Prie Velykų stalo sės su kompiuteriais

Prie Velykų stalo sės su kompiuteriais

"Žmogiškas ryšys, šeimos artumo jausmas yra tai, ko labiausiai trūks per šias Velykas", - sakė žinomi klaipėdiečiai, kurių klausėme, kaip jie šiais metais švęs Velykas.

"Tradiciškai per Velykas visada keliaujame vadinamuoju Bermudų trikampiu: 130 kilometrų iš Klaipėdos iki Viekšnių pas mano tėvus, tada 130 kilometrų iš Viekšnių iki Viduklės pas žmonos močiutę ir atgal 130 kilometrų iš Viduklės iki Klaipėdos. O šiais metais niekur nevažiuosime ir švęsime tik mažame savo šeimos ratelyje.

Su toliau gyvenančiais artimaisiais susisieksime internetu. Man nelabai patinka tas virtualus bendravimas, esu senamadiškas ir laukiu, kada vėl galėsiu bendrauti su žmonėmis tiesiogiai, žiūrėdamas į akis, spausdamas ranką", - sakė renginių organizatorius ir vedėjas Remigijus Žiogas.

Šventė sielai ir vaikams

R. Žiogo šeima - tai jis pats, žmona, trys vaikai (10, 3 ir 2 metų amžiaus) ir šuo. "Pabandysime per šias Velykas patys perduoti savo vaikystės patirtis vaikams. Velykų išvakarėse dažysime kiaušinius. Marginsime juos flomasteriais, kad ir vaikams būtų įdomu.

Žmona užsakė internetu kiaušinių ridenimo lovelį, vaikai repetuoja, kaip jie bus per Velykas kiškučiais. Dar sukam planą, kaip ir kur vaikams suslapstysime dovanėles po namus, kad būtų atrakcija ieškoti", - dalijosi šventinėmis idėjomis R. Žiogas.

R. Žiogo šeima priskiria save pranciškonų bendruomenei, meldžiasi Klaipėdos Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.

"Velykų rytą, kaip visada, pradėsime dalyvaudami šv. Mišiose, tik šįkart nuotoliniu būdu. Dėl karantino jaučiame šiokią tokią atskirtį nuo bendruomenės, tad stengiamės stebėti visas pranciškonų pamaldų, pamokslų ir pokalbių transliacijas internetu", - pažymėjo pašnekovas.

Remigijus Žiogas su žmona šiemet per Velykas planuoja sukurti šventę vaikams.

Pasak R. Žiogo, šeima neturi tradicinio Velykų patiekalo. "Per pietus žmona gamins ką nors orkaitėje. Karantino metu ji vis stebina savo kulinariniais gabumais, bandydama naujus patiekalus iš knygų. Mudu nevalgome mėsos, bet per Velykas vaikams nusprendėme iškepti vištą, nes žuvis jiems atsibodo.

Per karantiną dirbu aukle, tad jau pradedu suprasti vaikų norus, įgeidžius, kalbą", - pasidžiaugė pastarojo mėnesio atradimais R. Žiogas ir pridūrė, kad bet kuriame renginyje dirbti šimtą kartų lengviau.

"Karantinas mums davė daug vertybinių pamokų. Gyvename Antrojoje Melnragėje, tad aš vienas pats daug bėgioju miško takais. Tai mano laikas meditacijai, apmąstymams. Aš juo mėgaujuosi ir manau, kad tai geras laikas gamtai, nes ji dabar ilsisi nuo žmonių veiklos.

Švęs gamtoje

Muzikantas, muzikos pedagogas ir terapeutas Linas Švirinas juokavo, jog belieka sulaukti, kad būtų sukurta margučių daužymo programėlė išmaniuosiuose įrenginiuose.

"Mėginsime būti labai šiuolaikiški ir prie šventinio stalo sėsime su telefonais, per kuriuos susisieksime su artimaisiais", - ironizavo pašnekovas.

Pasak L. Švirino, paprastai per Velykas prie stalo susėsdavo iki dešimties šeimos narių, o šiais metais su žmona bus tik dviese.

"Velykos mūsų šeimoje nėra kažkuo išskirtinė šventė, svarbiausias siekis visada buvo bendras šeimos susitikimas. Dažnai važiuodavome pas mano mamą į Marijampolę arba ją pasikviesdavome pas save. Kai vaikai ūgtelėjo, per šventes liko mažiau žaidimo, daugiau bendravimo.

Linas Švirinas su žmona per Velykas tikisi pasidžiaugti atbundančia gamta.

Sūnūs su draugėmis, žmonomis visada susirinkdavo jau Velykų išvakarėse ir visi kartu margindavome kiaušinius. Stengiamės panaudoti kuo daugiau ir kuo įvairesnių kiaušinių marginimo technikų. Vieniems labiau pavyksta skutinėti, kitiems vašku marginti, kitiems spalvų derinius kurti. Šis kūrybinis procesas visiems suteikdavo daug džiaugsmo, įkvėpimo. Šiemet viskas bus kukliau, bet kuklumas juk žmogų puošia", - kalbėjo L. Švirinas.

"Kiaušiniams, maistui mes didelės reikšmės neteikiame, nes svarbiausia yra žmogiškasis ryšys ir ryšys su gamta. Per Velykas visada stengiamės pasidžiaugti bundančia gamta. Dabar būdai tai daryti apriboti. Bet esame dviese, tad, nepažeisdami karantino taisyklių, bandysime ir šiais metais per Velykas daugiau pasidžiaugti pavasariu gamtoje", - sakė L. Švirinas.

Susitikimo nebus. Visa kita - tik priedas

Aktorė Inga Jankauskaitė apgailestavo, kad šios Velykos nebus tėvų namuose. "Juose būtinai ir neatšaukiamai susirinkdavo visa didelė mūsų šeima - tėvai, broliai su šeimom, teta su savo gauja. Šiemet teks atsisakyti susitikimo. O visi kiti atributai tėra priedas. Labai jų pasiilgau, bet tam tikra prasme ir mėgaujuosi to ilgesio saldumu", - sakė aktorė.

Šias Velykas I. Jankauskaitė švęs savo namuose. Su vaikais žais stalo žaidimus, gamins skanėstus ir leisis į vaizdo pokalbius su artimaisiais.

Aktorė Inga Jankauskaitė prisipažino, kad labai labai ilgisi artimųjų. Viktorijos VAIŠVILAITĖS-SKIRUTIENĖS nuotr.

Ir kiaušinius margins aktorė kitaip nei įprastai. "Pas mamą margindavom vašku, dažniausiai ne prieš, o per pačias Velykas. Suveikdavo kaip meditacija - jau nebereikia skubėti, papusryčiauji ir prisėdi kartu, plepi patyliukais ir sulendi į raštų smulkumą... Šiais metais to nebus. Pasinaudosime senu, greitu, patikrintu ir saugiu būdu - kiaušinius marginsime svogūnų lukštais", - patikino aktorė.

Margučiai ir pacientams

"Tai bus pirmos Velykos mano gyvenime, kai teks švęsti namuose labai santūriai, tik su žmona ir dukra. Sūnus liko Anglijoje ir negrįš. Jis ten dirba nuotoliniu būdu ir dėsto studentams. Su juo susisieksime tik per internetą. Važiuodavome aplankyti žmonos mamytę, į svečius ir pas mus svečiai atvažiuodavo, ypač antrąją Velykų dieną. O šiemet žmonai teks pirmą Velykų dieną budėti ligoninėje. Dirbame dabar kaip pragare", - sakė Jūrininkų ligoninės vadovas, gydytojas Jonas Sąlyga.

Net ir siaučiant virusui Jūrininkų ligoninėje, anot pašnekovo, bus išlaikyta tradicija kiekvienam pacientui Velykų rytą atnešti po margutį.


Gydytojai Jonas ir Jolanta Sąlygos šiemet Velykas švęs namuose ir tik su dukra. Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

"Mūsų ligoninės šeimininkės visada nudažo kiaušinių Velykoms. Šiuo metu Jūrininkų ligoninėje teikiama tik skubi pagalba, tad pacientų perpus mažiau. Mažiau reikės ir kiaušinių dažyti. Ligoninės kapelionas paprastai aukodavo šv. Velykų mišias. Šiais metais to daryti negalima, tad jis įrašė vaizdo pasveikinimą pacientams, kuris bus transliuojamas per ligoninės televiziją", - pasakojo medikas.

J. Sąlyga patikino, kad ir pačiam šv. Velykos - tai Prisikėlimo šventė, kuri prasideda bažnyčioje. "Šiemet į bažnyčią neisime, bet žiūrėsime šv. Mišių transliaciją per televiziją. Kiekvienais metais būtinai stebime popiežiaus palaiminimą pasauliui ir žmonėms. Šią tradiciją išlaiko ir mūsų vaikai", - pažymėjo gydytojas.

Kulinarinės tradicijos - neatšauktos

Saugoja J. Sąlyga ir iš mamos perimtas kulinarines Velykų tradicijas. "Pagrindinis mūsų stalo patiekalas yra Velykų bobutė. Ją man vaikystėje kepdavo mama. Mano mama buvo kaimo mokytoja. Anais laikais, kai nebuvo galima švęsti Velykų, ji vis tiek stengdavosi švęsti bažnytines šventes. Velykų bobutė - tai pyragas. Dar vienas svarbus ir būtinas mūsų Velykų stalo akcentas yra šaltiena. Na, o kiaušinius valgome su krienais. Dažome juos su svogūnų lukštais kojinėje, marginame vašku. Kai vaikai dar buvo mažesni, mėgdavo su vašku ant kiaušinių rašyti raides, palinkėjimus. Kadangi mano žmona - menininkė, tai dažniausiai kiaušinius dažome viena spalva, o ji paskui juos peiliuku išskutinėja visokiais ornamentais. Šioms mūsų šeimos tradicijoms karantinas grėsmės nekelia", - pasidžiaugė pašnekovas.

Kiaušinius dažys nagų laku

Makiažo meistrė Olesia Žuravliova kilusi iš rusakalbių stačiatikių šeimos, tad neretai Velykas švenčia du kartus. "Gyvename Lietuvoje, mano vyras - lietuvis, tai Velykas švenčiame pagal katalikų kalendorių, o paskui dar pažymiu ir su tėvais. Velykos ir Kalėdos yra svarbiausios mūsų šeimos šventės.

Dažniausiai mano ir vyro artimieji, sesuo susiburdavome per šias šventes pas mus Klaipėdoje. Visi kartu einame į bažnyčią, gaminame maistą, bendraujame, einame pasivaikščioti, smagiai leidžiame laiką. Žodžiu, mums tai - proga pabūti šeimos rate.

Šiais metais bus kitaip. Karantino laikomės ir, saugodami savo tėvų, artimųjų sveikatą, su jais nesusitiksime. Tad Velykas švęsime tik dviese. Tikiuosi, kad tai netaps tradicija", - vylėsi O. Žuravliova.

"Šiemet Velykas švęsime tik dviese su vyru. Tikiuosi, kad tai netaps tradicija", - vylėsi Olesia Žuravliova. Asmeninio albumo nuotr.

Pašnekovė teigė, jog bando pažvelgti į situaciją pozityviai. "Planuojame su visa šeima pasiruošti stalą ir pasinaudoję internetu sujungsime keletą vietų virtualiai, pažiūrėsime, kas gražiau kiaušinius numargins.

Vyrui bus proga kartu su manimi dažyti kiaušinius. Paprastai tai darydavome tik aš, mama, anyta, vyro sesė ir dar visada prie mūsų prisijungdavo vyro tėtis.

Jis puikiai įvaldęs tradicines senovines kiaušinių marginimo technikas su vašku. Mes paprastai kiaušinius margindavome su žolelėmis, svogūnų lukštais, apvyniodavome su marle, siūlais. Šiais metais galvoju imtis eksperimento.

Marginsiu kiaušinius su paprastu nagų laku, kurį dabar dauguma moterų turi progos prisiminti. Galvoju, kad su laku pavyks sukurti spalvingesnius, išraiškingesnius kiaušinius. Nežinau tik, ar jie bus valgomi", - dalijosi idėjomis O. Žuravliova.

Grožio meistrė prisipažino, jog virtuvę yra užleidusi vyrui, tad iš jo ir per Velykas tikisi šventinių pietų. "Mano tėvų namuose svarbus pavasario šventės akcentas yra velykinis pyragas. Tėtis iš pat ryto tris valandas minkydavo tešlą.

Po to ji turėdavo pastovėti šilumoje ir tik tada mama kepdavo. Aš tos tradicijos neperėmiau, bet kasmet sulaukiame pyragų iš tėvų. Nežinau, ar šiemet Velykos bus su pyragu..." - abejojo O. Žuravliova.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder