12-metis skriaudžia ir vyrus

12-metis skriaudžia ir vyrus

Biliardą mėgstantys klaipėdiečiai žino, kad užsukus į uostamiesčio centre įsikūrusią biliardinę neverta apsigauti ir priimti iš pažiūros nekaltai skambantį vos dvylikos metų sulaukusio berniūkščio pasiūlymą sužaisti partiją. Net nekalbant apie mėgėjus, jaunasis Kęstutis Žadeikis jau yra privertęs nuo stalo sprukti iš gėdos paraudusį ne vieną pralaimėjimą patyrusį biliardo profesionalą.

Visai nesenai Bosnijos ir Hercegovinos sostinėje Sarajeve vykusiame Europos jaunimo pulo čempionate istorinę pergalę pasiekė jaunieji mūsų šalies biliardo meistrai.

Lietuvos jaunimo (iki 17 metų) rinktinė grįžo pasidabinusi sidabro medaliais. Tai ne tik kol kas aukščiausias lietuvių pasiekimas pulo istorijoje, bet ir apskritai pirmieji biliardo sporto šakos medaliai.

Iš viso senojo žemyno pirmenybėse varžėsi 16 komandų. Pagrindinėmis pretendentėmis užkopti ant prizininkų pakylos laikytos Vokietijos, Rusijos ir Lenkijos ekipos.

Tačiau visas šias prognozes sugriovė lietuviai. Kovodami grupės varžybose mūsiškiai nugalėjo Olandiją ir Čekiją bei pralaimėjo Vokietijai. Ketvirtfinalyje laimėta prieš Austriją, pusfinalyje - prieš Rusiją.

Finale Lietuva vėl susitiko su Olandijos komanda. Lemiamoje čempionato dvikovoje varžovams pavyko atsirevanšuoti ir išplėšti pergalę rezultatu 2:1.

„Esame daugiau nei laimingi. Mūsų jaunieji talentai viršijo visos pulo bendruomenės lūkesčius. Jie pranoko patys save. Nors ir neabejojame jų meistriškumu, tikėtis čempionato medalio nedrįsome, todėl jį iškovoję esame be galo patenkinti. Tai pirmas Lietuvos iškovotas medalis per visą biliardo istoriją“, - džiaugsmo Europos vicečempionų titulu neslėpė Lietuvos pulo federacijos prezidentas Tomas Brikmanis.

Lietuvos garbę Sarajeve gynė Pijus Labutis, Remigijus Kavalnis, Eimantas Šveikauskas ir Kęstutis Žadeikis.

Šis pasiekimas tampa dar įspūdingesnis, kai sužinai, jog vienas iš mūsų rinktinės narių oficialiai yra mažametis ir toks dar bus porą metų.

Klaipėdiečiui K.Žadeikiui - vos dvylika metų. Tačiau specialistai vieningai sutaria, kad šio uostamiesčio Simono Dacho progimnazijos auklėtinio pasiekimai prie biliardo stalo seniai perkopė jo amžiaus ribas.

Šiuo metu jaunasis klaipėdietis patenka į geriausių šalies pulo žaidėjų penkioliktuką, savo sąskaitoje turi pergales prieš du Europos iki 17 metų amžiaus čempionus, yra devintuko (pool-9) šalies čempionas tarp 16 metų neturinčių žaidėjų, įvairių biliardo turnyrų tarp suaugusiųjų prizininkas.

„Kęstučiui buvo kokie ketveri ar penkeri, kai pastebėjau, kad jis pradėjo nuolat trintis apie biliardo stalus. Žaisdavome su draugais biliardą, o jis bėgiodavo aplink ir vis prašydavo leisti pažaisti“, - apie sūnaus pažintį su biliardu „Respublikai“ pasakojo Kęstučio tėvas, taip pat Kęstutis Žadeikis.

Pastarajam priklauso pačiame Klaipėdos centre įsikūrusi biliardinė, tad vargu ar buvo galima tikėtis, jog be mamos augęs berniukas gali nesekti tėvo pavyzdžiu.

Pamokęs sūnų šio žaidimo pradžiamokslio ir pagrindinių paslapčių, po kiek laiko tėvas atkreipė dėmesį, kad kiek šis smūgiuoja lazda, tiek kamuoliai rieda tiesiai į kišenę.

„Vaizdas buvo tikrai stebinantis. Ypač retai arba pirmą kartą į biliardinę užsukusiems žmonėms. Septynmečio berniuko galva vos kyšo iš po stalo, o jis taikliai smūgiuoja kamuoliukus. Iki šiol prisimenu, kaip būdamas tik devynerių metų 3:0 nugalėjo žaidėją, kuris tarp stipriausių Lietuvos biliardininkų buvo trečias ketvirtas“, - žvelgdamas į sūnų šypsojosi K.Žadeikis.

Jaunąjį Kęstutį biliardo aistra užvaldė taip stipriai, kad jis šiam žaidimui atsiduoda visas.

„Tekdavo net varyti nuo stalo, kad eitų ruošti pamokų. Žaisdavo kiekvieną dieną. Būdavo, kad net po aštuonias valandas praleisdavo biliardinėje. Tačiau dar sugebėdavo rasti laiko ir futbolo treniruotėms bei pamokoms muzikos mokykloje. Tiesa, pastarąją dėl užimtumo teko mesti. Nors mokytojai tikino, kad sūnui labai gerai sekasi groti pianinu“, - šiek tiek apgailestavo K.Žadeikis.

Pats jaunasis K.Žadeikis sako, kad jam labiausiai patinka žaisti pulą, su kuriuo ir sieja ateitį.

Berniuko tėvas neabejoja: jei ir toliau taip stengsis, sūnaus biliardo pasaulyje laukia graži ateitis.

„Jo galvoje sukasi tik kamuoliai. Naktį internete stebi visokius meistrų triukus, o dieną pats bando juos pakartoti. Kęstutis turi biliardininkams būtiną jausmą ir matymą. Jei viskas taip ir toliau seksis, tai po kokių ketverių penkerių metų jam Lietuvoje nebus ką veikti“, - prognozavo K.Žadeikis.

Vertindamas sūnaus žaidimą, klaipėdietis tikina: labai svarbu pagyrimais neišlepinti jauno žmogaus, kuriam dar viskas prieš akis, ir nepadaryti meškos paslaugos.

Kęstutis sutinka su tėvo žodžiais, kad jam svarbu išmokti valdyti emocijas, nes netrūksta momentų, kai nesėkmės palydimos ašaromis, per pykčio protrūkius laužomos ne tik savo, bet ir tėvo lazdos.

„Jei Kęstutis tik susitvarko su nervais, laimi. Kai vienam pajėgiam vokiečiui buvo bepralaimintis net 0:5, susitvardė ir nugalėjo jį 6:5. Visi pasaulinio lygio biliardo meistrai pasižymi geležiniais nervais“, - sakė jaunojo talento tėvas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder