Australijos lietuviams Klaipėda - labai egzotiška

Australijos lietuviams Klaipėda - labai egzotiška

Ketvirtadienį nuo vidurdienio futbolo ir krepšinio varžybomis Klaipėdoje prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Vakare dalyviai ir svečiai jau būriavosi miesto centre, prie "Arkos" paminklo vieningai Lietuvai, kur vyko susipažinimo vakaronė.

Futbolo varžybose panoro dalyvauti devynios komandos iš Latvijos, Airijos, Šiaurės Airijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir Lietuvos. [CITATA]

Futbolo varžybas vakar stebėjo būrys Klaipėdos politikų, užsienio delegacijų atstovai.

"Šios žaidynės - puiki šventė užsienio šalių lietuviams. Esu dalyvavęs žaidynėse Čikagoje, Toronte, Adelaidėje, tačiau stebėti žaidynes Lietuvoje yra smagiausia. Mums, atvykusiems iš Australijos, - tikra egzotika", - "Vakarų ekspresui" sakė Australijos lietuvių delegacijos vadovas Jonas Obeliūnas.

Jis pabrėžė, kad Australijos lietuviai nuolat mini Lietuvos valstybės atkūrimo dieną - Vasario 16-ąją.

"Australijos Džilongo lietuvių bendruomenę sudaro apie 400 narių, o per minėjimus susirenka apie 100 atstovų. Mes esame subūrę stiprias krepšinio komandas, tad kai laimime, Australijos laikraščiai rašo, jog laimėjo Australijos lietuviai. Bent taip garsiname Lietuvos vardą", - pasakojo svečias.

Australijos lietuviai dayvauja krepšinio turnyre. Be jų, dar varžosi atstovai iš JAV, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Baltarusijos ir kitų šalių. Iš viso 20 vyrų ir 4 moterų ekipos.

Skaičiuojama, kad per keturias dienas kartu su sportininkais, treneriais, teisėjais, delegacijų vadovais ir savanoriais Devintosiose pasaulio lietuvių žaidynėse dalyvaus per 4000 pasaulio lietuvių.

Žaidynių dalyviams, visiems klaipėdiečiams bei miesto svečiams Klaipėdos sportininkų namų vadovas Algirdas Plungė parengė specialią žaidynių nuotraukų ekspoziciją.

Joje galima aptikti visų iki šiol buvusių žaidynių nuotraukų - net iš Čikagos ir Toronto, bei plačiau pasiskaityti buvusių žaidynių istoriją.

SVEČIAS. Ketvirtadienį Sportininkų namuose Pasaulio lietuvių žaidynių nuotraukų ekspoziciją apžiūrėjo prie jos rengimo prisidėjęs Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos (ŠALFAS) pirmininkas Laurynas Misevičius. Visa tai nemokamai gali apžiūrėti visi norintys. Algirdo PLUNGĖS nuotr.

"Ekspoziciją jau apžiūrėjo Vokietijos ir Australijos delegacijos. Ja domisi ir kitų šalių lietuviai. Tikiuosi, kad per visas žaidynių dienas Sportininkų namai bus sausakimši sportu ir jos istorija besidominčių žmonių", - kalbėjo A. Plungė.

Primename, kad apsilankymas Sportininkų namuose (S. Daukanto g.24) visiems be išimties yra nemokamas.

Per penkerius Sportininkų namų gyvavimo metus sukaupta keli tūkstančiai pačių įvairiausių ir seniausius sporto istorijos metus menančių eksponatų.

"Kai kuriems mūsų eksponatams jau arti 100 metų. Turime net tokių, kurie karo metais buvo slepiami po žeme ir vėliau iškasti. Tai istorinės vertybės. Brangesni ir vertingesni mūsų eksponatai yra apdrausti", - kalbėjo Sportininkų namų vienas iš kūrėjų ir iniciatorių A. Plungė.

Jis itin kruopščiai renka ir saugo kiekvieną Sportininkų namų eksponatą: ženklelius, diplomus, medalius, taures, gaireles, nuotraukas, literatūros žinynus, vaizdo įrašus, veteranų rašytinius ir garso įrašus, kuriuose apstu pačių įdomiausių atsiminimų.

Renginiai

Birželio 28 dieną, 14 val. Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje vyks šventos Mišios, žaidynių vėliavos šventinimas.
Birželio 28 dieną, 20 val. "Švyturio" arenoje vyks iškilmingas žaidynių atidarymas. Bilietai į atidarymo renginį miestiečiams nemokamai buvo pradėti platinti per bilietai.lt sistemą arba kasose jau trečiadienį. Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius ragino klaipėdiečius aktyviau dalyvauti šiame renginyje, nes nemokamų bilietų dar yra.
Birželio 29 dieną, nuo 10 iki 15 val., Atgimimo aikštėje vyks sveikatos ir sporto šventė, kurios metu koncertuos įvairios muzikos grupės, o sporto šakų atstovai demonstruos miestelėnams savo talentus ir kvies gyventi sveikiau.
Birželio 29 dieną, nuo 20 iki 23 val., II Melnragės paplūdimyje vyks žaidynių dalyvių vakaronė, folkšoko diskoteka.
Birželio 30 dieną, nuo 10.30 iki 14 val. viešbučio "Amberton Klaipėda" konferencijų centre, Naujojo Sodo g. 1, vyks sporto forumas. Sveikinimo žodžius tars Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.
Visi renginiai - nemokami. Daugiau informacijos apie žaidynes, varžybų ir renginių programą galima rasti portale www.lsfs.lt.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder