Iki amžiaus pabaigos žmonijai reikės 80 proc. daugiau maisto

Iki amžiaus pabaigos žmonijai reikės 80 proc. daugiau maisto

Žmonijai išmaitinti reikalingo maisto kiekis iki šio amžiaus pabaigos turėtų išaugti beveik 80 proc., praneša portalas BBC.

Vokiečių tyrėjai nustatė, kad vyraujančios augančio kūno masės indekso (KMI) tendencijos lemia, kad individams reikia vis didesnio kalorijų skaičiaus. Jų teigimu, nesugebėjimas patenkinti augančio kalorijų poreikio gali lemti dar didesnę pasaulinę gyventojų nelygybę.

Moksliniame žurnale „Plos One“ išspausdintas Getingeno universiteto komandos tyrimas. Mokslininkai suskaičiavo, kad 60 proc. reikalingų kalorijų augimas vyks dėl pasaulyje didėjančio gyventojų skaičiaus – Jungtinių tautų duomenimis, pasaulio gyventojų skaičius turėtų išaugti nuo 7 mlrd. 2010 m. iki 11 mlrd. 2100 m.

Nepaisant gyventojų skaičiaus augimo, dar apie 18 proc. prie augančio kalorijų poreikio prisideda žmonijos svorio ir ūgio augimas.

Suvalgyk bananą ar du

„Mūsų skaičiavimu, atsižvelgiant į didėjantį KMI ir svorį, vidutinis reikalingos energijos kiekis žmogui nuo 2010 iki 2100 m. išaugs 253 kcal“, – aiškino tyrimo bendraautoris, Pasaulio daržovių centro atstovas Lutzas Depenbuschas.

Maisto prasme tai reiškia papildomas 253 kalorijas mūsų kasdieniame racione. Pasak L. Depenbuscho, tai tolygu dviem papildomiems bananams ar vienai papildomai porcijai skrudintų bulvyčių.

L. Depenbuschas ir jo kolega iš Getingeno universiteto prof. Stephanas Klasenas yra įsitikinę, kad šį pokytį labiausiai pajus Užsachario Afrikos šalys. Šio regiono valstybės jau dabar gali stebėti dėl gyventojų skaičiaus augimo atsiradusį milžinišką kalorijų poreikį.

Tyrėjai perspėja, kad pasaulio bendruomenei nesugebėjus tinkamai pasiruošti šiai grėsmei, augantis maistinės energijos kiekis gali dar labiau paaštrinti maistinę ir ekonominę nelygybę, pirmiausia dėl augančios paklausos ir didėjančių maisto kainų. Kol turtingesnės valstybės sugebės šiuos kainų pokyčius įsisavinti, mažiau pasiturinčios valstybės ir toliau patirs sunkumų, vedančių link dar didesnės neprievalgio problemos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder