Amerikoje prasidėjo politinis cirkas

Amerikoje prasidėjo politinis cirkas

JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) advokatai dar kartą antikonstituciniu pavadino vakar Senate prasidėjusį buvusio JAV prezidento apkaltos procesą. Amerikiečių žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime gynėjai reikalauja iš karto atmesti kaltinimą respublikonui, kurį inicijavo demokratų kontroliuojami Atstovų rūmai.

Advokatai 75 puslapių rašte, be kita ko, argumentuoja, kad procesas yra neteisėtas, nes D.Trampas nebeina prezidento pareigų. Jie kaltina demokratus rengiant „politinį teatrą".

O Atstovų rūmų demokratų kaltintojai menamus įrodymus prieš D.Trampą pavadino „įtikinamais". „D.Trampas pažeidė savo priesaiką ir išdavė amerikiečius. Jo kurstymas maištauti prieš Jungtinių Valstijų vyriausybę, kuris sutrikdė taikų valdžios perdavimą, yra sunkiausias konstitucinis nusikaltimas, kurį kada nors yra įvykdęs bet koks prezidentas", - sakoma kaltintojų pareiškime.

Demokratai ketina sekundė po sekundės analizuoti D.Trampo kalbos sausio 6-ąją įrašą, ieškodami, prie ko būtų galima prikibti. Buvęs prezidentas dėl jo šalininkų surengto Kapitolijaus šturmo sausio 6 dieną jo oponentų kaltinamas „kurstęs maištą".

Tačiau ir pačių kaltintojų stovykloje neslepiama, jog pagrindinis apkaltos tikslas - užkirsti kelią D.Trampui kandidatuoti kituose prezidento rinkimuose, kur jis gali tikėtis mažiausiai 80 milijonų amerikiečių balsų.

Kol kas 74-erių D.Trampas kaltinamas per mitingą Vašingtone raginęs savo šalininkus kelti riaušes. Kaip „įrodymas" pateikiama iš konteksto ištraukta prezidento frazė: „Jei nekovosite kaip velniai, nebeturėsite šalies." Tačiau D.Trampo gynėjai argumentuoja, kad tuometinis prezidentas tik ragino kovoti už rinkimų saugumą. Be to, jie remiasi Konstitucijoje įtvirtinta teise laisvai kalbėti.

Kaltintojai tai kategoriškai neigia. Atstovų rūmai esą pateikė kaltinimus D.Trampui ne todėl, „kad jis pareiškė nepopuliarią politinę nuomonę".

Demokratai kaltinamajame rašte reikalauja ne tik jį nuteisti, bet ir uždrausti eiti jam pareigas federaliniu lygiu ir demagogiškai pasakoja apie būtinybę „suvienyti šalį", nors ir nepaaiškina, kaip šiems tikslams pasitarnaus D.Trampo teismas.

Vis dėlto labai mažai tikėtina, kad Senate pavyktų surinkti D.Trampo nuteisimui reikalingą dviejų trečdalių balsų daugumą. Už tai su 50 demokratų turėtų balsuoti ir 17 respublikonų.

Demokratija Jungtinėse Valstijose beveik niekas netiki

Tik 16 proc. amerikiečių mano, kad demokratinė sistema šalyje veikia efektyviai. Tai rodo pirmadienį paskelbti apklausos, kurią surengė naujienų agentūra „The Associated Press" ir Čikagos universiteto sociologijos tarnyba NORC, rezultatai.

Tyrimo duomenimis, beveik pusė respondentų (45 proc.) yra įsitikinę, kad demokratija Jungtinėse Valstijose funkcionuoja blogai, o 38 proc. mano, kad demokratijos principų laikomasi tik epizodiškai. Maža to - tik 48 proc. apklaustųjų pareiškė, kad, išrinkus JAV prezidentu demokratą Džo Baideną (Joe Biden), šalis žengia teisinga linkme.

Pagrindiniais demokratijos principais dauguma amerikiečių laiko sąžiningą teismų sistemą (86 proc.), individualias teises ir laisves, kurias garantuoja šalies Konstitucija (85 proc.), galimybę gauti gerai apmokamą darbą (83 proc.) ir demokratinius valdžios rinkimus (80 proc.).

Apklausa buvo surengta sausio 28-vasario 1 dienomis, joje dalyvavo 1055 žmonės.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder