Europos čempionas Marius Rudnickas: "Tokio sporto renginio Klaipėda dar nematė"

Europos čempionas Marius Rudnickas: "Tokio sporto renginio Klaipėda dar nematė"

Klaipėdos kovinio sporto atstovai intensyviai ruošiasi kovo 20 dieną (sekmadienį) uostamiestyje vyksiančiam įspūdingam renginiui - Lietuvos atvirosioms graplingo imtynių taurės pirmenybėms. Šią dieną Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centre (S. Dariaus ir S. Girėno g. 10) net ant penkių kilimų vienu metu kovos per 300 šios sporto šakos atstovų ne tik iš įvairių Lietuvos miestų, bet ir svečiai iš Rusijos bei Latvijos.

Varžybų atidarymas kovo 20 dieną planuojamas nuo 12 val. Finalinės kovos - maždaug nuo 18 val. Renginys žiūrovams - nemokamas.

"Tokio masto graplingo imtynių varžybos Klaipėdoje vyks pirmą kartą. Dar dalyvių geografija gali plėstis - dėl dalyvavimo varžybose laukiame atsakymo iš Norvegijos atstovų", - "Vakarų ekspresui" sakė vienas iš renginio organizatorių Klaipėdos kovos menų namų sporto klubo atstovas Marius Rudnickas.

Nenuostabu, kad šias varžybas Tarptautinės graplingo imtynių federacijos prezidentas, buvęs žymus bušido kovotojas šakiškis Kęstutis Smirnovas pasiūlė organizuoti klaipėdiečiams. Juk Lietuvos pajūryje gyvena ir treniruojasi absoliučios kategorijos Europos čempionas M. Rudnickas.

Šis VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Uosto kapitono tarnybos darbuotojas 2015 metų rudenį Europos graplingo imtynių čempionate pademonstravo geležinę valią ir užsispyrimą, kai absoliučios kategorijos suaugusiųjų varžybose pranoko vieną po kito keturis varžovus ir iškovojo didžiulį nugalėtojo diržą. Po šių varžybų jį savo kabinete priėmė bei šiltų žodžių ir dovanų pažėrė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Mariau, papasakokite plačiau, kaip susiklostė, kad kovo 20 dieną atviros Lietuvos graplingo imtynių taurės pirmenybės vyks būtent Klaipėdoje?

Mes šiltus ryšius palaikome su Tarptautinės graplingo imtynių federacijos prezidentu Kęstučiu Smirnovu. Tai žmogus, kuriam labai rūpi šis sportas, ir jis daro viską, kad graplingo imtynės Lietuvoje sparčiai populiarėtų. Mes Klaipėdoje ketinome organizuoti Klaipėdos miesto pirmenybes, tačiau galiausiai nusprendėme, kad Klaipėda nusipelnė gerokai rimtesnių pirmenybių. Ir štai jau kovo 20 dieną mūsų mieste vyks atviros Lietuvos taurės pirmenybės. Džiugu, kad į Lietuvos uostamiestį sugužės geriausi graplingo imtynių meistrai. Tokiu būdu Klaipėda įsitrauks į graplingo varžybų kalendorių.

Turbūt yra žmonių, kurie nežino, kas tai per sporto šaka. Apibūdinkite keliais žodžiais.

Graplingo imtynės yra mišri sporto šaka, susiformavusi iš įvairių imtynių, brazilų džiudžitsu, dziudo, sambo ir kitų kovos rūšių, kurių esmė priversti varžovą pasiduoti taikant laužimo ar smaugimo veiksmus.

Klaipėdoje įvyksiančios Lietuvos atvirosios graplingo taurės pirmenybės bus trečiasis didelis graplingo renginys šiais metais. Prieš tai puikūs turnyrai buvo surengti Vilniuje ir Pakruojyje.

Lietuvos graplingo imtynių federacija gyvuoja dvejus metus, tačiau per tą laiką jau yra padaryta labai daug: kuriasi vis nauji klubai, organizuojamos varžybos, per kurias susirenka vis daugiau dalyvių ir žiūrovų. Iš viso Lietuvoje yra susibūrę per 40 graplingo imtynių sporto klubų. Matome progresą ir tai mus skatina judėti į priekį. Svarbu, kad jaunoji karta sportuoja, juda, propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Taip jaunimas yra įtraukiamas į naudingą veiklą, apsaugotas nuo be tikslio šlaistymosi gatvėmis ar polinkio į nusikaltimus. Mūsų tikslas, kad jaunimas savo energiją išeikvotų naudingiems tikslams, būtų grūdinamas jų čempioniškas charakteris, valia ir kitos geros savybės.

Nušvieskite daugiau apie Klaipėdoje vyksiančias varžybas.

Jos vyks Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centre (S. Dariaus ir S. Girėno g. 10), Ketina dalyvauti per 300 dalyvių iš įvairių Lietuvos miestų, taip pat svečiai iš Kaliningrado bei kelių Latvijos miestų. Sporto klubai varžysis dėl komandinės taurės. Varžybose dalyvaus ne tik vaikinai ir vyrai, bet ir dailiosios lyties atstovės. Klubams taškus rinks pirmą, antrą ir trečią vietas iškovoję sportininkai. Dalyviai bus suskirstyti pagal amžių ir svorio grupes. Dalyvaus trylikamečiai, penkiolikamečiai, septyniolikmečiai, devyniolikmečiai, vyrai, mergaitės ir moterys. Vien klaipėdiečių ketina dalyvauti bemaž pusšimtis sportininkų, tarp jų bus ir kelios merginos.

Galbūt klaipėdiečiai pretenduoja iškovoti nugalėtojų taurę?

Žinoma, būtų puiku, tačiau kol kas tokius tikslus įgyvendinti sunku. Klaipėdos kovos menų namų sporto klubas į varžybas deleguos ne tiek jau daug sportininkų . Be to, dauguma iš jų - jaunimas.

Juk Jūs - absoliutus Europos graplingo imtynių čempionas. Tai daug ką pasako...

Aš pats šįkart kaip sportininkas varžybose nedalyvausiu, kadangi užsiimsiu organizaciniais klausimais. Šįkart tenka susitaikyti su tokiu vaidmeniu, kadangi viską suspėti neįmanoma.

Kaip manote, kas bus šių varžybų favoritai?

Vilniaus sporto klubo "Smauglys" kovotojai - labai pajėgūs. Tarp sportininkų kalbama, kad tai stipriausias klubas Lietuvoje. Tačiau būna, kad ir jie suklumpa. Tuo sportas ir įdomus.

Taip pat labai gerai dirba Šiaulių sporto klubo "Taurus" atstovai. Tai jaunas, bet sparčiai progresuojantis klubas. Manau, kad laukia itin atkaklios grumtynės dėl nugalėtojo taurės.

Įdomu tai, kad šios varžybos žiūrovams - nemokamos. Visgi surengti tokias varžybas - didžiulis iššūkis.

Visa tai darome dėl sporto. Apskritai šios Klaipėdoje vyksiančios graplingo imtynių varžybos bus surengtos tik sporto entuziastų ir rėmėjų dėka. Jei ne geri žmonės, kurie palaiko ir gyvena sporto ritmu, mūsų mieste nebūtų šių varžybų. Esu tuo šimtu procentų įsitikinęs. Atsirado geras žmogus, kuris pasiūlė sumokėti išlaidas už sporto salę. Džiugu, kad informaciniu rėmėju tapo ir dienraštis "Vakarų ekspresas", varžybų partnere - VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas - varžybų globėjas, įsteigęs tris taures geriausioms komandoms. Visiems žmonėms, kurie prisideda prie šio renginio, nuoširdžiai tariu ačiū.

Naudodamasis proga noriu visus kovinio sporto atstovus pakviesti į nemokamą graplingo imtynių seminarą, kurį aš vesiu kovo 11 dieną (penktadienį) 12.30 val. Klaipėdos kovos menų namų sporto klube (Tilžės g. 51, antrame aukšte). Pasidalinsiu sukaupta patirtimi ir daugiau papasakosiu apie graplingo imtynių sportą.

Graplingo imtynės yra itin populiarios Amerikoje, Brazilijoje, Anglijoje ir daugelyje kitų didelių šalių. Džiugu, kad šis sportas sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.

"Sportas jaunimą traukia iš šešėlio"

Vytautas GRUBLIAUSKAS, Klaipėdos miesto meras
Galiu tik pasidžiaugti, kad Klaipėda pagaliau įtraukiama į graplingo imtynių tinklą. Uostamiestyje sporto klubai ir dabar pritraukia daug žmonių, tačiau neabejoju, jog šis graplingo turnyras padės pritraukti dar daugiau. Aš, kaip miesto vadovas, galiu garantuoti, kad padėsiu viskuo, jog šis renginys būtų paties aukščiausio lygio. Tokios sporto šakos kaip graplingas traukia hiperaktyvius vaikus, kuriuos apsaugo nuo galimo energijos švaistymo ne visiškai doriems tikslams. Dėl to labai džiaugiuosi, kad kovinės sporto šakos Klaipėdoje yra itin populiarios. Jeigu yra galimybė žmogų sudominti sportu - tai jau yra pasiekimas. Ypač tai pabrėžtina kalbant apie jauną žmogų. Tos kovos menų sporto šakos padeda jaunus žmones ištraukti iš šešėlio, iš rizikos zonos ir tai visų pirma yra labai gera prevencijos profilaktikos priemonė. Kalbant apie graplingą, tai ši sporto šaka dar nėra giliai įleidusi šaknų į Lietuvą, tačiau neabejoju, kad ši sporto šaka turi didžiulę perspektyvą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder