Iki tragedijos tik žingsnis

Iki tragedijos tik žingsnis

Praėjo labai nemažai laiko, kol lietuviai suprato, kad saugos diržai ir vaikiškos kėdutės automobiliuose yra ne puošybos elementai. Jų naudingumą suvokti padėjo ne tik policijos baudos, bet ir įtaigios socialinės reklamos. Kiek tėvų nusipurtė matydami, kaip ant galinės sėdynės sėdėjusi diržais neprisegta mergaitė avarijos metu išlekia per priekinį stiklą, palikdama jame plaukų kuokštą.

Automobiliuose dauguma mūsų saugos diržus jau užsisegame savaime. Tačiau kiek žmonių užsivelka gelbėjimosi liemenes įlipę į valtis ar laivus. Nors jais dažnas mūsų plaukioja gana retai, užtenka vasaros sezonu pasižiūrėti, kas darosi uostamiestyje. Neteko matyti, kad bent vienas į Smiltynę ar Jūrų muziejų pirmyn ir atgal plaukiojančio laivelio keleivis būtų su gelbėjimosi liemene. Ką jau kalbėti apie vidaus vandenyse valtimis besiirstančius poilsiautojus ar kateriais zujančius pramogautojus.

Prieš savaitę Kuršių mariose įvykusi skaudi nelaimė akivaizdžiai įrodė, kad iki jos yra kur kas arčiau, nei visi mes galvojame. Patyręs kurėno kapitonas Romaldas Adomavičius niekada neužsivilkdavo gelbėjimosi liemenės. Ir už tai sumokėjo pačią didžiausią kainą. Du kartu su juo plaukę vyrai buvo su liemenėmis. Audringose mariose apvirtus laivui, jie liko gyvi.

Teisingai teigiama vienoje socialinėje reklamoje, kad gyvenimas - ne filmas, jo atgal neatsuksi. Apie tai galėtų pagalvoti ir žuvusio kapitono bendražygiai, Nacionalinės ekspedicijos dalyviai. Kur beplauktų, nė vienas jų laive nevilki gelbėjimosi liemenės. Net ir nepilnamečiai. Ir visa tai vos ne kas vakarą rodoma Lietuvos televizijos eteryje. O juk tai žmonės, kurių elgesys turėtų tarnauti kaip pavyzdys likusiai visuomenei. Juk vargu ar kas patikės, kad Dakaro ralyje dalyvaujantis Benediktas Vanagas dykumomis savuoju automobiliu skrieja neprisisegęs saugos diržo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder