Kaip jaunimas pertvarkytų Senąjį turgų?

Kaip jaunimas pertvarkytų Senąjį turgų?

Tradiciniame Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) ir ERGOLAIN organizuojamame stipendijos architektūros studentams konkurse šiemet geriausiu pripažintas Vilniaus dailės akademijos studentės Akvilės Mišeikytės projektas "Klaipėdos senosios turgavietės komplekso rekonstrukcija".

Pasak LASKAO valdybos pirmininkės Gerdos Antanaitytės, šis konkursas padeda atskleisti jaunosios architektų kartos požiūrį ir vizijas.

"Profesionaliems architektams įdomu pasižiūrėti, kaip projektuoja jaunoji karta, o jauniesiems architektams taip pat smagu, kad jų darbas išeina už universiteto ribų. Šie darbai eksponuojami kasmetinėje Klaipėdos architektūros parodoje sykiu su profesionalių architektų darbais", - pasakojo G. Antanaitytė.

G. Antanaitytė akcentavo, kad akademiniai darbai suteikia visas galimybes išsiskleisti jaunųjų architektų fantazijai.

"Kai realiai projektuoji, atsiranda įvairių apribojimų, kurie šiek tiek apslopina architektūrinę idėją. Universitetiniai akademiniai darbai išreiškia grynąją idėją ir architekto viziją", - minėjo G. Antanaitytė.

Vertinimo komisija pažymėjo, kad A. Mišeikytės darbas labai kokybiškas, detaliai ir estetiškai atlikti brėžiniai, schemos.

"Senojo turgaus ir aplinkinių teritorijų regeneracija integruojama į senamiesčio urbanistinį audinį. Naujas modernios architektūros daugiafunkcis turgaus kompleksas papildytų ir prisidėtų prie senamiesčio gyvenimo.

Modernios architektūros turgaus statinių kompleksas itin kokybiškai atkuria buvusią užstatymo struktūrą, atkuria panaikintą Šaltkalvių gatvelės trasą ir buvusių vakarų-rytų krypties gatvių išklotines.

Komplekso tūris skaidomas formuojant senamiesčiui artimą siluetą, tačiau komisijai kilo klausimų dėl simetrijos išilginiuose fasaduose, nebūdingos Klaipėdos senamiesčio gatvėms. Nors darbe metodiškai atkuriamos buvusių gatvių ir Turgaus aikštės erdvės, tačiau, komisijos nuomone, Tiltų, Kūlių Vartų ir Galinio Pylimo gatvių sankryžos erdvinis sprendimas būtų iki galo užbaigęs projekto sprendinius.

Vidinė turgaus struktūra darniai susipina su supančia aplinka, kuriamos aiškios vidaus erdvės, tačiau komisija pasigedo daugiau tiesioginių įėjimų iš gatvelių į turgaus patalpas", - rašoma LASKAO pranešime.

Kaip Klaipėdos senosios turgavietės kompleksą siūlo rekonstruoti Akvilė Mišeikytė

Senoji turgavietė - tai vienintelė iš Klaipėdos mieste esančių istorinių turgaviečių, veikiančių iki šių dienų. Turgaus kvartalas užima nemažą dalį senamiesčio, pasižymi tankiu posesinės struktūros užstatymu ir aplinkos daugiasluoksniškumu.
Senojo turgaus rekonstrukcijos pasiūlymas keičia esamą struktūrą ir veikimo schemą - turgaus prieigose formuojama viešoji erdvė, didinamas teritorijos pasiekiamumas ir patrauklumas, prioritetas skiriamas pėstiesiems, automobilių statymas iškeliamas į greta kvartalo esančią teritoriją.
Naujai formuojamas komplekso užstatymas išlaiko linijinę prekybos schemą, atsižvelgia į senamiesčio mastelį ir aplinkos charakterį. Tūris projektuojamas iš skirtingo aukščio segmentų, vizualiai suskaidant. Santykis tarp pastatų parenkamas artimas vyraujančiam senamiesčio gatvelės masteliui.
Teritorijoje atkuriami istoriniai ženklai - buvusio šulinio vietoje numatytas fontanas, pratęsiamas ryšys su Šaltkalvių gatve. Prekybinė funkcija papildoma smulkia komercija.
Projektiniai sprendiniai parengti dalinai remiantis 2014 metais publikuota urbanistine Senojo turgaus vizija, kurios rengėjai MMAP ir PUPA.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder