Arvydas Sabonis: jei labai reikės, išbėgsiu į aikštelę

Arvydas Sabonis: jei labai reikės, išbėgsiu į aikštelę

Artėjant Europos krepšinio čempionatui Lietuvoje daugėja su šiuo istoriniu renginiu susijusių specialių akcijų. Pirmadienį čempionato organizatoriai visuomenei pristatė unikalią medalių seriją, skirtą oficialiam Europos krepšinio ambasadoriui Arvydui Saboniui.

Pagarbos ženklas ambasadoriui

„Šis Europos krepšinio čempionatas daugeliu savo aspektų bus unikalus. Pirmą kartą istorijoje jis turi savo ambasadorių. A.Sabonis jau atliko milžinišką darbą informuodamas įvairių Europos šalių krepšinio mėgėjus apie Lietuvos pasirengimą Europos krepšinio čempionatui. Manome, kad medalių serija su A.Sabonio parašu ir specialiu „EuroBasket 2011, Lithuania“ ženklu taps dar vienu išskirtiniu šio čempionato atributu“, - vakar monetų kalykloje vykusioje spaudos konferencijoje teigė „Eurobasket 2011“ organizacinio komiteto vadovas Mindaugas Špokas.

Prieš mėnesį pristatęs medalių kolekciją „Krepšinio auksas Lietuvai“, šį kartą Lietuvos monetų kalyklos direktorius Saulius Vaitiekūnas pademonstravo pirmąją portretinių medalių seriją. „Kolekciją iš viso sudaro 2011 žalvarinių, 211 sidabrinių, 311 paauksuoto sidabro ir 61 auksiniai medaliai, - vardijo S.Vaitiekūnas. - O kolekciją vainikuoja 11 platinos medalių. Tai pirmas kartas, kai Lietuvoje iškaldinami medaliai iš šio metalo“.

Medalių autoriui skulptoriui Stasiui Žirguliui teko nelengva užduotis: mažame medalio plote perteikti pagrindinius A.Sabonio bruožus. S.Vaitiekūno teigimu, skulptorius savo tikslą pasiekė. „A.Sabonio portretas spinduliuoja valia, ramybe ir pasitikėjimu savimi. Skulptorius siekė, kad užfiksuotas krepšininko veidas išliktų žmonių atmintyje ir būtų atpažįstamas ateities kartoms“, - konstatavo „Lietuvos monetų kalyklos“ direktorius.

Pigiausias - žalvarinis - medalis kainuos 120 litų, tauresnio metalo gaminių kaina bus gerokai didesnė. „Kol kas negalime pasakyti konkrečių skaičių. Neabejotina, kad jų kaina bėgant laikui tik didės. Kadangi jų prekyba prasidės rugpjūčio pradžioje, tada bus paskelbtos ir pradinės kainos“, - teigė S.Vaitiekūnas.

Medalius štampavo ir A.Sabonis

Vakar anksti ryte į Lietuvos monetų kalyklos patalpas sugužėję žiniasklaidos atstovai galėjo ne tik pasigrožėti medalių kolekcija, bet ir pamatyti, kaip A.Sabonis pats „štampuoja“ medalius. „Dešimt minučių padirbėti gal ir nesunku, - linksmai pareiškė krepšinio legenda. - Bet visą darbo dieną atidirbti būtų tikrai sunku“.

A.Sabonis pabrėžė, kad džiaugiasi galimybe dalyvauti unikaliame projekte. „Man asmeniškai patinka visi medaliai, bet jei reikėtų rinktis... Savo kolekcijoje turiu įvairiausių spalvų medalių, trūksta tik pagaminto iš platinos“, - juokavo Europos krepšinio čempionato ambasadorius.

Savaitgalį Rygoje praleidęs ir Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinės pergalingą žygį stebėjęs A.Sabonis pasidžiaugė ir jaunųjų krepšininkų žaidimu. „Reginys buvo tikrai gražus. Ir pernai, ir šiais metais lietuviai demonstravo kovotojų charakterį. Šiais metais lietuviai galėjo nebent patys sau pralaimėti, lygiaverčių varžovų pasaulio čempionate jiems paprasčiausiai nebuvo“, - konstatavo A.Sabonis.

Džiaugiasi sūnaus medaliais

- Po pergalės finale Jonas Valančiūnas sakė, kad pergalės raktas - draugų ir vienminčių kolektyvas. Ar jūsų karjeroje buvo tokių patirčių?

- Be abejonės. Tiek Kauno „Žalgiryje“, tiek Madrido „Real“ ekipose mes ne tik žaisdavome, bet ir artimai bendraudavome - su šeimomis, su draugais. To nebuvo Portlende, kur krepšinis buvo paprasčiausias darbas. Kai komandoje susiburia draugų kolektyvas, atsiranda ir rezultatai. Tai matome ir jaunimo rinktinėje. Jie pirmą kartą mūsų šalies krepšinio istorijoje laimėjo visuose turnyruose. Dabar jiems reikėtų pailsėti, pasimėgauti pergalėmis, nes jie to tikrai nusipelnė.

- O kiek krepšininkų iš šios auksinės rinktinės ateityje galėtų žaisti nacionalinėje rinktinėje?

- Manau, kad bent jau startinio penketo krepšininkai ateityje tikrai išsikovos vietą vyrų rinktinėje. Turint J.Valančiūną, kuris po kelerių metų neabejotinai bus pagrindiniu Lietuvos rinktinės žaidėju, aplink jį reikės lipdyti komandą. Tad savo šanso sulauks ir kiti jaunimo rinktinės nariai.

- Ar smagu buvo matyti, kaip aukso medalis ant kaklo kabinamas ir jūsų sūnui?

- Kuriam tėvui nesmagu, kai jo sūnus tampa pasaulio čempionu? Tikrai džiaugiuosi savo sūnaus laimėjimais.

- Arvydai, pasirodė informacija, kad ir jūs išbėgsite į aikštelę. Bent jau per šį savaitgalį Klaipėdoje vyksiantį tradicinį Kazimiero Budrio organizuojamą šeimų turnyrą. Ar tai tiesa?

- Na, jei labai reikės, tai išbėgsiu (juokiasi).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder