Iš S.Daukanto aikštės - nemokama reklama

Iš S.Daukanto aikštės - nemokama reklama

„Respublikos“ akiratyje - jau beveik akivaizdus Dalios Grybauskaitės dalyvavimas rinkimų kampanijoje „Niekas nedrįskite išrinkti Sauliaus Skvernelio! Jis S.Daukanto aikštėje „ne prie ko”! O kodėl? Gal rūmuose ir D.Grybauskaitės širdyje trūksta jam vietos?

Į Lietuvos prezidentus taikosi 13 asmenų. Tačiau prezidentę provokuoja tik S.Skvernelis. Bent neteko viešumoje girdėti, kad būtų tarkuojama Ingrida Šimonytė ar Gitanas Nausėda. Matyt, todėl, jog pastarieji asmenys nebuvo oficialioje komandiruotėje Izraelyje. Jei čia ir lankėsi, tai kaip privatūs turistai.

Ar Palestina S.Skvernelį kvietė?

Kai D.Grybauskaitė 2015 m. buvo Izraelyje, Palestiną aplankė. O jei premjeras vizito į Izraelį metu būtų aplankęs ir Palestinos savivaldą - tada būtų gerai? Ne, nebūtų. Vis vien būtų namie sukritikuotas.

Tik kitaip. Kad suerzino Izraelį. Jei vyksti oficialaus vizito į Mongoliją, tai nelandžiok į Kiniją. Jei vyksti pas ką nors į svečius, nebūtina aplakstyti visas kaimynines trobas. Tad faktiškai ką bedarytų S.Skvernelis, D.Grybauskaitė vis vien susierzintų. Ir rastų atitinkamą argumentą.

Vis tą patį. Skverneli, nekišk nosies į užsienio politiką. Tai mano daržas. Sėdėk namie. Pridarai daugiau žalos nei naudos.

Nors kai pagalvoji, o kas tokio itin baisaus, įskaitant ir Palestinos protesto notą, atsitiko? Ogi nieko. Dauguma palestiniečių turbūt toliau ieško Lietuvos Balkanuose ar Afrikoje.

Ir toliau nežino, nei kas tas S.Skvernelis, nei kas ta D.Grybauskaitė. Nes, nors jau praėjo vos ne 4 metai po mūsų prezidentės vizito, Palestinos ir Izraelio santykiai nė kiek neatšilę.

Toreadoras tyčia erzina bulių?

Manyčiau, S.Skvernelis tyčia provokuoja D.Grybauskaitę jį pulti, o ši, kantrybę praradusi, kabinėjasi prie kiekvienos smulkmenos. Ir išsiduoda, kad šiame dirbtinai eskaluojamame konflikte yra bejėgė. Negali premjero nugesinti. Net su slaptomis pažymomis. Nes jei per tiek laiko iš statutinių struktūrų apie premjerą nieko negavo, tai ir negaus.

O kokį žaidimą žaidžia S.Skvernelis? Juk šiaip tuščiai baksnotis - tolygu piliečius juokinti. Paieškokime logikos. Galbūt galvoja taip - rinkimuose prakiša tos partijos ir tie politiniai veikėjai, kuriuos D.Grybauskaitė akivaizdžiai palaiko.

D.Grybauskaitės neslepiamos simpatijos nepridėjo populiarumo nei Andriui Kubiliui, nei konservatoriams, Seime likusiems opozicijoje.

Tad gal S.Skvernelis specialiai provokuoja prezidentę, kad dar karščiau išsiduotų, kas yra jos favoritai šalies prezidento rinkimuose. Nes kai išsiduos, žmonės jos favoritų nerinks. I.Šimonytę jau faktiškai „suvalgė“ per daug jai rodoma konservatorių meilė.

O prezidentė karščiuodamasi galėtų pasistengti, kad kartu su I.Šimonyte lygiai taip pat būtų eliminuotas ir G.Nausėda. O kai abu favoritai bus uždusinti per daug karštų meilių, į priekį iššaus prezidentės jau aiškiai nemėgstamas S.Skvernelis. Sugebėjęs jai atsispirti. Ir Lietuvos užsienio politikoje pripėdoti savaip.

S.Skverneliui būtų neparankiausia, jei D.Grybauskaitė staiga nustotų komentuoti jo išsišokimus. Negėdintų. Nevadintų jo poelgių antikonstituciniais.

Nes S.Skvernelis ypač išsiryškina per dramą, konfliktą. Ramesni kandidatai šalia jo tampa neryžtingi, pilki. O jei savo rinkiminę kampaniją orientuoji į konfliktą bei dramą, tai kvieti į aktorių dialogą pačią populiariausią primadoną.

Kad kuo audringiau sklaidytųsi. Nes kuo karščiau primadona sklaidosi, tuo ironiškesnė, labiau erzinanti tampa S.Skvernelio iškalba.

Ir tam slapčia pritaria ko ne visi Lietuvos vyrai. Namuose ar tarnybose prispausti po feminizmo padu.

Galvos - čia tai bent vyras! Visai D.Grybauskaitės nebijo. Jei Lietuvoje nesižemina, tai ir užsienio politikoje už Lietuvą pastovės. Nepavyko būnant premjeru įvykdyti visų pažadų? O kaip galėjo įvykdyti, jei D.Grybauskaitė taip trukdė? Net ir dabar kabinėjasi.

Vaidina Trampą?

Iš dalies tai būtų tiesa. Nes irgi nesuprantu, kodėl vertėjo kabinėtis prie premjero Lazdijuose pasakytų žodžių, kad estai ir latviai yra vieni didžiausių mūsų konkurentų ekonominėje plotmėje.

Negi geriau automatiškai vartoti klišę „broliai latviai“? Taip, broliai. Taip, bendros baltiškos šaknys.

Taip, kaimynai. Tačiau ir šeimose broliai bei sesės tarpusavyje konkuruoja. Lygiai kaip ir valstybės. Lygiai kaip Lietuvos ir Latvijos sportininkai. Lygiai kaip ir S.Skvernelis su D.Grybauskaite. Kas kam skaudžiau įgels.

Tik čia tyko pavojus, kad S.Skvernelis, spausdamas „gazą“, gali ir persistengti. Nes nueinančius, ypač damas, spardyti yra kažkaip nevyriška. Nedžentelmeniška.

Tačiau, kai pamatai, kaip „džentelmenai“ britai savo parlamente elgiasi su premjere Teresa Mei (Teresa May), mūsiškis premjeras ima atrodyti net labai džentelmeniškas. Kita vertus, Donaldas Trampas (Donald Trump) savo rinkiminėje kampanijoje elgėsi kaip visiškas seksistas.

Žemino Hilari Klinton (Hillary Clinton) kiek įmanydamas. Ir tai jam nesutrukdė tapti JAV prezidentu. Storžieviais taip pat žavimasi. Atitinkamuose rinkėjų sluoksniuose. Netgi tuose, kurie skaito Sigitą Parulskį.

Tik prieš tai Lietuvoje derėtų patikrinti to sluoksnio storumą. Bei polinkį dalyvauti rinkimuose. Ir taip pat - kuo lietuviai skiriasi nuo amerikiečių ir britų. Ar tikrai Lietuvoje Trampą išrinktų. Nes nė vienas ankstesnis Lietuvos prezidentas į Trampą panašus nebuvo.

Matyt, S.Skvernelis visai neatsitiktinai vis pamini būtinybę užmegzti dvišalius santykius su JAV. Bei galimybę įkandin JAV pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir perkelti čia Lietuvos ambasadą. Visos šios bravūriškos tirados bei ketinimai asociatyviai tapatina S.Skvernelį su D.Trampu.

Ne su kažkokiais vietiniais, kažką neaiškiai mykiančiais, savo atskiros politikos neturinčiais veršiais. Viskas! Basta! Amerika, atsiprašau, Lietuva turi atgauti savo didybę! Gaila, jog šalia nėra Meksikos. Pažadėčiau statyti sieną. Nuo konkurentų broliukų latvių siena atsiriboti jau būtų pernelyg įžūlu.

O šiaip - kada tinkamas laikas blefuoti, erzinti konkurentus, jei ne prieš rinkimus? Ypač kai matai, kad net prezidentė įsivelia į tavo žaidimą ir labai nuoširdžiai pyksta. Trylika pretenduojančių į šalies prezidentus - tai trylika skirtingų komandų ir trylika skirtingų strategijų. Net ir visiškai apolitiškai galvojant, S.Skvernelio komandos strategija kol kas įdomiausia.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder