Nematau, neužuodžiu, negirdžiu

Nematau, neužuodžiu, negirdžiu

Klaipėdos jūrų uoste įvykęs incidentas, kurio metu į akvatoriją nežinia (kol kas) iš kur išsiliejo dyzelinas, dar kartą parodė visišką pajūrio aplinkosaugininkų bejėgiškumą.

Pastarieji nė neįtarė, kad Kuršių marių srovė teršalus iš uosto kuo ramiausiai išplukdė į Baltijos jūrą. O jei ir žinojo, tylėjo. Kas yra kur kas blogiau, nei pirmasis variantas. Arba viską galima nurašyti savaitgaliui, juk kiekvienas turime teisę pailsėti.

Sausakimšai uostamiesčio paplūdimius nugulę klaipėdiečiai ir poilsiautojai apie jų link artėjančias naftos produktų dėmes jokio įspėjimo negavo. Pirmiausiai žmonės užuodė nuo jūros sklindantį nemalonų naftos kvapą, o netrukus spruko iš vandens - krantą pasiekė spalvotos dėmes. Nuo to momento, kai uoste pastebėti teršalai, jau buvo praėjusios daugiau nei šešios valandos.

Tad ar verta stebėtis, kad pajūrio aplinkosaugininkai tiek ilgai nieko „nežinojo“ apie vamzdį, kuriuo į Kuršių marias nevalytas nuotekas leido „Grigeo Klaipėda“, iki šiol „nemato“ kasdien pajuoduojančių prie uosto gyvenančių klaipėdiečių namų palangių, „neužuodžia“ naktimis uostamiestį pasiekiančios vemti verčiančios smarvės ar negirdi miegoti neleidžiančio triukšmo.

Panašu, jog pagrindinis aplinkosaugininkų darbas - kurjerio paslaugos. Paėmę už rankos, iki taršos šaltinio juos dažniausiai nuveda patys žmonės. Ir tai pastariesiems tenka labai jau pasistengti, kad aplinkos sergėtojai paliktų savo švarius kabinetus ir susimiltų pasižiūrėti, kas iš tiesų vyksta už jų durų. O ir po to, jie sugeba tik paimti mėginį ir nusiųsti jį į laboratoriją tyrimams. Labai jau neskubėdami.

Visą Europą gąsdinant Astravo atominės elektrinės keliamu pavojumi, nepamaišytų susitvarkyti ir savajame kieme. Nes, neduok Dieve, įvykus nelaimei Klaipėdos jūrų uoste prišvartuotame suskystintųjų gamtinių dujų laive-saugykloje „Independence“ ar kitame uosto gale stovinčiose „Klaipėdos naftos“ saugyklose, „atsibudę“ sergėtojai gali neberasti net kam jodo tabletes išdalinti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder