Arvydas Sabonis: "Esu sveikas, gyvensiu ilgai!"

Arvydas Sabonis: "Esu sveikas, gyvensiu ilgai!"

Po antradienio vakare patirto miokardo infarkto pasaulio krepšinio legenda Arvydas Sabonis jau vakar rytą reanimacijos palatoje jį lankančio profesoriaus paprašė perduoti visiems nuo jo labų dienų. "Nuraminkite visus: esu sveikas, gyvensiu ilgai!" - sakė Arvydas.

Ankstų ketvirtadienio rytą A.Sabonis iš Kauno klinikų Kardiologijos klinikos intensyvios terapijos palatos perkeltas į bendrą skyrių. Medikai krepšinio būklę apibūdina kaip puikią ir jau galvoja apie reabilitaciją.

Laimės kūdikis

Šiuos optimizmo kupinus A.Sabonio žodžius žiniasklaidai pakartojęs Sveikatos mokslų universiteto klinikų Kardiologijos klinikos vadovas prof. Remigijus Žaliūnas ir pats turėjo gerų naujienų.

Pasak jo, infarktas buvo nedidelis, širdies raumuo nenukentėjo, o tai medikams leidžia tikėtis puikių gydymo rezultatų.

Antradienio vakarą į klinikas atvežtam A.Saboniui vainikinėje širdies arterijoje nustatytas susidaręs nedidelis trombas. Dėl to 46 m. vyrui sutriko širdies ritmas, prasidėjo skilvelių virpėjimas, vadinamoji klinikinė mirtis.

Tačiau, anot R.Žaliūno, visos gyvybinės funkcijos buvo žaibiškai atkurtos, užsikimšusi kraujagyslė atverta ir atkurta širdies funkcija. Delsimas didina grėsmę, kad širdies raumuo arba jo dalis mirs. Į kraujagyslę, pašalinus trombą, implantuotas stentas.

Medikai prognozuoja, kad jų garsusis pacientas palikti ligoninės palatą galės galbūt jau po savaitės. Tačiau po to bus būtinas reabilitacinis gydymas. O jis gali užtrukti dar 3-4 savaites.

A.Sabonio gyvybę išgelbėjo skubiai suteikta kvalifikuota pagalba. Lietuvoje kasdien miokardo infarktą patiria per 20 žmonių, 4-5 iš jų miršta, nespėjus laiku suteikti efektyvios pagalbos, nes tik nedaugelis ligoninių tokią pagalbą teikia.


Sujaudino visą pasaulį

Kauno "Žalgirio" krepšinio klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas pripažino, kad antradienio naktis sužinojus apie A.Sabonio patirtą širdies smūgį buvo labai nerami.

"Šita žinia sukrėtė ne tik mus, Lietuvą, bet ir visą pasaulį, - "Respublikai" sakė P.Motiejūnas. - Telefonai netyla - skambina ir amerikiečiai, ir Europos, ir tolimesnių šalių krepšinio lygų, klubų vadovai, kiti artimi žmonės, kurie žino "Žalgirį", žino Arvydą. Ir nesvarbu, yra kada nors susidūrę asmeniškai ar ne, visi domisi, nes jis yra kaip Lietuvos simbolis".

P.Motiejūnas džiaugėsi, kad nuo trečiadienio ryto jau galėjo visiems besidomintiems pranešti džiugesnių žinių.

"Jo paties reanimacijoje stengėmės netrukdyti, bet iš ryto pas Arvydą buvo šeimos nariai ir sakė, kad viskas gerai, atsigavęs, linksmas ir sveiksta", - kalbėjo vienas "Žalgirio" klubo vadovų ir pabrėžė, kad A.Sabonis visada turėjo daug optimizmo ir įkvėpdavo jo kitiems. - Dabar visi tikimės, kad Arvydo sveikata susitvarkys".

Greičiau pasveikti legendiniam krepšininkui linki ir NBA Portlando "Trail Blazers" klubas, kuriame A.Sabonis žaidė 7 sezonus. Klubas paskelbė oficialų pranešimą, kuriuo patvirtino, kad Arvydas Lietuvoje patyrė miokardo infarktą, bet jo būklė gyvybei jau nepavojinga.

"Mūsų mintys yra su Arvydu ir jo šeima. Mes jam linkime kuo greičiau pasveikti", - rašoma amerikiečių pranešime.

Atslūgus įtampai, lengviau atsikvėpė ir Arvydo brolis Andrius Sabonis. Vakar popiet "Respublikos" leidinių grupės žurnalistams jis patvirtino, kad Arvydo sveikata gerėja.

"Gera jo savijauta šiuo metu, viskas gerai, - patikino Andrius. - Sveiksta ir net juokauti bando. Viskas bus gerai".

Laukia naujo LKF prezidento

Daugybės skambučių iš viso pasaulio sulaukė ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai. Vakar rytą LKF prezidentas Vladas Garastas ir generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas trumpam buvo užėję į A.Sabonio palatą, paspaudė rankas ir įsitikino, kad jis jaučiasi puikiai, juokauja.

M.Balčiūnas žiniasklaidai teigė neabejojantis, kad A.Sabonis nekeis savo planų dalyvauti LKF prezidento rinkimuose, kurie vyks spalio pabaigoje.

"Tikrai nemanau, kad šis incidentas ką nors pakeis - po tokių sveikatos sutrikimų žmonės maratonus bėgioja, - teigė M.Balčiūnas. - Jūs neįsivaizduojate, ką Lietuvai reikštų turėti A.Sabonį LKF prezidento poste. To laukia ne tik Lietuva. To laukia FIBA, NBA ir visas pasaulis".

Sunkus kelias į pergales

Profesionalaus žaidėjo karjerą A.Sabonis pradėjo 1981 m. Kauno "Žalgiryje", tame pačiame klube sužaidė ir paskutines savo, kaip profesionalo, rungtynes 2004 m. gegužės 15 d., tapdamas LKL čempionu.

Su "Žalgiriu" jis tris sezonus iš eilės, 1985-1987 m., iškovojo Tarybų Sąjungos krepšinio čempionato aukso medalius.

Žaisdamas Tarybų Sąjungos rinktinėje A.Sabonis 1985 m. tapo Europos ir Universiados čempionu, o 1988 m. iškovojo auksą Seulo olimpiadoje.

Su Lietuvos rinktine laimėjo olimpinius bronzos medalius 1992 m. Barselonoje ir 1996 m. Atlantoje.

1993 ir 1994 m. su Madrido "Real" komanda A.Sabonis tapo Ispanijos čempionu, o 1995 m. iškovojo Europos klubų čempionato taurę.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder