Klaipėdos futbolas - vis dar nuošalėje

Klaipėdos futbolas - vis dar nuošalėje

Apgailėtina Klaipėdos futbolo situacija bei dviejų miesto klubų - "Atlanto" ir FC "Klaipėda" nesusikalbėjimas verčia uostamiesčio valdžią mąstyti apie ateities perspektyvas - prabilta apie galimybę kurti naują futbolo klubą, kuris galėtų būti pavadintas praeityje garsaus "Granito" pavadinimu.

Nuo pernai rugsėjo apie jungimąsi į vieną klubą kalbėję, tačiau bendros kalbos neradę "Atlanto" ir FC "Klaipėda" komandų vadovai pasuko skirtingais keliais - "Atlantas" bet kokia kaina sieks išlikti Lietuvos futbolo A lygoje, o ateitis dėl FC "Klaipėda" nėra aiški. Klubų vadovai dėl jungimosi net buvo pasirašę ketinimų protokolą, tačiau tuo viskas ir baigėsi. Vėliau atskriejo žinia: "Nesutapo komandų atstovų charakteriai."

Neatmetama galimybė, kad praėjusį sezoną A lygoje paskutinė likusi ir skolų kamuojama FC "Klaipėda" apskritai neberungtyniaus.

Bent jau tokios mintys kyla iš optimizmu netrykštančio FC "Klaipėda" atstovo, Klaipėdos futbolo sąjungos prezidento Raimondo Beliausko pasisakymų.

"Nesitreniruojame. Klubo planų kol kas negaliu atskleisti. Situacija tikrai nėra gera. Gali būti visko. Pasirinkimo spektras yra platus - nuo gerų iki pačių pesimistiškiausių variantų", - pabrėžė jis.

"Atlante" - A. Narbekovas

Tuo tarpu "Atlantas" jau ketvirtadienį planuoja surengti pirmąją treniruotę. Klubo trenerio vairą tikriausiai perims 46-erių futbolo specialistas, pernai treniravęs Gargždų "Bangą", Arminas Narbekovas. Dar nėra sudėti galutiniai taškai, tačiau tiek "Atlanto" klubo prezidentas Vacys Lekevičius, tiek A. Narbekovas tiki, kad artimiausiu metu po sutartimi bus suraityti parašai.

"Bandysiu suburti žaidėjų būrį. Kandidatų daug - kol kas pavardžių negaliu atskleisti. Kai prasidės treniruočių procesas, tuomet ir matysime", - teigė V. Lekevičius.

Jis neslėpė, kad klubo įsiskolinimai, kurie siekia iki 300 tūkst. Lt, dar nėra likviduoti.

"Šiomis dienomis intensyviai dirbame su bankroto administratoriumi. Per šį mėnesį norime grąžinti skolas, su kai kuriais pasirašyti taikos sutartis. Jei norime gauti A lygos licenciją, tuomet privalome tai padaryti. Radome naujų rėmėjų, deramės su jais. Viskas turėtų išsispręsti", - kur kas pakiliau nusiteikęs buvo "Atlanto" klubo prezidentas.

Pažeminimo sezonas

Priminsime, kad praėjęs sezonas uostamiesčio futbolininkams suteikė daug gėdos ir pažeminimo akimirkų. Jo metu tiek "Atlantas", tiek FC "Klaipėda" buvo nublokštos į turnyrinės lentelės dugną: FC "Klaipėda" tarp 12 pirmenybėse dalyvavusių ekipų liko paskutinė, o "Atlantas" - priešpaskutinis.

"FC Klaipėda" iškovojo tik dvi pergales, triskart sužaidė lygiosiomis bei patyrė 28 pralaimėjimus. Komandos žaidėjai per 33 varžybas įmušė 19 įvarčių, o praleido net 89. "Atlantas" (11 tšk.) iškovojo tik tris pergales, dukart sužaidė lygiosiomis bei patyrė 28 pralaimėjimus. Atlantiečiai per 33 varžybas įmušė 28 įvarčius, o praleido daugiausiai iš visų pirmenybių ekipų - net 121. Praėjusį sezoną klaipėdiečiai tiesiog stebino triuškinamais pralaimėjimais, Marijampolės "Sūduvai" nusileido net 0:13. Tai pats nesėkmingiausias "Atlanto" pasirodymas per visą klubo istoriją.

Pasak V. Lekevičiaus, tokio gėdingo futbolo sezono, koks buvo pernai, nebesitiki.

"Kelsimės nuo žemės. Darysime viską, kad tai nebesikartotų. Esu patenkintas, kad išlikome. Ilgai kentėjome. Tai buvo vargo sezonas. Net baisiausiame sapne nebūčiau to susapnavęs. Tai buvo tikras pažeminimas, tačiau išgyvenome ir tikiu, kad tvirtai atsistosime ant kojų. Kentėjome būtent dėl ateities. Turime vizijų ir bandysime jas įgyvendinti", - teigė V. Lekevičius.

Pagal naujus klubų licencijavimo sezono terminus, sausio 20-ąją savo verdiktą pateiks licencijavimo komitetas, o sausio 30 d. - Apeliacinis licencijavimo komitetas. Preliminariame tvarkaraščio projekte numatyta, jog Lietuvos futbolo A lygos čempionatas turėtų startuoti kovo 10-11 dienomis.

Dalyvauti A lygos licencijavimo procese norą oficialiai pareiškė 12 šiemet A lygoje dalyvavusių klubų, tarp kurių ir abi uostamiesčio ekipos.


Mintyse - nauja komanda

"Klaipėdos futbolas - lyg mėnulio peizažas", - taip esamą situaciją apibūdina Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas, kuris ne kartą ragino jungtis "Atlantą" ir FC "Klaipėdą" į vieną ekipą.

"Vasarą abiejų klubų vadovai intensyviai lūkuriavo prie mūsų durų, organizavome susitikimus, aukojome savo laiką, o vėliau jie dingo lyg į vandenį. Vacio Lekevičiaus net per laikraštį ieškojau, neatsakinėjo į mano skambučius. Keista, kuomet žmonės taip elgiasi. Vėliau dar prašo miesto paramos. Lengviausia yra ateiti valgyti, kai jau indai išplauti. Taip elgtis nedera. Juk viską buvo galima išspręsti garbingai, nesislapstant. Klaipėda - per mažas miestas, kad turėtų dvi stiprias futbolo komandas, - pabrėžė V. Čepas.

- Apskritai privačiais klubais ir jų jungimusi turėtų rūpintis ne savivaldybės, o Klaipėdos miesto ir apskrities futbolo federacijos atstovai. Tačiau jei žmonėms nereikia pinigų, nieko negalime padėti. Juk Tarybos nariai tikrai patys neeis ir nesiūlys futbolininkams pinigų. Pastarieji patys turėtų rimčiau žiūrėti į futbolo ateitį. Tačiau kiek pastebėjome, tarp futbolo bendruomenės yra susiskaldymas - visi žiūri tik savo darbo, o jei konkurentui nesiseka, net patrina rankomis. Nesvarbu, kad gyvena tame pačiame mieste. To tikrai neturėtų būti. Bandžiau juos suvesti, tačiau nepavyko", - pridūrė politikas.

V. Čepas net užsiminė, jog buvo nuvykęs į Vilnių ir kalbėjo su patirties turinčiais žmonėmis apie sąlygas įsteigti naują futbolo ekipą.

"Diskutavome apie naujo klubo įkūrimo sąlygas, kaštus. Tai ne mūsų funkcija, tačiau mes įtrauktume futbolo entuziastus į tą sūkurį, padėtume surasti rėmėjų, trenerį, vadybininką ir tegul jie darbuojasi. Realybė yra tokia, kad yra daug futbolo entuziastų ir jie be futbolo gyventi negali", - kalbėjo V. Čepas.

Jei būtų įgyvendinti tokie sumanymai, naujojo futbolo klubo pavadinimas galėtų susigrąžinti "Granito" vardą. Praeityje šio pavadinimo Klaipėdos futbolo klubas pergalėmis skambėjo futbolo padangėje.

"Juk galime atgaivinti šias tradicijas, tik reikia suburti entuziastingų žmonių komandą, kurie ieškoti ne naudos ir finansinio pelno sau, o rūpintųsi miesto futbolo sporto gerove", - pabrėžė Klaipėdos vicemeras.

Jis neatmeta galimybės, kad tai galėtų būti ne tik Klaipėdos, bet ir Klaipėdos apskrities komanda.

"Galėtume įtraukti Kretingos, Skuodo, Palangos rajonus. Finansais prisidėtų kelios savivaldybės ir galėtume suburti gana rimtą komandą. Reikia kitokio požiūrio, ūkiškumo, iniciatyvos", - kalbėjo pašnekovas.


Rekonstruos stadioną

Dar pernai vasarą žiniasklaidai politikai kalbėjo, jog Klaipėdai reikalingas pripučiamas daugiasluoksnis futbolo maniežas.

Net Klaipėdos vicemeras V. Čepas ir Tarybos narys Saulius Budinas kartu su Klaipėdos miesto bei apskrities futbolo federacijos prezidentu Romualdu Jonaičiu bei buvusiu futbolininku, verslininku Arūnu Šuika vyko į Amsterdamą (Nyderlandus) apžiūrėti pripučiamo futbolo maniežo.

Buvo išsiaiškinta, kad tokio maniežo kaina gali siekti 8-9 mln. litų, eksploataciniai kaštai sudarytų 8 000 - 9 000 litų per mėnesį, mat viduje turi būti nuolat palaikomas oro spaudimas.

Tuomet buvo teigiama, kad statinys tiktų ne tik sporto varžyboms, bet ir parodoms, koncertams bei kitiems renginiams.

Jau lyg ir buvo sutarta imtis tokio projekto, tačiau, anot V. Čepo, visus planus sužlugdė tai, jog būtina rekonstruoti Klaipėdos centrinį futbolo stadioną.

"2013 metų vasarą Klaipėdoje vyks pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Privalome stadioną paruošti žaidynėms. Turime sutvarkyti tribūnas, bėgimo juostas. Rekonstruosime ir pagalbinę stadiono aikštę: įrengsime tūkstančio vietų tribūnas, paklosime dirbtinę dangą. Viena aikštė bus atitinkanti visus standartus, o kita - šiek tiek mažesnė, treniruotėms ir apšilimui", - dėstė planus V. Čepas.

Pirminiais planais, darbai turėtų būti pradėti jau netrukus ir baigti šių metų vasarą. Skaičiuojama, kad stadiono ir pagalbinės aikštės rekonstrukcija gali atsieiti 7 milijonus litų.

Dalį finansavimo tikimasi gauti iš Nacionalinio Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo.

Pripučiamo daugiasluoksnio futbolo maniežo planai nukeliami geresniems laikams.

"Dviejų tokių projektų miestas patempti negali, tad kol kas apsiribosime Klaipėdos centrinio stadiono rekonstrukcija", - sakė politikas.

PLANAI. Klaipėdos politikai šiais metais planuoja sutvarkyti Klaipėdos centrinio stadiono tribūnas, bėgimo juostas. Žada rekonstruoti ir pagalbinę stadiono aikštę: įrengti tūkstančio vietų tribūnas, pakloti dirbtinę dangą. Pirminiais planais, darbai turėtų atsieiti 7 milijonus litų.

"Susitarti nepavyko"

Romualdas JONAITIS, Klaipėdos miesto ir apskrities futbolo federacijos prezidentas
Kartu su FC "Klaipėda" ir "Atlanto" atstovais dalyvavau net 27 susitikimuose. Kaskart buvo diskutuojama po 2-3 valandas. Kartu prasėdėjome ir kalbėjome daug valandų. Priimti bendro sprendimo, palankaus abiem pusėm, visgi nepavyko. Ketinimai buvo geri, tačiau komandos nusprendė pasukti skirtingais keliais. Federacija juk negali priversti susijungti klubų. Prievarta nieko nepakeisi. Trūko geranoriškumo. "Atlantas", nors ir turi skolų, tačiau baigė sezoną. Pagarba jiems už tai, žmonės nešė iš namų savo asmeninius pinigus ir baigti sezoną. Dabar jiems reikia susitvarkyti su skolomis. Tikimės, kad abu klubai pasimokys iš savo klaidų ir ateinantis sezonas jau bus kitoks. Norėčiau, kad abu klubai įvertintų savo galimybes ir garbingai gintų miesto spalvas. Lenkiu galva prieš komandų atstovus, kurie aukoja savo laiką ir lėšas, kad tik Klaipėdoje gyvuotų futbolas. Noriu palinkėti sėkmės jiems. Pagal sportinius principus "Atlantas" išliko aukščiausioje lygoje, o FC "Klaipėda" liko paskutinė ir turėtų žaisti I lygoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder