Klaipėdiečių pneumobilis vėl važiuos į Vengriją

Klaipėdiečių pneumobilis vėl važiuos į Vengriją

Gegužės 4-6 dienomis Vengrijoje, Egeryje, organizuojamos 10-osios pneumobilių varžybos. Jose po vienų metų pertraukos startuos ir klaipėdiečių komandos "Lithuanian Spirit" sukonstruota suspaustu oru varoma transporto priemonė.

"Lithuanian Spirit" - vienintelė komanda, jau antrus metus šiose varžybose atstovausianti Lietuvai. Šiemet komandą sudaro Klaipėdos universiteto (KU) studentai Dmitrij Serov (1 kurso magistrantas, Gamybos inžinerijos studijų programa) ir Edgaras Jefimovas (2 kurso bakalauras, Laivo inžinerijos studijų programa), Jūrų technologijų ir gamtos mokslų fakulteto Inžinerijos katedros docentas dr. Pranas Mažeika bei generalinio rėmėjo bendrovės "Techvitas" atstovė Anastasija Trofimova.

Varžybose Vengrijoje dalyvausiantis klaipėdiečių inžinerinis kūrinys - jau antra KU gimusi suspaustu oru varoma mašina. Nuo ankstesniosios, pasak P. Mažeikos, ji skirsis savo unikaliu dizainu.

"Norėjome sukurti amerikietiško stiliaus "chopper bobber" tipo motociklo hibridą. Taip pat vienas iš pagrindinių skirtumų, palyginti su konkurentų pneumobiliais, yra rėmo konstrukcija, kuri suvirinta ne iš tiesių, o iš įvairiai lenktų vamzdžių.

Be to, iš esmės patobulinome variklį bei jo valdymą. Pneumobilyje, kitaip nei anksčiau, naudojama pusiau automatinė pavarų dėžė. Sukūrėme naują technologiją, kaip variklio darbo metu slopinti smūgius", - sakė KU dėstytojas.

"Smagu, jog galime suteikti studentams galimybę visai kitu kampu pažvelgti į inžineriją, praktiškai pritaikyti gaunamas teorines žinias ir į rinką išeiti jau su visai kitokiu, labiau pramonei pritaikytu žinių ir įgūdžių bagažu", - prieš varžybas mintimis dalijosi bendrovės "Techvitas" direktorius Renatas Petronis.

KU komanda pirmą kartą pneumobilių varžybose Vengrijoje dalyvavo 2015 metais. Tąkart ji apdovanota specialiu prizu už dizainą ir techninius sprendimus. Klaipėdiečiai slalomo rungtyje iš 52 komandų užėmė 10-ą, toliausiai nuvažiuoto atstumo rungtyje - 19-ą, "drago" rungtyje - 24-ą vietą.

Varžybos skirtos tik studentams. Pagrindinė užduotis: su dėstytojo pagalba suprojektuoti ir pagaminti suspaustu oru varomą transporto priemonę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder