Bronislavas Vyšniauskas: "Trys olimpiniai kelialapiai buvo pasiekiami ranka"

Bronislavas Vyšniauskas: "Trys olimpiniai kelialapiai buvo pasiekiami ranka"

Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės nariai antradienio vakarą iš Hiustone vykusio pasaulio čempionato grįžo į gimtąją Klaipėdą. Nors šiose pirmenybėse klaipėdietis Aurimas Didžbalis iškovojo rovimo rungties sidabro medalį, tačiau rinktinės nuotaika nėra pati geriausia. Priežastis suprantama - lietuvaičiai buvo verti daugiau - trys olimpiniai kelialapiai buvo pasiekiami ranka.

Nepaisant visko, padėtis tikrai nėra prasta - A. Didžbalis, balandžio mėnesį Europos čempionate Tbilisyje (Gruzija) pirmą kartą Lietuvos istorijoje tapęs ne tik savo svorio grupės nugalėtoju, bet ir absoliučiu Europos čempionu, kišenėje turi vardinį kelialapį į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Net Amerika liko už borto

"Hiustone vykęs pasaulio čempionatas mums bus pamoka. O gal kartais šaltas dušas yra ir į naudą? Sporte turi būti kritimai ir pakilimai. Tada dar labiau susimąstai ir atkakliau, labiau užsivedęs dirbi. Gal ir man reikėjo būti griežtesniam, neleisti sportininkams kelti tokių pradinių svorių... Bet, tarkime, Aurimas Didžbalis yra tikras kovotojas, sunku jį prislopinti. Visgi, sportas yra sportas. Juk ir futbole pasitaiko tokių akimirkų, kai atrodo, kad kamuolys skrieja į vartus, tačiau paskutinę akimirką prarieda šalia virpsto", - situaciją komentavo Lietuvos rinktinės vyr. treneris Bronislavas Vyšniauskas.

Nepaisant visko, Lietuvos rinktinė bendroje komandinėje įskaitoje liko beveik per vidurį (31 vietoje) bei aplenkė daugybę galingų valstybių, tarp kurių - Italija, Kuba, Albanija, Graikija, Izraelis, Čekija ir dar bemaž 15 valstybių.

Olimpinių kelialapių taip pat neiškovojo būrys didžiųjų šalių: Amerika, Turkija, Japonija, Vengrija, Brazilija ir kt.

"Realiai skaičiuojant taškus, jei mūsų rinktinės nariai būtų iškėlę tokius svorius, kokius kėlė per Europos ir Lietuvos čempionatus bei treniruotes, būtume likę 22 vietoje ir iškovoję tris kelialapius į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Pavyzdžiui, Rusijoje dirba per tūkstantį etatinių sunkiosios atletikos trenerių, o pas mus nėra net 20. Sunku su tokiomis valstybėmis konkuruoti", - teigė Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris.

Europoje jaunimas - tarp lyderių

Visgi B. Vyšniuskas, apibendrindamas visus 2015 metų rezultatus, metus įvertino teigiamai.

"Prieš metus nepasisekė Europos čempionate, tačiau sekėsi planetos pirmenybėse - Aurimas iškovojo pasaulio čempionato bronzos medalį. Šiemet atvirkščiai: Europoje neturėjome lygių, o pasaulio čempionate nepavyko įgyvendinti savo tikslų. Toks jau tas sportas... Visgi, juk Europos jaunimo (iki 23 metų) čempionate, kuris spalį vyko Klaipėdoje, iškovojome tris medalius: Žygimantas Stanulis (iki 94 kg, dvikovės rezultatas - 369 kg) džiaugėsi auksu, Irmantas Kačinskas (iki 85 kg, dvikovės rezultatas - 323 kg) - bronza, Gintarė Bražaitė (iki 75 kg, dvikovės rezultatas - 210 kg) - sidabru. Taip pat Europos jaunimo (iki 23 m.) čempionate gerai pasirodė ir arti medalio buvo klaipėdietis Sergejus Lichovojus. Jis svorio per 105 kg varžybose užėmė ketvirtąją vietą (dvikovėje surinko 362 kg)", - pasakojo B. Vyšniauskas.

VILTIS. Lietuvos rinktinės vyr. treneris Bronislavas Vyšniauskas tiki, kad jo auklėtinis Aurimas Didžbalis savo geriausią sportinę formą gali pasiekti iki 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Gruodžio 8 dieną jis vyks į Vilnių ir Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) pateiks visų metų ataskaitą.

B. Vyšniauskas pasidžiaugė ir tuo, kad Lietuvos vaikinų (iki 23 metų) komanda Europoje tarp 39 šalių atstovų bendroje įskaitoje užėmė net antrąją vietą.

"Pavardinkite man sporto šakas, kurių vaikinai iki 23 metų gali pasigirti, kad yra antri Europoje. Tai labai geras pasiekimas. Lietuva tikrai turi tuo didžiuotis", - ne kartą tai pabrėžė Klaipėdos miesto garbės pilietis, nusipelnęs Lietuvos treneris, išugdęs ne vieną olimpinį dviračių sporto čempioną, Narsutis Dumbauskas.

Užsieniečiai gyrė Klaipėdą

Per Hiustone vykusį pasaulio čempionatą tiek B. Vyšniauskas, tiek Lietuvos sunkiaatlečiai sulaukė daug pagyrų dėl Klaipėdoje vykusio Europos čempionato organizavimo ir puikių sąlygų.

"Organizuokite pasaulio ar Europos suaugusiųjų čempionatą. Pas jus geriau, nei Amerikoje. Norime dar kartą sugrįžti į Lietuvą. Klaipėda - puikus ir draugiškas miestas. Juk daug geriau, kai čempionatą organizuoja tikras specialistas, o ne mėgėjai. Jūsų, tai yra Lietuvos rinktinės, treneris Bronislavas Vyšniauskas puikiai išmano šio sporto subtilybes ir žino, ko reikia sunkiaatlečiams. Amerikoje jaučiama komercija, o Lietuvoje - nuoširdumas ir visų pirma pagarba sportininkui", - ne kartą tokius žodžius išgirdo ir su sunkiaatlečiais Hiustone viešėjęs "Vakarų ekspreso" žurnalistas.

Susipažino su Donatu Motiejūnu

Lietuvos sunkiaatlečiai Hiustone ne tik įgijo itin naudingos varžybinės patirties, bet ir susipažino su šiuo Amerikos didmiesčiu bei bendravo su NBA Hiustono "Rockets" klube rungtyniaujančiu lietuviu Donatu Motiejūnu.

Šis krepšininkas atvyko į "Hilton" viešbutį, kuriame buvo apsistoję sunkiaatlečiai, papasakojo apie šio miesto ir savo karjeros subtilybes, bendravo lyg su senais pažįstamais. D. Motiejūnas parūpino sunkiaatlečiams kvietimų į NBA varžybas, tad pastarieji po savo varžybų pasinėrė ir į NBA dvikovų sūkurį.

"Donatas Motiejūnas - šiltai bendraujantis ir itin draugiškas krepšininkas. Džiaugiamės, kad teko garbė su juo artimiau susipažinti", - kalbėjo Klaipėdos sunkiaatlečiai.

B. Vyšniaskas Donatą pradžiugino atvežęs jam lauktuvių - lietuviškos duonos ir lašinių.

Taip pat sunkiaatlečiai aplankė NASA muziejų, susipažino su kosmonautikos paslaptimis.

Sunkiaatlečių rezultatai Hiustone

Klaipėdietis Aurimas Didžbalis Hiustone vykusiame pasaulio sunkiosios atletikos čempionate iškovojo rovimo rungties sidabro medalį tarp svorio iki 94 kg dalyvių. Jis trečiuoju bandymu išrovė 180 kg. Už A. Didžbalį šioje rungtyje geriau pasirodė tik rusas Aleksejus Kosovas, išrovęs 1 kg daugiau. Stūmimo rungtyje Aurimas tris kartus bandė įveikti 215 kg sveriančią štangą, tačiau šis svoris klaipėdiečiui nepakluso.

Priminsime, kad A. Didžbalis prieš mėnesį įrodė, kad gali iškelti ir gerokai sunkesnias štangas -Klaipėdoje vykusiame Lietuvos sunkiosios atletikos suaugusiųjų atskirų veiksmų čempionate pagerino du šalies rekordus: išrovė 186 kg, išstūmė 220 kg ir dvikovėje surinko net 406 kg. Rovimo ir dvikovės rezultatai - nauji Lietuvos rekordai. Dvikovės rezultatas pagerintas 3 kg. Tai iki Hiustone vykusio pasaulio čempionato buvo geriausias pasaulio sezono rezultatas.

TALISMANAS. Žygimantas Stanulis Hiustone įsiamžino su pasaulio čempionato talismanu.

Kitas klaipėdietis, Hiustone dalyvavęs svorio iki 94 kg varžybose, Žygimantas Stanulis išrovė 160 kg ir išstūmė 191 kg bei bendroje įskaitoje liko 21-as.

Pirmieji iš Lietuvos rinktinės narių Hiustone jėgas išbandė Donatas Anuškevičius ir Irmantas Kačinskas. Jie varžėsi svorio iki 85 kg varžybose.

D. Anuškevičius varžėsi tarp C grupės, I. Kačinskas - tarp D grupės dalyvių. Donatas išrovė 145 kg ir išstūmė 180 kg. Bendroje svorio iki 85 kg įskaitoje tarp 37 dalyvių jis liko 24-tas. Dvikovės rezultatas - 325 kg. Irmantas išrovė 150 kg, tačiau stūmimo veiksme 165 kg štanga jam nepakluso ir sportininkas nebuvo klasifikuotas

"Donatas Anuškevičius varžėsi po peties ir alkūnės operacijų, Irmantui Kačinskui - menties trauma. Jie sukando dantis ir kovojo. Šie sportininkai stengėsi, darė viską, ką galėjo. Nieko jau nepadarysi, traumos - neatsiejama sporto dalis", - kalbėjo B. Vyšniauskas.

Vyrų svorio kategorijos iki 105 kg varžybose lietuvis Arnas Šidiškis užėmė 22-ąją vietą. 25-erių lietuvis išrovė 165 kg, išstūmė 197 kg ir dvikovėje surinko 362 kg. Kitas Lietuvos atstovas - 22-ejų metų Sergejus Lichovojus - surinko 349 kg (rovimas - 157 kg/stūmimas - 192 kg) ir tarp 35 dalyvių liko 28-as.

Vyrų svorio per 105 kg varžybose Vincas Šlevinskis išrovė 165 kg, bet stūmimo rungtyje neiškėlė pradinio svorio ir nebuvo klasifikuotas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder