Geriausią pasaulio rezultatą užfiksavęs klaipėdietis: "Teko kovoti su vėju ir lietumi"

Geriausią pasaulio rezultatą užfiksavęs klaipėdietis: "Teko kovoti su vėju ir lietumi"

"Niekada gyvenime nesu dalyvavęs varžybose esant panašioms oro sąlygoms - lijo, putė vėjai, rūbai ir sportiniai bateliai buvo permirkę iki siūlų galiukų. Kelis kartus teko persirengti rūbus, tačiau visą vargą atperka pergalės džiaugsmas ir Lietuvai iškovoti aukso medalis bei taurė", - "Savaitės ekspresui" pasakojo vos prieš kelias dienas iš Vokietijoje vykusių Europos tarptautinių lengvosios atletikos veteranų daugiakovių varžybų "Stendaler-Hanse-Cup" grįžęs Klaipėdos sporto klubo "Ąžuolas" narys Vytautas Zaniauskas.

Šiose varžybose dalyvavo tik kviestiniai geriausi pasaulio daugiakovininkai. Iš viso - apie 80 dalyvių.

Lietuvos atstovai į šias varžybas buvo kviesti pirmą kartą. Lietuva - 20-oji šalis, gavusi kvietimą į šias prestižines varžybas. Iš lietuvaičių per gana sudėtingą koronaviruso pandemijos laikotarpį vykti į Vokietiją pasiryžo tik V. Zaniauskas su žmona Lina.

"Žmona šiose varžybose buvo ir vadybininkė, ir asistentė, ir psichologė, ir trenerė, ir masažuotoja. Be jos ši pergalė - sunkiai įsivaizduojama. Taigi galima sakyti, kad tai - mūsų dviejų trofėjus", - besidžiaugdamas iškovota taure sakė V. Zaniauskas.

Tituluotasis "Ąžuolo" narys daugiakovės varžybose surinko didžiausią taškų sumą tarp visų amžiaus grupių dalyvių - 7 874 taškus.

Vytautui Zaniauskui (viduryje) įteiktas aukso medalis.

Šis rezultatas tarp 60-65 metų amžiaus grupės dalyvių šiais metais yra geriausias pasaulyje ir ketvirtas rezultatas pasaulyje per visą istoriją.

Vokietijoje pagerinti du Lietuvos rekordai - dešimtkovės ir 100 m bėgimo varžybų (12,91 sek.).

V. Zaniauskui nedaug trūko iki M60 grupės pasaulio rekordo. Jis priklauso italui Hubertui Indrai (8 202 tšk.).

Kaukių dėvėjimas - privalomas

Papasakokite, kaip ryžotės vykti į Vokietiją per šį sudėtingą laikotarpį. Juk dabar jums privalu 10 dienų karantinuotis? - telefonu pasiteiravome V. Zaniausko.

Taip. Dabar sėdime su žmona namuose ir laikomės karantino sąlygų. Tačiau nė kiek nesigailime, kad ryžomės vykti į Vokietiją ir atstovauti savo šaliai. Darbai šiek tiek palauks, tačiau tos puikios emocijos, įspūdžiai ir pergalės džiaugsmas neišblės dar ilgai. Gyvenime labai svarbus dalykas - teigiamos emocijos ir pergalės. Tai visada stumia į priekį.

Pasidalinkite kelionės į Vokietiją įspūdžiais, džiaugsmais ir užklupusiais vargais?

Vykome savo automobiliu per Lenkiją. Iš pradžių oro sąlygos Vokietijoje buvo puikios, tačiau staiga viskas apsivertė - dangus apniuko, pakilo vėjai, pirmąją varžybų dieną gausiai lijo, buvo šalta. Antrąją varžybų dieną buvo vos 8 laipsniai šilumos. Gerai, kad į Vokietiją vykome automobiliu, tad dėl viso pikto į bagažinę įsidėjau kelis komplektus sportinės aprangos, avalynės. Jei būtume skridę lėktuvu, būtų buvę labai blogai...

Taigi galėjome keisti sportinius rūbus. Kitaip nežinia, kaip būtų viskas pasibaigę, nes kiaurai permirkus būtų sunku toliau tęsti varžybas.

Vytautas Zaniauskas Vokietijoje ietį numetė 39,50 m.

Kalbant apie koronaviruso baimes ir saugumą, varžybos buvo itin saugios. Visiems buvo privalomas kaukių dėvėjimas. Į varžybas joks prašalaitis negalėjo patekti. Nebuvo ir žiūrovų... Stadione galėjo būti tik tie žmonės, kurie buvo registruoti kaip komandos nariai.

Kiekvienas atvykęs turėjo pateikti asmeninę sveikatos anketą su garantiniu raštu, jog yra sveikas. Tik tada galėjo patekti į stadioną.

Pasiekėte geriausią šių metų pasaulio rezultatą ir ketvirtą rezultatą pasaulyje per visą istoriją. Kaip vertinate savo pasirodymą?

Atvirai pasakius, tikėjausi surinkti dar šiek tiek daugiau taškų - apie 8 000, tačiau tokiomis oro sąlygomis tai - sunkiai įmanoma. Kaip bebūtų, džiaugiuosi šia pergale.

Dar su žmona po varžybų planavome pasilikti ir pakeliauti po Lenkiją, tačiau taip jau susiklostė, kad darbai nelaukia. Reikėjo kuo greičiau grįžti namo, karantinuotis, kad kuo greičiau galėtume tęsti darbus. Automobiliu iš Vokietijos grįžome per 14 valandų. Vairavome pasikeisdami, tad dviese viskas - daug paprasčiau.

Unikali sportininkų šeima

Skambios pergalės - jums ne naujiena: esate iškovojęs titulų pasaulio ir Europos veteranų čempionatuose. Prisiminkite, kaip prasidėjo jūsų sportinė karjera?

Mano sportinė karjera prasidėjo nuo 10 metų ir pirmasis sportavimo etapas baigėsi, kai man sukako 23 metai. Visada pagrindinė rungtis buvo daugiakovė. Man šiek tiek trūko iki sporto meistro, baigiau Kauno politechnikos institutą ir nutraukiau sportinę karjerą.

Daug metų dirbau samdomą darbą. Vyriausiuoju inžinieriumi dirbau įvairiose įmonėse - Kretingos "Akmenoje" - 14 metų, Klaipėdos rajone veikiančioje koncerno "Vakarų medienos grupė" bendrovėje "Sakuona" - 13 metų. Dar anksčiau teko dirbti Kretingos sviesto gamykloje.

Prieš penkerius metus nusprendžiau atsitraukti nuo samdomo darbo sferos ir pasinerti į nuosavą verslą. Dabar su žmona turime nuosavą verslą - užsiimame nekilnojamojo turto nuomos verslu Palangoje.

Savo gamybinį, inžinerinį darbą baigiau 2015 metais. Atsirado šiek tiek daugiau laiko sportui. Be to, inžinerinis darbas pareikalavo daug sveikatos - buvo ir milijoninių projektų, ir daug įtampos, daug bemiegių naktų. Tada sau pasakiau "Stop".

Gerai yra tai, kad tiek žmona, tiek mano vaikai - visada prie sporto. Žmona Lina anksčiau už mane įsiliejo į Klaipėdos "Ąžuolo" klubo veteranų gretas. Ėmė dalyvauti varžybose.

Sporto ir sveiko gyvenimo keliu pasuko ir abu mano sūnūs: jaunesnėlis sūnus Egidijus - šuolio su kartimi ir dešimtkovės Lietuvos čempionas, o pastaruoju metu dalyvauja ilgų nuotolių bėgimo varžybose.

Jam pažadėjau, kad 2023 metais į Portugalijoje planuojamą Europos čempionatą vyksime kartu ir ginsime Klaipėdos "Ąžuolo" veteranų klubo garbę. Jam jau bus 35 metai ir jau galės atstovauti veteranams. Pažadėjau į varžybas nusivežti savo sąskaitą, kad būtų motyvas užsikabinti ties veteranų varžybomis.

Vyresnėlis sūnus Nerijus yra aistringas keliautojas ir sveiko gyvenimo būdo propaguotojas. Jis pėsčiomis ir palapine ant pečių keliauja po įvairias šalis, karantino laikotarpiu keliavo po Latviją ir Estiją.

Klaipėdiečiai Vytautą Zaniauską dažnai gali pamatyti besitreniruojantį Klaipėdos centriniame stadione.

Turiu keturis anūkus. Egidijaus 10 mėnesių dukrelė šį rudenį jau buvo "Ąžuolo" taurės varžybose.

Kitas sūnus Nerijus gyvena Vilniuje, turi 3 vaikus.

Skambių titulų - galybė

Jums šiemet sukako 60 metų. Yra tokių jūsų bendraamžių, kuriems vaikštant reikia pasiremti lazdele, o jūs dar sugebate skinti pasaulinės reikšmės pergales. Apibūdinkite vienu sakiniu, ką jums reiškia sportas?

Sportas - mano gyvenimo būdas ir tikslas. Tai - didžiausias hobis.

Rezultatai dar gerėja, tad amžiaus pikas dar nėra pasiektas.

2016 metais buvo pirmasis mano startas Europos veteranų čempionate ir tuomet tapau vicečempionu. 2017 metais Danijoje - vėl antras, o tais pačiais metais pasaulio čempionate Pietų Korėjoje buvau trečias penkiakovės ir šuolio su kartimi varžybose. 2018 metais pasiekti pergalių sutrukdė traumos. 2019 metais Venecijoje jau tapau dešimtkovės Europos čempionu.

Koronaviruso pandemija šiemet pakoregavo mūsų planus - buvo atšauktos varžybos Portugalijoje, kitos - Kanadoje. Buvo užsakyti ir viešbučiai, ir bilietai... Buvo tikėtasi gerai sudalyvauti pasaulio čempionate, bet... Tikiuosi, kad kitąmet Suomijoje planuojamas pasaulio čempionatas visgi įvyks.

Žinau, kad itin sportiškas yra jūsų vyresnis brolis Vladas. Jis - tarsi jūsų treneris.

Su broliu treniruotėse susitinkame du kartus per savaitę, kartu treniruojamės. Vasarą - stadione, žiemą - Klaipėdos lengvosios atletikos manieže. Vasarą dar kartais einame pasportuoti ir į Palangos stadioną.

Kokių pomėgių be sporto dar turite? Kaip leidžiate laisvalaikį?

Didžiulis pomėgis - kelionės. Sportuodamas nušaunu du zuikius - ir dalyvauju varžybose, ir aplankau vis naują šalį. Mes su žmona mėgstame po varžybų pasilikti savaitę ar dvi toje šalyje, kurioje esame arba stengiamės aplankyti aplink esančias šalis. Dar kasmet kartą ar du per metus vykstame ir į poilsines keliones, į vis kitą šalį.

Ar bandėte kada skaičiuoti, kiek esate aplankęs šalių?

Europos šalys aplankytos beveik visos, plius - Korėja, Amerika, Tailandas, Kinija... Kiekvieną kelionę stengiamės išnaudoti maksimaliai.

2020 metais pasiekti Vytauto Zaniausko M60 amžiaus grupės Lietuvos senjorų rekordai:
1. 100 m bėgimas - 12,91 sek. (varžybos vyko Stendale, Vokietijoje)
2. 200 m bėgimas - 26,39 sek. (Viljandis, Estija)
3. 100 m barjerinis bėgimas - 15,15 sek. (Vilnius)
4. Šuolis į tolį - 5,19 m (Vilnius)
5. Šuolis su kartimi - 3,5 m (Klaipėda)
6. Dešimtkovė - 7 874 tšk. (Stendalis, Vokietija).

Vokietijoje užfiksuoti Vytauto Zaniausko rezultatai:
100 m bėgimas - 12,91 sek.
Šuolis į tolį - 5,02 m
Rutulio stūmimas - 11,94 m
Šuolis į aukštį - 1,54 m
400 m bėgimas - 1 min. 1,66 min.
100 m barjerinis bėgimas - 15,78 sek.
Disko metimas - 35,80 m
Šuolis su kartimi - 3,50 m
Ieties metimas - 39,50 m
1500 m bėgimas - 6,05 min.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder