Klaipėdoje - diskgolfo aikštyno idėja

Klaipėdoje - diskgolfo aikštyno idėja

Klaipėdoje planuojama įrengti diskgolfo aikštyną. Svarstomos kelios šio sportinio lauko žaidimo, kuris būtų prieinamas visiems miestiečiams, vietos.

Tarp pirminių variantų buvo Sąjūdžio parkas, tačiau neatmetamos ir kitos vietos, tarp jų - Malūno parkas, Ąžuolų giraitės parkas ar net Smiltynė.

"Ruošiama schema, bus matuojama, kiek vietos užims šis sportinis lauko žaidimas. Norima įrengti nuo 9 iki 18 diskgolfo stovelių. Dėl vietos dar nėra apsispręsta, dar diskutuojama", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.

Anot jos, diskgolfo aikštynas būtų skirtas daugiau dėl miestiečių sveikatinimo, fizinio aktyvumo, pramogos ir su šia sporto šaka supažindinimo tikslais.

"Tiesiog miestiečiai galėtų ateiti į parką ir mėgautis šiuo žaidimu. Tai galėtų suburti jaunimą ir šeimas", - mano A. Dirgėlienė.

Informacija

Diskgolfas - sportinis lauko žaidimas, labai panašus į tradicinį golfą, tik jame naudojami diskgolfo skraidantys diskai (diskai skiriasi nuo lėkščiasvydžio diskų, jie būna mažesni ir plonesni). Žaidimas buvo sukurtas Edo Hedriko (Ed Headrick) 1976 metais JAV.

Diskas iš starto vietos yra metamas link specialaus krepšio (mėgėjiškai žaidžiant gali būti naudojami ir kiti objektai).

Žaidimo tikslas - padarius kuo mažiau bandymų (metimų) įmesti diską į žaidimo krepšį. Taikiniai tradiciškai būna specialūs metaliniai krepšiai su grandinėmis diskams gaudyti.

Žaidimas pradedamas metimu nuo specialios aikštelės ar kitaip pažymėtos starto vietos. Kiekvienas kitas metimas metamas nuo tos vietos, kur nusileido prieš tai mestas diskas. Taip mėtoma tol, kol paskutiniu metimu diskas atsiduria krepšyje. Medžiai, krūmai, vandens telkiniai ir reljefas sudaro natūralias kliūtis, kurios paįvairina trasą. Priklausomai nuo to, kur nusileidžia diskas, gali tekti gerai pagalvoti, kokiu metimu geriausia įveikti kiekvieną kliūtį ir diską paguldyti kuo arčiau krepšio ar net krepšyje. O galimų metimo būdų ir kelių paprastai būna bent keletas.

Portale discgolf.lt skelbiama, kad Lietuvą diskgolfas pasiekė 2002 m., kai Lietuvos kūno kultūros mokytojus aplankę skriejančio disko entuziastai iš Švedijos surengė seminarą apie įvairius skriejančio disko sportus. Kitais metais Zarasų rajone, Nedožinkos kaime, Andrius Navickas savo sodybos žemėje įkūrė pirmąjį diskgolfo parką Lietuvoje. Prireikė bene penkerių metų, kad diskgolfas būtų pradėtas žaisti ir kitur Lietuvoje - Vilniuje. Pirmasis laikinas (nešiojamų krepšių) diskgolfo parkas buvo įkurtas Filaretų parke. Vėliau, nuo 2011 m., imta žaisti Pavilnių regioniniame parke, Pūčkoriuose. Nuo 2013 m. diskgolfas pradėtas žaisti ir Jonavos rajone.

2004 m. buvo surengtas pirmasis Lietuvos diskgolfo čempionatas, o pirmuoju Lietuvos čempionu tapo vienas iš diskgolfą į Lietuvą atvežusių švedų - Anders Backman. Nuo 2010 m. čempionatas rengiamas kasmet ir tampa vis didesniu ir įspūdingesniu renginiu.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder