Du Rūtos Meilutytės kovos frontai

Du Rūtos Meilutytės kovos frontai

Geriausia Lietuvos sportininkė Rūta Meilutytė per vieną savaitę dalyvaus ir jaunimo olimpinėse žaidynėse, ir Europos čempionate. Varžybų vietas skiria šešios laiko juostos ir daugiau nei 8 tūkst. kilometrų, tačiau atpildu už vargą gali tapti du titulai, kurių plaukikės pergalių sąraše dar nėra.

Negailestingas kalendorius

Nors R.Meilutytei dar tik 17 metų, gali būti, kad netrukus neliks sportinių aukštumų, į kurias ji dar nebūtų įkopusi. Bus galima tik ginti savo titulus ir šturmuoti rekordus. Tų neužkariautų aukštumų ir dabar nėra daug. Lietuvė yra olimpinė čempionė, pasaulio čempionė tiek ilgajame (50 m), tiek trumpajame (25 m) baseinuose, ką jau kalbėti apie jaunių čempionatų medalius.

Svarbiausias dar neįrašytas puslapis - Europos pirmenybės ilgajame baseine. Pernai Rūta pelnė du aukso medalius žemyno čempionate, tačiau jis vyko trumpajame baseine. Kitas dar neiškovotas trofėjus - jaunimo olimpinių žaidynių auksas. Dviejų svarbių varžybų laikai susikirto kalendoriuje. Jaunimo žaidynės Kinijos mieste Nandzinge bus rengiamos rugpjūčio 16-28 d. Europos čempionatas Vokietijos sostinėje Berlyne vyks rugpjūčio 18-24 d.

Laimei, šiuo atveju įmanoma nušauti du zuikius vienu šūviu ir R.Meilutytė pabandys tai padaryti. Medalių medžioklė prasidės Nandzinge. Ten Rūtos tvarkaraštis bus tikrai intensyvus, ypač žaidynių pradžioje. Vien sekmadienį ji ketina dalyvauti trijose rungtyse. Jei visose pavyks perkopti atrankos varžybų barjerą, teks startuoti net šešiuose plaukimuose per dieną. Iššūkis yra rimtas net olimpinei čempionei.

R.Meilutytei varžybos Nandzinge pasibaigs trečiadienį. Jos lauks skrydis į Berlyną ir dvi paskutinės Europos čempionato dienos. Rūta įrašyta tik į dviejų rungčių - 50 m plaukimo krūtine ir 50 m plaukimo laisvuoju stiliumi - dalyvių sąrašus. Gali būti, kad galų gale liks tik vienas startas, jei taip nuspręs plaukikės treneris Džonas Rudas (John Rudd). „Užrašyti galima ir daugiau rungčių, o paskui jas išbraukti. Tačiau jei vietoje sugalvosi papildomai įrašyti, to daryti jau negalima. Taigi gali būti, kad laisvuoju stiliumi Rūta ir neplauks. Tačiau 50 metrų krūtine plauks tikrai“, - sakė Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) generalinis sekretorius Emilis Vaitkaitis.

Unikalus šansas

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti keista, kad jaunimo žaidynėms skiriamas didesnis dėmesys nei Europos suaugusiųjų čempionatui. Anot E.Vaitkaičio, tai lemia pora priežasčių: „Rūta turi įsipareigojimų Olimpiniam komitetui ir turi dalyvauti jaunimo žaidynėse. Varžybų rangas skiriasi, Europos suaugusiųjų čempionatas yra kur kas aukščiau. Už pergales jame numatomos premijos, o ir plaukimo pasaulyje jis visai kitaip kotiruojamas. Kita vertus, Rūtai tai yra paskutiniai metai jaunimo grupėje. Suaugusiųjų varžybose ji dar plauks ilgai, o laimėti jaunimo žaidynes šiemet bus paskutinė galimybė.“

Jei pavyks laimėti ir Nandzinge, ir Berlyne, R.Meilutytę bus galima vadinti unikalia plaukike. „Rūta būtų vienintelė, iškovojusi absoliučiai visus didžiausius plaukimo titulus. To kol kas niekam nėra pavykę padaryti“, - pažymėjo E.Vaitkaitis. Žinoma, daugelis plaukimo legendų ir neturėjo galimybės laimėti jaunimo žaidynių, nes jos vyks tik antrą kartą, tačiau tai - ne R.Meilutytės problema.

Be abejo, intensyvus tvarkaraštis ir skrydis didina riziką patirti nesėkmę. „Tarp dviejų miestų yra šešių valandų skirtumas. Pridėkime dar kelionės nepatogumus. Rūta iš Kinijos skris verslo klase, kad bent kiek sumažintų nuovargį. Tačiau nuotolis yra 50 metrų. Labai daug ištvermės tikriausiai ir nereikės. Kaip mes tarpusavyje šnekame, tokį nuotolį reikia nuplaukti ir naktį pakeltam iš lovos. Aišku, gali būti lėtesnis reakcijos laikas, bet nemanau, kad Rūtai tai gali tapti didele problema“, - optimistiškai svarstė LPF generalinis sekretorius.

Kaip žinoma, Berlyne nestartuos didžiausia R.Meilutytės konkurentė Julija Jefimova. Rusė yra diskvalifikuota dėl draudžiamų preparatų vartojimo. Pasak E.Vaitkaičio, dabar labai sunku prognozuoti, kas gali tapti pagrindine lietuvės varžove. Yra danė Rikė Mioler Pedersen (Rikke Moller Pedersen), tačiau ji geriau plaukia 200 metrų. „Manau, 50 metrų nuotolyje Rūta didelių konkurenčių kaip ir neturi. Nebent kažkas pateiks siurprizą“, - teigė E.Vaitkaitis.

Dideli lūkesčiai

Iš viso Europos čempionate dalyvaus 10 Lietuvos plaukikų. E.Vaitkaitis daug tikisi iš patyrusio Giedriaus Titenio: „Varžybose Romoje Giedrius buvo pirmas 100 metrų krūtine varžybose, o jo rezultatas šiemet yra penktas pasaulyje. Iš tų penkių, man atrodo, trys sportininkai yra ne europiečiai. Todėl finalas yra minimalus uždavinys. Giedrius dabar labai gerai atrodo, yra pakeitęs fizinio rengimo metodiką ir tai labai jaučiasi. Raumenynas atrodo visai kitaip. Iš Giedriaus tikrai tikimės medalio.“

Ambicijų nestokoja jaunasis Danas Rapšys. „Pernai jis dar plaukė jaunimo varžybose, bet jo rezultatai... Nenorime labai garsiai kalbėti, bet federacijos viduje irgi galvojame apie medalį. Ir pats Danas kelia sau labai aukštus tikslus, kalba netgi apie pasaulio rekordus. Jis yra juodasis arkliukas. Danas - mūsų plaukimo ateitis, tačiau galbūt nustebins ir šiame čempionate“, - sakė E.Vaitkaitis.

Kaip pretendentus bent jau į pusfinalį jis paminėjo dar du plaukikus: „Simonas Bilis mokosi Amerikoje. Visą sezoną jis rodė labai gerą greitį, pasiekė savo universiteto rekordų. Tik tiek, kad jo rungtyse konkurencija yra itin didelė. Nežinau, ar jis patrauks iki finalo, bet į pusfinalį turėtų patekti. Mindaugą Sadauską paskutinėse dvejose varžybose lydėjo visokie kuriozai. Tai akinukai nutrūko, tai pavėlavo į laukimo kambarį prieš startą. Žmogus nėra realizavęs pastarųjų poros metų įdirbio, todėl iš jo irgi galima kažko laukti.“

Rūtos Meilutytės startai

Jaunimo olimpinėse žaidynėse

Rugpjūčio 17 d. 50 m krūtine atranka ir pusfinalis, 200 m kompleksinio plaukimo atranka ir finalas, 4x100 m estafetės laisvuoju stiliumi atranka ir finalas.

Rugpjūčio 18 d. 100 m laisvuoju stiliumi atranka ir pusfinalis, 50 m krūtine finalas.

Rugpjūčio 19 d. 100 m krūtine atranka ir pusfinalis, 100 m laisvuoju stiliumi finalas.

Rugpjūčio 20 d. 100 m krūtine finalas.

Europos čempionate

Rugpjūčio 23 d. 50 m krūtine atranka ir pusfinalis, 50 m laisvuoju stiliumi atranka ir pusfinalis.

Rugpjūčio 24 d. 50 m krūtine finalas, 50 m laisvuoju stiliumi finalas.

Lietuvos plaukikai Europos čempionate

Eva Gliožerytė (50 m laisvuoju stiliumi, 100 m laisvuoju stiliumi, 50 m nugara, 100 m nugara);

Rūta Meilutytė (50 m krūtine, 50 m laisvuoju stiliumi);

Simonas Bilis (50 m laisvuoju stiliumi, 100 m laisvuoju stiliumi, 200 m laisvuoju stiliumi);

Tadas Duškinas (50 m laisvuoju stiliumi, 100 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške, 100 m peteliške);

Igoris Kozlovskis (100 m krūtine, 200 m krūtine, 100 m peteliške, 200 m kompleksinis plaukimas);

Deividas Margevičius (100 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške, 100 m peteliške);

Danas Rapšys (100 m nugara, 200 m nugara);

Mindaugas Sadauskas (50 m laisvuoju stiliumi, 100 m laisvuoju stiliumi, 50 m peteliške);

Gytis Stankevičius (50 m nugara, 100 m nugara, 200 m nugara);

Giedrius Titenis (50 m krūtine, 100 m krūtine, 200 m krūtine).

Parengta pagal savaitraščio „Respublika“ priedą „Sporto gyvenimas“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder