Į Tel Avivą – trys Klaipėdos sunkiaatlečiai

Į Tel Avivą – trys Klaipėdos sunkiaatlečiai

Penktadienį Izraelio sostinėje Tel Avive skambės klaipėdiečių pavardės – Europos sunkiosios atletikos čempionate tą pačią dieną varžysis net trys mūsų šalies sunkiaatlečiai: Žygimantas Stanulis, Donatas Anuškevičius ir Sergejus Lichavojus.

Tai ir yra visa lietuvių komanda, kuri dalyvaus šiame čempionate.

Žygimantą Stanulį rodys per „Eurosport“

Pirmasis varžybas svorio iki 94 kg grupėje pradės D. Anuškevičius. Jo starto laikas – 14.30 val. (Izraelio ir Lietuvos laikas nesiskiria).

Vėliau, nuo 16.30 val., jėgas su svorio iki 105 kg dalyviais išbandys S. Lichavojus.

Šie atletai dalyvaus tarp B grupės dalyvių.

Vėliausiai, nuo 19.25 val., tarp A grupės dalyvių varžybose pasirodys Ž. Stanulis. Šio svorio iki 94 kg kovas tiesiogiai iš Izraelio rodys per „Eurosport“ televiziją.

Trenerio prognozės

„Į aukštas pozicijas nepretenduojame. Mums tai bus tiesiog repeticija prieš pasaulio čempionatą, kuris vyks lapkričio mėnesį Almatoje (Kazachstanas). Europos čempionate dar nevyks atranka į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, o pasaulio čempionate bus svarbus kiekvienas taškelis, kadangi jau nuo tada prasidės kova dėl olimpinių kelialapių“, - pabrėžė Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris Bronislavas Vyšniauskas.

Paprašius detaliau paprognozuoti, kokias vietas gali iškovoti Lietuvos sunkiaatlečiai Izraelyje vykstančiame Senojo žemyno čempionate, B. Vyšniauskas atsakė: „Donatas – tarp penktos- dešimtos vietos, Sergejus – tarp aštuntos-dvyliktos vietos, o Žygimantas gali patekti ir į geriausiųjų penketuką. Ar tikiuosi, kad jis iškovos medalį? Visada dėl to dirbame ir tikimės, o kaip bus – pamatysime. Žygimantui šiek tiek skauda alkūne, tačiau tikiuosi, kad tai jam nesutrukdys tinkamai dalyvauti varžybose. Kiekvienas čempionatas – itin naudinga patirtis ateičiai. Galėjome į Izraelį vežti ir daugiau sportininkų, tačiau kelionė į Tel Avivą yra brangi. Šiek tiek taupome, kad galėtume didesnį dėmesį skirti artėjančiam pasaulio čempionatui, kuris mums labai svarbus“, - aiškino B. Vyšniauskas.

Anot jo, Lietuvos rinktinės tikslas – per dvejus metus valstybių reitinge užimti ne žemesnę nei 24-ą vietą, kuri šaliai garantuotų tris olimpinius kelialapius.

Temperatūrų skirtumai

Į Izraelį Lietuvos sunkiaatlečiai išvyks ketvirtadienį popiet, o Tel Avive bus ketvirtadienį apie 19 val.

„Esame išbandę įvairius metodus. Nusprendėme, kad vykti vieną dieną prieš varžybas – pats tas. Sportininkai spės ir pailsėti ir adaptuotis. Dėl to problemų neturėtų būti. Juk nuolat dalyvaujame įvairiuose čempionatuose, žinome, kaip yra geriau“, - sakė B. Vyšniauskas.

Izraelio ir Lietuvos oro temperatūros skirtumas yra gana ryškus – Tel Avive šiomis dienomis vietomis oras įkaista net iki 25-30 laipsnių karščio.   

Vyšniukas atsisveikino su sportininko karjera

Į Tel Avive vyksiantį Europos čempionatą prieš kurį laiką planavo vykti ir vienas tituluočiausių Lietuvos sunkiaatlečių Ramūnas Vyšniauskas. Jis būtų dalyvavęs tarp svorio iki 105 kg dalyvių, tačiau šią savaitę viešai pranešė, kad baigia sportinę karjerą.
Ramūnas dabar mąsto ne apie sportinius trofėjus, o šeimą - bet kuriuo momentu pasaulį gali išvysti dukra.

„Žmonai gresia priešlaikinis gimdymas ir dukrelė Ramūnė šiame pasaulyje gali pasirodyti bet kuriuo momentu. Mano brangiausių žmonių - žmonos Inesės, sūnaus Ąžuolo ir dar tik gimsiančios dukrelės - sveikata man yra svarbiau už bet kokias varžybas. Be to, manau, jog jau laikas baigti sportinę karjerą. Jaučiu, kad po patirtų traumų ir iškentėtų operacijų nebegaliu taip greitai atsigauti, tad pasiekti optimalią formą bus labai sunku. O aš esu maksimalistas ir nematau prasmės varžyti, jei negaliu kovoti dėl pačių geriausių rezultatų. Todėl ir nusprendžiau, kad reikia pasakyti viskas", - šią savaitę duodamas interviu „Respublikai“ sakė R. Vyšniauskas.

Jo teigimu, žvelgiant iš dabarties pozicijų, gal ir reikėjo šį žingsnį žengti anksčiau, tačiau tada atrodė, kad pavyks atsitiesti po patirtų keturių labai sunkių operacijų.

"Jei ne tos traumos ir operacijos, aš apskritai neturėčiau problemų. O dabar. Užtenka paminėti vien tai, kad man pašalinta dešinio kelio kremzlė, kurią teko užauginti iš naujo. To pasekmes jausiu visą likusį gyvenimą. Po kiekvieno operacijos man tekdavo viską pradėti nuo nulio. Net tuščio grifo nepakeldavau", - tikino R. Vyšniauskas.

Sūnaus apsisprendimas jo tėvo ir trenerio Bronislavo Vyšniausko nenustebino.

"Jis sureagavo normaliai. O žmonos akyse pamačiau dėkingumą, kad palaikysiu ją tokiu sudėtingu metu. Komplikavusis nėštumui aš ir taip jau du mėnesius praktiškai vienas rūpinuosi ja bei sūnumi Ąžuolu, net treniruotėms visas atsiduoti negaliu. Manau, kad žmona net apsidžiaugė, nes žinau, jog jai labai skaudu matyti mano kančias siekiant vėl susigrąžinti prarastą sportinę formą", - sakė Ramūnas.

Išliks istorijos puslapiuose

Šis klaipėdietis keturis kartus dalyvavo olimpinėse žaidynėse (1996, 2000, 2004 ir 2008 metais), Atėnų olimpiadoje užimta penktoji vieta, Europos vicečempiono titulas (2008 m.), pasaulio čempionato sidabro medalis (2005 m.), dvi trečiosios vietos Europos čempionatuose (2005 ir 2009 m.), nesuskaičiuojamos pergalės šalies čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose, tarp jų ir prestižiškiausiu planetoje laikomame Prezidento taurės turnyre Rusijoje (2003 m.).

"Iš viso esu tapęs keturių Europos čempionatų prizininku ir jose iškovojęs 11 visų spalvų medalių - aukso, sidabro ir bronzos. 2005 metais Katare vykusiam pasaulio čempionate stūmimo rungtyje laimėjau sidabrą. Tai padariau vieninteliu bandymu ir su plyšusiu peties raumeniu. Todėl šis medalis bei tais pačiais metais Europos čempionate Bulgarijoje laimėti bronzos medaliai, kurie buvo pirmieji ne tik mano, bet ir Lietuvos sunkiosios atletikos istorijoje, man ko gero yra patys brangiausi", - vardijo dėl traumų per pastaruosius penkerius metus tik vienose oficialiose varžybose dalyvavęs R. Vyšniauskas.

"Nieko nesigailiu, bet jei galėčiau, daug ką pakeisčiau. Klaidų padariau daug. Buvo galima ir rezultatų geresnių pasiekti ir tų pačių traumų išvengti. Bet yra taip, kaip yra. Toks jau tas gyvenimas. Bet jei ne klaidos, dabar neturėčiau to, ką turiu. Klaidos iš žmogaus daro žmogų iš didžiosios raidės", - tvirtino R. Vyšniauskas.

Jis nuo  sporto nežada nutolti – ugdys jaunąją sportininkų kartą.

„Mažai kas žino, kad aš jau porą metų treniruoju vaikus ir jaunimą mūsų su tėvu įkurtame sunkiosios atletikos centre, kuriame ne tik sportuoja, bet ir gyvena perspektyviausi šalies sunkiaatlečiai. Man patinka trenerio darbas. Tikiuosi, kad pavyks rasti bent vieną auklėtinį, kuriame galėsiu ištaisyti savo klaidas, perduoti jam savo patirtį ir jis ne tik mane pralenks, bet ir pasieks gerokai daugiau nei aš", - tikino R. Vyšniauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder