, kai kurios buvo pilnos, dalis puspilnės, dalis tuščios. Radome ir įvairaus dydžio cisternų, kuriose irgi buvo naftos produktai. Taip pat buvo atrasti 48 šarminiai akumuliatoriai, vienoje vietoje radome įvairios talpos butelių, kurie buvo pripildyti įvairių skysčių - nuo alkoholio iki kažkokių ploviklių", - vardijo A. Kalnius.

Iš sodybos ir vandens telkinių iš viso jau išvežta utilizuoti beveik 200 tonų užteršto vandens ir įvairių naftos produktų.

Buvo atlikti vandentiekio tyrimai Salantuose, įvertinta vandens kokybė per 20 šachtinių šulinių. Rezultatai taršos neparodė, vandenį galima vartoti. Vis dėlto ekstremali situacija Salantuose dar neatšaukta.

Preliminariais duomenimis, Kretingos rajono savivaldybės patirtos išlaidos suvaldant taršą į vandens telkinius, likviduojant padarinius ir šalinant taršos šaltinį jau siekia apie 113 tūkst. eurų. Jei reikės išvežti gruntą, suma gali dar išaugti.

Apie žalą gamtai kol kas nekalbama, ji bus įvardinta, kai bus baigtas ikiteisminis tyrimas.

"Visoje šioje situacijoje įdomiausia tai, kad jei teršalai nebūtų patekę į drenažo sistemą, mes tikrai nebūtume žinoję, kad yra tokia nelegali "benzino kolonėlė" ar "naftos terminalas". Su aplinkosaugos specialistais vaikščiojome kelias dienas, bet nieko negalėjome nustatyti - nei kokio nors kvapo, nei įtartinų vamzdynų, iškilimų ir panašiai. Nieko nesimatė, tik gražus žolynėlis vidury kaimo, ir nebuvo galima pasakyti, kad čia yra kažkas tokio", - stebėjosi Kretingos rajono meras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder