Vaisiai ir daržovės paplūdimyje uždavė mįslių

Vaisiai ir daržovės paplūdimyje uždavė mįslių

Prieš pat Naujuosius metus Baltijos pakrantėje pasirodė vaisių ir daržovių. Uosto tarnybos jokių žinių, kad kas nors būtų nutikę jūroje, pavyzdžiui, kad per audrą būtų iškritęs koks konteineris, neturi. Pasak Pajūrio regioninio parko direkcijos direktoriaus Dariaus Niciaus, tai nėra ekologinė katastrofa, tad surinkti šių radinių nebus stengiamasi.

Praėjusios savaitės pabaigoje, papūtus smarkesniems vėjams, Baltijos pakrantėje pasirodė įvairiausių vaisių ir daržovių. Eidamas pajūriu nuo Plazės gamtinio rezervato beveik iki pat Nemirsetos kelių kilometrų ruože gali rasti obuolių, citrinų, apelsinų, net kalafiorų ir aguročių. Geriausiai išsilaikę yra obuoliai, kitos gėrybės jau papuvusios.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna apie tokius radinius nieko nebuvo girdėjęs ir juokavo eisiąs jų pasirinkti.

Pasak Lietuvos saugios laivybos administracijos (LSLA) Laivybos kontrolės skyriaus vedėjo Lino Kasparavičiaus, apie bet kokį nutikimą laive turi būti pranešama ir pakrantės valstybei, ir savo šalies vėliavos administracijai. Tačiau bent jau vakar iki pietų tokių pranešimų LSLA nebuvo gavusi.

L. Kasparavičiaus manymu, radiniai gali būti susiję su praėjusią savaitę siautusiais vėjais, galbūt laive atsidarė kokia nors maisto saugykla.

AB "DFDS Seaways" komunikacijų ir ryšių su visuomene Baltijos šalims vadovas Vaidas Klumbys sakė, kad iš keltų nuplauti kokį nors konteinerį beveik neįmanoma, nebent per galingą audrą laivas būtų buvęs vartaliojamas. Jis patikino, kad keltai šiuo atveju niekuo dėti, vaisiai ir daržovės pajūryje esą tikrai ne iš jų. Be to, "DFDS Seaways" keltai per Kalėdas ir Naujuosius metus neplaukė.

Nors galimybė, kad iš laivo konteinervežio į jūrą gali įkristi blogai pritvirtintas konteineris, egzistuoja, tačiau paprastai jame būna vienos rūšies vaisiai, o ne kelių. Be to, jei jūroje būtų atsidūręs konteineris su šiomis gėrybėmis, paplūdimyje jų turėtų būti daugiau.

"DERLIUS". Geriausiai išsilaikę yra obuoliai, kitos gėrybės jau papuvusios. Tomo Gukausko nuotr.

Pajūrio regioninio parko vadovas D. Nicius sako, kad panašių dovanų iš jūros sulaukiama kone kasmet. Žinių, kas nutiko dabar, parkas neturi, priešingu atveju kreiptųsi į savininką, kad susitvarkytų.

D. Niciaus manymu, tos "dovanos" atkeliavo iš jūros, greičiausiai iš laivo, gal kas nors atsikratė pasenusių produktų. Kad vaisiai ar daržovės būtų atplaukę iš Kuršių marių, nelabai tikėtina.

"Kadangi tai nėra ekologinė katastrofa, kokia nors cheminė tarša ar naftos produktai, niekas jokių tyrimų ir neatlieka. Po audrų kasmet kas nors būna išmesta į krantą. Tai ne pirmas ir ne paskutinis kartas. Manau, būtinybės visus tuos vaisius surinkti iki vieno nėra", - sakė D. Nicius.

Anot jo, tai yra organinės medžiagos, ir nieko blogo jos nedaro - iš gamtos atėjo, į gamtą ir sugrįš. Jeigu tų vaisių ir daržovių būtų daug, iškiltų pavojus paplūdimiui tapti sąvartynu. Šiuo atveju tai negresia.

Maždaug prieš 12 metų nuo laivo buvo nukritę keli konteineriai, gabenę arbatą. Tada paplūdimiai buvo nusėti arbatos pakeliais. Prie Olando Kepurės buvo išmesti ir patys du konteineriai. Žmonės ėjo į paplūdimius rinkti arbatos, ji netgi buvo pardavinėjama turgavietėse.

Pernai į pakrantę buvo išmesta parafino. Jis grėsmės nekėlė, bet buvo renkamas, nes vasarą būtų pridaręs nemalonumų poilsiautojams. Buvo surinkta apie toną parafino.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder