Išleistas daugiau nei tūkstančio puslapių antrasis Lietuvos sporto enciklopedijos tomas

Išleistas daugiau nei tūkstančio puslapių antrasis Lietuvos sporto enciklopedijos tomas

Ketvirtadienį Vilniuje, Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD), pristatytas antrasis Lietuvos sporto enciklopedijos (LSE) tomas. Plačiam skaitytojų ratui skirto pirmojo mokslinio informacinio leidinio apie Lietuvos sportą II tomas, kurį sudaro 1072 puslapiai, apirma L-Ž raides.

"Lietuvos sporto enciklopedijos antrojo tomo pasirodymas - svarbus įvykis Lietuvos sporto gyvenime. Pirmąjį tomą pristatėme, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-metį, o antrąjį pristatome Pasaulio lietuvių sporto žaidynių išvakarėse. Šiame leidinyje įamžinti žmonės ir jų darbai bei pasiekimai, garsinantys Lietuvos vardą pasaulyje. Išlieka tik ta tauta, kuri rašo savo istoriją", - per antrojo LSE tomo pristatymą kalbėjo KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

"Daug dalykų liko praeityje, daug faktų mūsų jaunajai kartai yra nežinomi. Šis leidinys užpildo seną spragą mūsų šalies sporte. Tokie leidiniai reikšmingi ne tik istorine prasme, bet ir prisideda prie sporto judėjimo vystymo", - pažymėjo pristatyme dalyvavęs Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus.

LSE antrojo tomo pristatyme dalyvavo ir olimpiniai čempionai Lina Kačiušytė, Vida Vencienė, Daina Gudzinevičiūtė, Robertas Žulpa bei Romas Ubartas. Renginio metu tylos minute buvo pagerbtas LSE vyriausiojo redaktoriaus prof. hab. dr. Stanislovo Stonkaus bei stripsnių autorių Zenono Butvilo, Algirdo Čepulėno, Antano Karpavičiaus bei Jono Žilinsko atminimas.

LSE darbo grupės vadovas Zigmantas Motiekaitis sakė, kad leidinyje sudėtos 1477 sporto atstovų, tarp jų ir 13 olimpinių čempionų, biografijos, 427 bendrieji straipsniai. Straipsnius rengė 341 autorius, o dar apie 800 žmonių teikė duomenis apie save pildydami specialias anketas.

Anot Z. Motiekaičio, rengiant enciklopediją, darbą apsunkino tai, kad dauguma šalies rajonų ir net Vilniaus miestas bei nemažai sporto šakų federacijų iki šiol praktiškai nesirūpino sporto istorija.

Z. Motiekaitis sakė, kad, susikaupus pakankamam kiekiui naujų straipsnių papildymų ir patikslinimų, bus ieškoma galimybių išleisti naują leidinį.

LSE Mokslinės redakcinės tarybos vadovas prof. hab. dr. Povilas Karoblis teigė, kad ateityje reikėtų išleisti sutrumpintą LSE variantą keliomis užsienio kalbomis.

Nuo 2008 metų veikia internetinė Lietuvos sporto enciklopedija (www.lse.lt), kurioje visi parengti straipsniai iš karto pateikiami visuomenei, jie gali būti operatyviai patikslinami ir papildomi. Internetinėje enciklopedijoje jau paskelbta apie 5000 biografinių straipsnių.

Pirmasis LSE tomas, kurį sudaro 724 puslapiai, buvo išleistas 2010 metų kovo mėnesį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder