Europos Parlamentui pritrūko balsų vetuoti fosfatų leidimą kebabuose

Europos Parlamentui pritrūko balsų vetuoti fosfatų leidimą kebabuose

Trečiadienį Europos Parlamentas (EP) vos neuždraudė fosfatų naudojimo kebabų mėsoje. Atgarsį sukėlusiems planams patvirtinti tetrūko vos trijų balsų.

Europos Parlamente norint vetuoti Europos Komisijos poįstatyminį aktą būtina absoliuti dauguma - 376 balsai. Už draudimą pasisakė 373 EP nariai, prieš - 272, o 30 nebalsavo.

Sprendimo itin laukė Vakarų Europos, ypač Vokietijos, kebabų gamintojai. Jie viešai ne sykį tvirtino, jog fosfatų draudimas itin negiamai paveiktų šį verslą, kuriame visoje Europoje dirba per 100 tūkst. žmonių ir esą generuoja net 16,5 mlrd. eurų siekiančią apyvartą.

Europos Parlamento pranešime spaudai teigiama, jog prieš porą savaičių EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas buvo pasiūlęs nepritarti ketinimui panaikinti fosfatų priedų draudimą kebabų mėsoje (avienoje, ėrienoje, veršienoje, jautienoje ir kiaulienoje). Rezoliucijos projekte buvo raginama atsižvelgti į nuogąstavimus dėl visuomenės sveikatos, taip pat sulaukti Europos maisto saugos agentūros tyrimo rezultatų.

Beje, Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba žiniasklaidai taip pat buvo pasisakę, jog kebabų mėsoje fosfatai neturėtų būti draudžiami. Tvirtinama, jog fosfatai žmogaus organizmui pavojingi tik tada, kai yra vartojami dideliais kiekiais.

Pasak Europos Komisijos, fosfatai suformuoja baltymų plėvelę, kuri sujungia mėsos gabalus ir užtikrina tolygų jos užšaldymą bei kepimą. Šį maisto priedą jau dabar leidžiama naudoti perdirbtoje mėsoje ir kai kuriuose mėsos pusgaminiuose. 2017 m. Europos Komisijos ataskaita parodė, kad kai kurios ES valstybės ne iki galo įgyvendino ES maisto priedų taisykles.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder