Levandos ir Latvijoje - levandos

Levandos ir Latvijoje - levandos

Liepą - pats levandų žydėjimo metas, tad nenuostabu, kad socialiniai tinklai pastaruoju metu mėlynuoja nuo nuotraukų iš levandų laukų. Norintiesiems pasigrožėti šiomis Provansą primenančiomis svaigaus aromato gėlėmis nereikia toli keliauti. Levandų ūkių apstu ir Lietuvoje, ir kaimyninėje Latvijoje.

Šį sykį siūlome pasižvalgyti po "Lillas Lavender" ūkį, esantį pusiaukelėje tarp Saldus ir Kuldygos. Tad, jei lankysitės Mažeikiuose, iš ten šį levandų ūkį pasieksite nesunkiai.

"Kaip aš jaučiuosi, kasdien uosdama svaigų levandų aromatą? Tarsi ne dirbčiau, o būčiau atostogose", - smagiai kvatoja "Lillas Lavender" darbuotoja Ilzė.

Moteris pasakojo, kad, kai prieš septynerius metus pirmąją vasarą atvažiavo čia dirbti, pirmąją naktį net negalėjusi užmigti.

"Dėl to, kad čia labai tylu. Taip tylu, kad kitą dieną net važiavau į Kuldygą nusipirkti radijo aparatą. Iki tol nebuvau patyrusi to knygose aprašyto jausmo: "Taip tylu, kad net neįmanoma užmigti", - paaiškino.

Ilzė pasakojo, kad šio ūkio savininkai Inga ir Richardas levandas Latvijoje pasodino dar prieš gerą dešimtmetį. Tuomet pasodino 16 tūkstančių sodinukų Vidžemės regione, o dar po metų užsodino ir kitą plotą - Kuržemės regione, kuriame mes ir apsilankėme.

"Nuo vieno ūkio iki kito ūkio yra nemenkas atstumas, maždaug 200 kilometrų, o patys savininkai gyvena Rygoje", - pasakojo Ilzė.

Vidžemės regione esantys levandų laukai gerokai didesni - užima net 3 hektarus, o netoli Kuldygos esančiame ūkelyje beliko tik 0,7 hektaro.

Levandų laukai vilioja ir dėl malonaus kvapo, ir dėl išskirtinio vaizdo.

"Čia irgi buvo užsodinta beveik 3 hektarai, bet po dviejų metų nemaža dalis levandų sunyko - dalis nušalo, o kalno apačioje - paskendo. Stovintis vanduo - levandoms galas", - pasakojo moteris.

Darbuotoja pasakojo, kad pasimėgauti levandų laukais atvažiuoja ne tik latviai, bet ir nemažai lietuvių.

"Sumokėjus 3 eurus čia galima praleisti visą dieną. Nors oficialiai dirbame nuo 10 iki 19 val., bet nė vieno neišvejame, jei norisi pabūti ilgiau", - žadėjo.


"Kaip aš jaučiuosi, kasdien uosdama svaigų levandų aromatą? Tarsi ne dirbčiau, o būčiau atostogose", - smagiai kvatoja "Lillas Lavender" darbuotoja Ilzė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder