Tvenkinių valymas nepatinka faunai

Tvenkinių valymas nepatinka faunai

Šalia valomų tvenkinių uostamiesčio "Draugystės" parke gyvenantys žmonės pastebi, kad iš jų dingsta anksčiau čia gausiai gyvenę vandens paukščiai. Teigiama, kad prireiks laiko, kol jie sugrįš į senąsias perimvietes.

Pasak gamtininkų, šiuose tvenkiniuose nuolat peri ar žiemoja keturių rūšių paukščiai: gulbės nebylės, didžiosios antys, laukiai ir nendrinės vištelės.

Išvalius tvenkinį neliko jo pakrantėse augusių nendrių, švendrių ir kitų augalų bei salos vandens telkinio viduryje.

"Buvo salelė, jos neliko. Kur dabar antelės perės?" - į redakciją paskambinusi jaudinosi klaipėdietė Virginija.

"Žmonės yra teisūs, šiuose tvenkiniuose iš tikrųjų peri nemažai paukščių. Valymas - dviprasmiškas dalykas, po jo aplink bus gražu, patiks žmonėms ir kraštovaizdžio architektams, tačiau paukščiams - tai tikrai ne, jie traukiasi ieškodami tinkamesnių sąlygų. Prireiks ne vienerių metų, kol čia gyvenę paukščiai sugrįš", - apie klaipėdietės nuogąstavimus kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus biologas Saulius Karalius.

Jis teigė, kad atliekant panašius valymo darbus yra galimybė apsaugoti paukščius - palikti bent nedidelį natūralų kampelį, o atlikus darbus centre sustumti dirbtinę salelę.

"Sala - fantastiška vieta paukščiams. Tai yra ne tik vieta perėjimui, bet ir saugi vieta, kurioje jų nepasiekia žmonės bei valkataujantys gyvūnai", - pasakojo gamtininkas.

Pasak savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, išvalytame tvenkinyje salos nebuvo, tik didžiulis akmuo, kuris dugne kaupiantis dumblui natūraliai iškilo į paviršių.

"Tas akmuo dabar yra ant kranto. Ateityje galbūt ant jo bus pritvirtinta lentelė su informacija, iš kur tas riedulys atsirado", - sakė I. Šakalienė.

Anot jos, vandens telkinių aplinka bus sutvarkyta pavasarį - išlygintos pakrantės apsodintos įvairiais augalais, parke bus pastatyta suolelių.

Šiuo metu jau valomas antrasis parko tvenkinys. Teigiama, kad per ilgus metus jų dugne susikaupė daugiau nei metras dumblo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder