Dviratininkas Ramūnas Navardauskas: "Sporte kasdien reikia kovoti už būvį po saule"

Dviratininkas Ramūnas Navardauskas: "Sporte kasdien reikia kovoti už būvį po saule"

Klaipėdos regiono moksleiviai turėjo išskirtinę galimybę pabendrauti, pamatinių sportinių ir lyderystės kompetencijų pasisemti iš olimpiečio, planetos prizininko, prestižinių dviračių lenktynių "Giro d'Italia" ir "Tour de France" etapų nugalėtojo Ramūno Navardausko.

Rugpjūčio mėnesio pabaigoje Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje vykusiose daugiadienėse dviračių lenktynėse "Baltic Chain Tour" po pirmojo etapo violetinius lyderio marškinėlius užsivilkęs ir galiausiai po trijų etapų antrąją vietą iškovojęs 30-metis Lietuvos rinktinės lyderis R. Navardauskas moksleiviams papasakojo už širdies griebiančių asmeninių istorijų bei potyrių.

Kas yra lyderis?

"Lyderis yra ne tas, kuris kažko reikalauja iš kitų, o tas, kuris rodo pavyzdį ir iniciatyvos imasi pats. Lyderis net pargriuvęs keliasi, stojasi ir žengia pirmyn. O mūsų sporte pargriuvimai ir traumos - ne toks jau ir retas reiškinys... Pagrindinės taisyklės: "Niekada nesakyk niekada", "Visada žiūrėk į priekį, o ne atgal". Niekada negalima savęs griaužti, jei ir nepasiseka. Svarbu nenuleisti rankų", - su moksleiviais apie lyderio savybes dviračių sporte dalijosi R. Navardauskas.

Sportininkas paaugliams pasakojo, kad jo karjera buvo pakibusi ant plauko, kai ėmė streikuoti širdies darbas, bet galiausiai išsiaiškinta, kad negalavimai nėra tokie jau rimti.

"Kol medikai aiškinosi, kas man yra, patikėkite, buvo labai neramu. Karjera ir 20 metų juodo darbo buvo pakibę ant plauko, tačiau dabar sveikata gera ir vėl džiaugiuosi, kad galiu sportuoti visa jėga ir siekti dviračių sporte naujų pergalių. Sporte kasdien reikia kovoti už būvį po saule: per apdovanojimų ceremoniją iškeli į viršų gėles, iššauni šampaną, pasidžiaugi ir kitą dieną viską turi pamiršti. Tiesiog reikia viską pradėti iš naujo: vėl turi sėsti ant dviračio ir sukandęs dantis dirbti, tik taip gali pasiekti rezultatų", - aiškino sportininkas.

Prieš varžybas - malda

Moksleiviams pasiteiravus, kaip per 20 aktyvaus sporto metų jis kasdien prisiverčia treniruotis, R. Navardauskas atsakė atvirai: "Patikėkite, būna dienų, kai viską nori mesti ir mąstai: negi vėl per lietų reikės minti dviračio pedalus ir vargti? Tačiau tuoj pat panašias mintis veji lauk. Mane kaskart įkvepia laimėjimai. Kai juos pasieki, kūną užplūsta toks džiugesys, kad pamiršti visus vargus. Tarkime, kai pasaulio čempionate užėmiau trečiąją vietą, tai buvo lyg kažkas iš fantastikos srities. Kažkas "vau". Anksčiau niekada nemąsčiau, kad tokios mažos valstybės atstovai gali kilti ant prizininkų pakylos laiptelio planetos pirmenybėse bei laimėti prestižinių dviračių lenktynių "Giro d'Italia" ir "Tour de France" etapus. Vien baigti panašias varžybas - yra didžiulė garbė", - pasakojo R. Navardauskas.

Jis neslėpė ir to, kad prieš svarbias varžybas vienas iš jo ritualų yra malda.

"Mūsų sporte sėkmė yra labai svarbi. Juk mūsų rezultatus gali lemti ir atsitiktinumai: gali prakiurti padanga, gali netikėtai paslysti ar į tave gali atsitrenkti kitas dviratininkas. Maldoje paprašyti sėkmės ir Dievo palaimos - nėra blogai", - atviravo olimpietis.

Po minčių apie maldą daugeliui moksleivių nuostabą sukėlė R. Navardausko ištarti greičio matuoklio rodmenys, kurie jį lydi per varžybas.

"Didžiausiu greičiu per varžybas nuo kalno esu lėkęs 113 km/val. greičiu, o pavyzdžiui, rugpjūčio mėnesį vykusių "Baltic Chain Tour" lenktynių metu mano vidutinis greitis buvo 46 km/val.", - šypsodamasis pasakojo R. Navardauskas.

Organizavo sporto renginius

R. Navardauskas su Klaipėdos regiono moksleiviais ir pedagogais įsiliejo į Europoje pasisekimo sulaukusį projektą "Svajonių komandos" (angl. "Dreams &Teams"). Lietuvoje šis projektas vyksta antrus metus. Projektą organizuoja Britų taryba kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK).

"Projektas "Svajonių komandos" skirtas ugdyti mokinių lyderystę per sportą, suteikti organizacinių, bendradarbiavimo ir kitų pamatinių lyderio kompetencijų ir gebėjimų. Projekte dalyvauja lietuvių ir rusų kalba moksleivius Klaipėdos regione mokančios mokyklos", - pasakojo LTOK Olimpinio švietimo programų vadovė Ugnė Supranavičienė.

Ji pabrėžė, kad sporto universalumas yra įvertintas visame pasaulyje ir plačiai taikomas problemoms bei iššūkiams spręsti dirbant su jaunais žmonėmis.

"Smagu matyti tokį gausų būrį drąsiu, talentingų jaunųjų lyderių", - Klaipėdos "Kultūros fabrike" susirinkusiam būriui moksleivių kalbėjo LTOK atstovė.

TITULUOTAS. Klaipėdos universiteto studentas dviratininkas Ramūnas Navardauskas gali pasigirti dalyvavęs olimpinėse žaidynėse, tapęs pasaulio prizininku bei skynęs pergales įvairiose prestižinėse dviračių lenktynėse.

Irmanto SIDAREVIČIAUS nuotr.

Projektas prasidėjo dar 2017 metais, į jo veiklas įsitraukė 11 Klaipėdos regiono gimnazijų ir progimnazijų, 22 mokytojai ir 62 moksleiviai - jaunieji lyderiai. Projekto dalyviai turėjo galimybę per sportą ir olimpizmą tobulinti savo pamatines lyderystės kompetencijas.

Pedagogų ir mokinių komandos dalyvavo specialiai jiems surengtuose jaunųjų lyderių mokymuose, o vėliau kartu įgyvendino sportinius renginius.

"Jaunieji lyderiai savo bendruomenėse jaunesnių klasių mokiniams suplanavo, suorganizavo ir įgyvendino sporto renginius. Iš viso buvo suorganizuoti trys sporto festivaliai, kuriuose dalyvavo 350 mažųjų dalyvių", - pasakoja U. Supranavičienė.

Projekto organizatoriai pabrėžia, kad šiame projekte svarbu lyderystės procesas, iniciatyvos ėmimasis, įgūdžių lavinimas, vertybių atradimas, o ne tik rezultatas. Jaunieji lyderiai sukaupė daug teorinių ir praktinių žinių, patobulėjo.

Pasak LTOK atstovės, Klaipėdos regiono mokiniai toliau tęs savo darbus, ir naujus, dar didesnius savo pačių inicijuotus projektus vėl bandys įgyvendinti savo bendruomenėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder