Vasarą vaikams stovyklų gali nebūti

Vasarą vaikams stovyklų gali nebūti

I. Simonaitytės bibliotekoje vykusioje Apskrito stalo diskusijoje, kurią inicijavo asociacijos "Mano miestas Klaipėda" Švietimo grupė, bandyta atsakyti į klausimą, kas ir kaip turėtų rūpintis vaikų užimtumu vasarą mūsų mieste, idant jie iš dyko buvimo nesugalvotų burtis į gaujas, valkatauti ir neįgytų žalingų įpročių.

Tėvų organizacijos atstovai sakė, jog ne visi tėvai gali sau leisti užmokėti už vaiko laisvalaikį vasaros stovykloje, ir retoriškai klausė, ką gali jiems pasiūlyti valstybinės institucijos, Savivaldybė, nevyriausybinės organizacijos bei verslininkai.

Lietuvoje yra 9-ios skautų organizacijos, kurios rengia stovyklas vaikams nuo 6 iki 12 metų, ir skautams nuo 12 iki 16 metų. Savaitė stovyklavimo kuriame nors šalies kampelyje kainuoja iki 200 litų. Stovykla yra tarsi didysis nuotykis po visus metus trukusio pasiruošimo gyvenimui gamtoje. Tai yra ne tik pramoga, bet ir savarankiškumo mokykla: vaikai patys gaminasi valgį, gyvena mažoje bendruomenėje, tyrinėja gamtą, gilinasi į tikėjimo tiesas. Kiekviena tokia stovykla turi savo temą, pavyzdžiui "indėnai", "džiunglės", ir patys siuvasi drabužius, užsiima menine veikla, rengia spartakiadas bei žygius po apylinkes. Kunigams suteikiama išimtinė teisė laikyti mišias miške. Vyresnieji skautai nuo 16 iki 29 metų keliauja po Lietuvą arba užsienio šalis. Kitais metais lietuviai, tarp jų ir klaipėdiečiai, turės galimybę dalyvauti skautų stovykloje Prancūzijoje, kur susiburs net 50 tūkstančių jaunuolių.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Stirbienė sakė, jog 2005 metais iš Savivaldybės biudžeto buvo skirta 130 tūkstančių litų vaikų socializacijai, turistinėms ir dienos stovykloms, Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 63 tūkstančių litų. Vienu metu buvo vadovautasi principu: kuo daugiau pinigų skiria Savivaldybė, tuo daugiau skiria ministerija. 2008 m. Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 374 tūkst. litų, savivaldybei nereikėjo prisidėti. Nuo 2010 m. ministerija nebesišvaistė ir lėšų neskyrė niekam. 2011 metais Klaipėdos savivaldybė vasaros užimtumo programoms skyrė 50 tūkstančių litų. Dar neaišku, kiek pinigų Savivaldybė sukrapštys šios vasaros vaikų laisvalaikiui.

Tačiau miesto vaikai galės dienas leisti mokyklose, kur nemokamus pietus gaus tik tie vaikai, kurie juos gaudavo visus metus. Tiesa, išvykų nebus, bet vaikai galės žaisti prie mokyklų esančiose krepšinio aikštelėse. Taip pat Klaipėdoje šimtai vaikų galės pramogauti 3-jose neformalaus ugdymo įstaigose - Jaunimo bei Moksleivių saviraiškos bei Laisvalaikio centruose. Diskusijos dalyviai pabrėžė, kad miestui daugiau kainuos gatvėje besišlaistančių vaikų išdaigos, nusikaltimai, gydymas įjunkusių į kvaišalus ir panašiai.

Mieste tik pirmuosius žingsnius žengiančioms keturių miesto apygardų bendruomenių taryboms reikėtų pamąstyti, kam skirti Savivaldybės skiriamą paramą - kelionei į Kryžių kalną ar vaikų užimtumui. Religinės bendruomenės kol kas taip pat neturi pasiūlymų, ką vaikams veikti vasarą.

Darbo biržos atstovai negalėjo pasakyti nieko paguodžiamo. Pernai viešuosius darbus dirbo kelios dešimtys moksleivių. Šiemet jau 40 moksleivių pareiškė norą dirbti vasarą, pateikė anketas. Jie galės prekiauti ledais, vaisvandeniais, čeburėkais, platinti skrajutes, dirbti padavėjais, indų plovėjais, želdinimo darbus Botanikos sode. Problemų čia apstu: reikia vaiką darbo metu prižiūrinčio žmogaus, suteikti vaikui pertraukas, tad darbdaviai nenori "terliotis" ir samdyti jaunus žmones. Diskusijoje dalyvavę tėvai piktinosi, kad vaikai dažnai įdarbinami be darbo sutarties, bent penketą dienų laikomi mokiniais ir todėl atlyginimo už darbą negauna. Dažnai jie išnaudojami ir tiesiog neatlaiko darbo krūvio. Viena mergaitė buvo įdarbinta parduotuvėje, kur naktimis turėjo pardavinėti svaigiuosius gėrimus, tad tėvai nerizikavo, ir iš tokio darbo ją atsiėmė. Vis daugėja atvejų, kai vos 16 metų sulaukę jaunuoliai vasarą išvyksta uždarbiauti į užsienį.

Gera žinia ta, jog naujame Eurodesk Lietuva portale www.zinauviska.lt jaunimas ir dirbantys su jaunimu žmonės gali rasti informaciją apie studijas, savanorystę, keliones, darbą Europos šalyse bei kitas galimybes.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder