Svirplių fermos šeimininkai: "Tai ateities maistas"

Svirplių fermos šeimininkai: "Tai ateities maistas"

Gyvulininkystė lietuviams įaugusi į kraują. Kaip užauginti kiaulę ar karvę, ko gero, atsakys bet kuris lietuvis. Tačiau kaip Lietuvoje užauginti tropinį klimatą mėgstančius svirplius? Ir kam lietuviams to prireikė?

Uostamiesčio politikas Audrius Petrošius prieš kurį laiką feisbuke pasidalijo intriguojančiu įrašu, kaip keptuvėje skrudina ir vėliau gardžiai kramsnoja svirplius. Pasirodo, tai ne iš tolimų kraštų atkeliavęs produktas. Svirplių fermą visai šalia Klaipėdos - Doviluose - vos prieš porą mėnesių jis įkūrė kartu su tėčiu Antanu Petrošiumi. "Savaitės ekspreso" žurnalistams pavyko įsiprašyti į svečius ir išgirsti, kaip Lietuvoje skamba svirplių simfonija...

"Neslėpsiu, kai tėtis pasiūlė auginti svirplius - nustebau. Tokios avantiūros iš jo ir aš nesitikėjau. Kol kas viskas labai šviežia. Dar tebeieškome, kur realizuoti produkciją, ir panašu, kad tai bus ne Lietuva. Suvokiame, kad daugeliui lietuvių vien mintis apie tai, kad reikėtų paragauti svirplio, kelia įvairių asociacijų, bet visgi tikiu, kad tai gali tapti ateities maistu ir lietuviams. Skrudinti svirpliai - puiki sveika alternatyva nesveikiems užkandžiams. Tokiame užkandyje gausu baltymų. Tai tarsi jautienos ir lašišos miksas. O skonis - tarsi kramsnotum riešutus, saulėgrąžas. Aš dar jaučiau vėžių ar krevečių poskonį..." - pasakojo Audrius.

Didžiulė 150 kv. metrų patalpa pilna plastikinių dėžių, kurios dailiai keliais aukštais sukrautos ant lentynų. Kiekvienoje jų - atskira svirplių respublika.

Beje, iki šiol jis ir pats niekada nebuvo ragavęs vabzdžių. Ir kas galėjo pagalvoti, kad pirmasis kartas įvyks ne kokioje nors egzotinėje šalyje, o Lietuvoje.

Kaip atrodo ferma?

Kaip atrodo kiaulių ir karvių fermos, žinome. O kaip galėtų atrodyti vieta, kur auginami milijonai svirplių, daugeliui sunku įsivaizduoti. Prieš išsiruošiant į intriguojančią ekskursiją, kolegos spėliojo, kad tai turėtų būti šilta patalpa, kurioje daug egzotinių augalų ir skraido būriai vabzdžių...

"Jei būtumėte atvykę prieš savaitę, tokios simfonijos dar nebūtumėte išgirdę, nes čirpti pradeda tik suaugę svirpliai, kai jau artėja metas dėti kiaušinėlius", - šypsodamasis pasisveikino lietuviškos svirplių karalystės duris pravėręs A. Petrošius.

Įžengus vidun kaipmat užliejo tropinė šiluma ir visai malonus ausiai svirplių skleidžiamas garsas.

Pasak fermos šeimininkų, jei subrendusių svirplių neužšaldytų, po kelių savaičių jie vis tiek nugaištų.

"Kad svirpliams būtų palankios sąlygos augti, reikalinga 27-32 laipsnių temperatūra", - paaiškino šeimininkai. Auginti Lietuvoje jie pasirinko naminius svirplius, kurių lotyniškas pavadinimas "Acheta domesticus".

Didžiulė 150 kv. metrų patalpa pilna plastikinių dėžių, kurios dailiai keliais aukštais sukrautos ant lentynų. Kiekvienoje jų - atskira svirplių respublika. Kiekvienoje plastikinėje dėžėje "suprojektuoti" svirplių nameliai, kurie tarsi primena bičių avilį. Tam panaudoti vienas šalia kito sustatyti popieriniai kiaušinių padėklai. Išpjovus skylutes, cirkuliuoja oras, be to, svirpliai patogiai landžioja ir turi kur pasislėpti.

"Šį auginimo metodą ne mes patys sugalvojome. Kiaušinių padėklus naudoja ir kitų šalių svirplių augintojai - šitaip augina ir suomiai, ir olandai. Tiesa, gertuves turėjome patys susikonstruoti, nes tokių nėra pirkti. Į uždarą plastikinę dėžutę su vandeniu įdedamos virvės, kurių galai išlindę į išorę, ant jų užlipę vabzdžiai gali atsigerti", - pasakojo ponas Antanas.

Įdomu tai, kad dėžės atviros, tačiau svirpliai nešokinėja lauk.

"Nebent vienas kitas kartais pabėga. Juos mes vadiname dezertyrais", - nusikvatojo meiliai į lietuvio akiai neįprastus augintinius žvelgiantis Antanas.

Teko įsitikinti, kad pabėgusį svirplį pagauti nėra lengva. Nors dėžėje jie atrodo gana ramūs, tačiau pabandžius prisiliesti, kaipmat šoka į šoną.

Valgo ir savo kiautus

Šeimininkai juokavo, kad auginant tokius gyvius darbo diena yra nenormuota, nes nuolatos reikia sekti, kad svirpliams pakaktų maisto ir vandens.

"Be to, reikia stebėti, jei kurioje dėžėje svirplių per daug, juos reikia perskirstyti į kitas dėžes. Iš kur žinome, kad jų per daug? Patys parodo. Jie pradeda rinktis priekyje ir kojelėmis beldžia į dėžę, tarsi norėdami pasakyti, kad jiems čia per ankšta", - vaizdžiai pasakojo Antanas.

Ant kiekvienos dėžės užrašyta data, kada tos dėžės gyventojai išsirito iš kiaušinėlių. Jei sąlygos tinkamos, svirpliai užauga per šešias savaites.

"Augdami svirpliai ne kartą neriasi iš kiauto. Kad jis ką tik atliko šį veiksmą, nesunku pamatyti, nes toks svirplys būna visiškai baltas, bet po kelių valandų jo spalva vėl sugrįžta. Kiaute yra daug mineralų, tad jie patys jį ir suvalgo", - pasakojo Antanas.

Svirplių nameliams įrengti puikiai tinka kiaušiniams laikyti skirti padėklai.

Audrius antrino, kad auginant svirplius neiškyla šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimo į atmosferą problema, kuri pastaruoju metu ypač akcentuojama kalbant apie gyvulininkystės ūkius.

"Be to, ir pats svirplys suvartojamas visas, nelieka jokių pašalinių produktų: nei kiauto, nei kaulų, nei kailio. Nesvarbu, ar malami miltai, ar svirplys valgomas visas - suvartojamos visos sudėtinės jo dalys - ir kojytės, ir sparniukai", - pasakojo Audrius.

Tiksliai suskaičiuoti - neįmanoma misija

Nors Antanas pripažino, kad svirplių čirpimas galėtų būti puiki terapija, visgi jų augintojams čirpimas reiškia kur kas daugiau.

"Kai čirpimas tampa intensyvus - tai ženklas, kad svirpliai pasiruošę dėti kiaušinėlius. Tuomet reikia jiems įdėti dėžutę, pripildytą kokoso durpių, ir patelės ten dvi tris paras deda kiaušinėlius. Kaip tik už kelių dienų jau galėsime dėti pirmąsias dėžutes", - klausydamas, kokio garso čirpimas girdėti, pasakojo Antanas.

Iš vienos dėžutės su kiaušinėliais išsirita tūkstančiai svirplių. Kai svirpliukai tik ritasi, pasak Audriaus, jie tokie mažyčiai, kad net su padidinamuoju stiklu sunku įžvelgti. Per šešias savaites jie užauga iki poros centimetrų dydžio.

Kiek iš vienoje dėžutėje esančių kiaušinėlių išsiris naujų gyvybių, niekas net nenutuokia, nes suskaičiuoti, kiek dėžutėje yra kiaušinėlių, neįmanoma.

"Teko skaityti, kad viena patelė per tas kelias dienas, kol deda kiaušinius, jų gali padėti nuo 500 iki 1,5 tūkstančio", - minėjo Audrius.

"Aš į savo fermą iš pradžių parsivežiau 260 dėžučių su kiaušinėliais. Kai jie išsirito ir truputį paaugo, išskirstęs į dėžes, nusprendžiau parsivežti dar 80 dėžučių su kiaušinėliais, kad būtų pripildytos visos patalpoje esančios dėžės, o jų čia 980", - skaičiais dalijosi ponas Antanas.

Pasiteiravus, ar fermos šeimininkai bent nutuokia, kiek vienetų svirplių augina, vyrai tik nusijuokė. Pasak jų, kol kas tik gali paskaičiuoti, kad iš vienos dėžės užšaldo maždaug kilogramą svirplių.

"Vienas svirplys sveria apie 1-1,5 gramo, tad galima spėti, kad vienoje dėžėje gyvena apie tūkstantį svirplių. Suomiai yra paskaičiavę, kad 12-oje kvadratinių metrų gali augti apie 3 milijonai svirplių. Mūsų patalpos yra beveik 150 kv. m. Bandykite skaičiuoti", - juokavo.

Svirplių gyvenimo ciklas nėra ilgas. Suaugusių svirplių gyvenimo trukmė - nuo 2 iki 3 mėnesių. Jei subrendusių svirplių šeimininkai neužšaldytų, po kelių savaičių jie vis tiek nugaištų.

"Mes sakome, kad savo augintinius tiesiog užmigdome šaltyje. Tiesa, prieš tai jie turi apsivalyti. Tad parą juos laikome švarioje dėžėje, kurioje yra tik geriamas vanduo, ir tik po to šaldome", - paslaptimis dalijosi Antanas.

Planuoja malti miltus

Bent iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad darbas svirplių fermoje vyksta sklandžiai. Tačiau įdomiausia, kaip į galvą turėjo šauti tokia mintis.

"Vienas mano draugas tuo užsiėmė, tad pasiūlė ir man pabandyti, nes turėjau puikiai tam tinkamas patalpas. Niekada pats nebuvau ragavęs svirplių. Nors visą gyvenimą turėjau vienokį ar kitokį verslą, su gyvulininkyste, o juolab su vabzdžių auginimu, tikrai neturėjau nieko bendro. Tad, kai ryžausi tokiam žingsniui, ne vienas draugas stebėjosi ir sakė niekada nebūtų pagalvoję, kad galėčiau imtis tokios veiklos", - atviravo Antanas.

Taip atrodo svirplių valgykla.

Tačiau bent kol kas jis sakė nesigailintis, kad ryžosi tokiam žingsniui. Tiesa, kaip ir bet kurioje veikloje, laukia pagrindinis iššūkis - produkcijos realizacija.

Po to, kai Audrius feisbuke pasidalijo intriguojančiu vaizdo įrašu, kaip čirškina keptuvėje egzotiškus vabzdžius, sulaukė ne vieno smalsuolio, norinčio taip pat išbandyti tokį delikatesą.

"Tikrai neįsivaizduoju, kad dabar visi pultų valgyti saujomis svirplius. Žinoma, tai labiau ateities maistas. Ateis laikas, kai žemė nebepajėgs mūsų išmaitinti, tad tai galėtų būti viena iš alternatyvų. Visgi Lietuvoje kol kas labiau įprasta svirplius naudoti ruošiant pašarą gyvūnams. O, pavyzdžiui, Suomijoje jau kepama duona, į kurią įmaišoma ir svirplių miltų. Šis gaminys pelnė ne vieną apdovanojimą Europoje. Skonio nesijaučia, bet gerėja duonos energetinė vertė, nes joje yra daug daugiau vertingų mineralų, vitaminų ir baltymų. Taip pat iš svirplių gaminami ir proteino batonėliai, yra tekę matyti, kaip draugas valgė tokį batonėlį, aplipdytą svirpliais lyg sezamų sėklomis", - pasakojo Audrius.

Pasak jo, dabar jie su tėčiu ruošia reikiamus dokumentus ir siekia gauti leidimą malti svirplius.

"Kadangi tai jau būtų maisto produktas, kreipėmės į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jos specialistai sakė, kad Lietuvoje mes pirmieji įregistravę savo veiklą kaip svirplių augintojai. Tikrai nesame pirmieji Lietuvoje įkūrę tokią fermą, bet, panašu, esame pirmieji, tai padarę oficialiai. Dabar dar siekiame įteisinti galimybę juos apdoroti ir gaminti miltus", - pasakojo gana egzotišką verslą Klaipėdos pašonėje pradėję Petrošiai.

Pajuokavus, kad ši ferma galėtų sudominti ir turistus, Antanas sakė jau ir dabar sulaukiantis norinčiųjų čia užsukti smalsuolių skambučių.

"Ne, turistų mes nepriimam. Reikia paisyti higienos normų. Visgi tai gyvi padarai, nesinorėtų, kad jiems atneštų kokį užkratą", - paaiškino šeimininkas.

Kaip Audrius iš svirplių ruošė užkandį

Asmeninio albumo nuotr.

Šaldytus svirplius sukratė į puodą su vandeniu ir virė apie 5 minutes, nusausino, subėrė į puodą, įdėjo pjaustytos aitriosios paprikos ir druskos. Po pusvalandžio keptuvėje ištirpdė gabaliuką sviesto, subėrė svirplius ir intensyviai maišydamas čirškino maždaug 10 minučių, kol jie tapo visiškai traškūs.

"Traškūs ir švelniai aštrūs tarsi traškučiai, nepamatuojamai skanesni nei įprasti užkandžiai, kuriuos esame įpratę dėti ant stalo, kai kompanija susirenka linksmai praleisti vakarą!" - viliojo išbandyti Audrius.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder