Vietoje tualeto leis statyti daugiaaukštį pastatą?

Vietoje tualeto leis statyti daugiaaukštį pastatą?

Istorinės Klaipėdos miesto dalies viešųjų erdvių detaliųjų planų rengėjai pabrėžia, kad didelių pokyčių šiose erdvėse nenumatyta, o tik nustatytos konkrečios ribos. Visgi yra vietų, kur žaliuosiuose plotuose numatyti komercinės paskirties objektai.

Vienas tokių - greta Lietuvininkų aikštės esantis skverelis, kuriame tarsi svetimkūnis riogso nebenaudojamas viešasis tualetas.

Žinia, šį objektą miesto savivaldybei pavyko parduoti. Teigiama, jog dabartinis jo savininkas - bendrovė "Segosta".

Detaliojo plano rengėjai siūlė šiam pastatui priskirti kiek didesnį sklypą nei yra numatyta žemės nuomos sutartyje, tačiau "Segostos" atstovai patikino, kad daugiau žemės jiems nereikia.

"Kuomet bendrovė nusipirko tualetą, buvo sudaryta sutartis apie pastatą esančios žemės nuomai - nurodyta, kad jiems priklauso tik 164 kvadratiniai metrai. Savininkai tikina, kad jiems daugiau nereikia", - paaiškino detaliojo plano rengėjas, bendrovės "Projus" vadovas, architektas Algirdas Sviderskas.

Taigi detaliajame plane atskirųjų želdinių teritorijoje, kaip įvardijamas skverelis šalia Lietuvininkų aikštės, pažymėta dabartinio tualeto vieta, kuriai priskiriama komercinė paskirtis.

Tai nepatiko Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos vadovui Vaidotui Dapkevičiui. Vykusiame detaliojo plano viešame svarstyme jis akcentavo, esą tai - precedentinis atvejis, kai miestui priklausančioje teritorijoje atsiranda privati nuosavybė ir po to rengiant detaliuosius planus miestas turi šokti pagal pastatą įsigijusių asmenų norus.

"Didinti užstatymo ploto nebus galima, tačiau paaukštinti - taip. Numatyta, kad toje vietoje esantis statinys galės iškilti iki 11 metrų aukščio", - sakė architektas.

Dabartinis neveikiančio tualeto pastatas virš žemės tėra iškilęs 1,5-2 metrus.

Tai, ką leidžia detalusis planas - viena, tačiau esą jau dabar žinoma, kad paveldosaugininkai yra priešiškai nusiteikę prieš bet kokio statinio atsiradimą toje vietoje.

"Mano nuomone, paveldosaugininkų nuomonė turėtų keistis, nes dabartinis neveikiantis tualetas nėra tinkamas fonas Lietuvininkų aikštėje stovinčiam paminklui. Tad vienintelis būdas priversti savininką tą foną pakeisti - leisti jam statyti tokį statinį, kuris jam nors kiek komerciškai būtų naudingas", - svarstė A. Sviderskas.

Kokie bendrovės "Segosta" planai, kol kas sužinoti nepavyko, mat bendrovės vadovas šiuo metu yra užsienyje, o be jo daugiau niekas pakomentuoti situacijos negali.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder