Kovai prieš virusus imtynių salėse pasitelktas ozonas

Kovai prieš virusus imtynių salėse pasitelktas ozonas

Daugiau nei 40 tūkst. peržiūrų socialiniuose tinkluose per savaitę surinkusiame vaizdo klipe apie Lietuvos imtynininkų grįžimą į sales buvo akcentuojamas dėmesys į saugumą. Filmuko pagrindinis herojus rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis kalbėjo apie būtinas taisykles, su kuriomis teks susitaikyti, norint atnaujinti pasiruošimą svarbiausiems startams.

 „Kūno temperatūros matavimas, rankų priežiūra ir kitų higieninių reikalavimų laikymasis, paviršių dezinfekcija bei kitos priemonės leis apsaugoti mūsų sportininkus ir trenerius nuo galimų bakterijų ir virusų atakų“, – tokia buvo prieš 10 metų biologijos daktaro disertaciją apsigynusio M. Ežerskio kalbos esmė.

Kovai su virusais karingai nusiteikė ir imtynių salės šeimininkai, rašo Lietuvos imtynių federacijos svetaine Imtynes.lt. „Sportimos“ arenos direktorė Edita Stundžiaitė karantino metu rado galimybę salėje sumontuoti šiek tiek apgaulingai vaizdo kameras primenančius įrenginius – ozonatorius.

„Jau prieš ketverius metus ieškojome būdų, kaip būtų galima valyti ir dezinfekuoti patalpas bei imtynių kilimus, ant kurių treniruojasi sportininkai. Mes susisiekėme su Lietuvoje esančiu gamintoju ir įsigijome 2 didelius mobilius nešiojamus aparatus.

Jais kiekvieną savaitę yra ozonuojamos arenos patalpos karantino metu, – patirtimi dalijasi direktorė. – Atslūgus karantinui, olimpiečiai vėl pradėjo treniruotis salėje, todėl įstaiga sumontavo du papildomus stacionarius aparatus imtynių salėje. Mums svarbu užtikrinti saugią aplinką mūsų sportininkams.“

Kuo ypatingas šis produktas, papasakojo juos gaminančios įmonės vadovas Ramūnas Kuprys. Pirmiausia jis atsižegnojo nuo paralelių su ultravioletinius spindulius skleidžiančiomis lempomis.

„Nesulyginami dalykai. Ultravioleto poveikis yra labai siauro spektro. O ozonas naikina bakterijas, virusus, grybelius, pelėsius daug kartų efektyviau ir platesnį spektrą. Ozonatorių panaudojimas sporto salėse ypač efektingas bei naudingas daugeliu atvejų. Ozonas išvalo orą, atlieka sausą dezinfekciją, naikina kvapus.

Tai yra patikrinta atliekant įvairiausius tyrimus bei remiantis daugiamete praktika – savo produkciją gaminame daugiau nei 20 metų, turime patirties ir pakankamai žinių“, – dėstė R. Kuprys.

Paklausus, ar ozonatorių poveikis nėra kenksmingas sportininkams, „Ozono centro“ vadovas pyktelėjo.

„Ozonas yra kenksmingas ne sportininkams, o virusams ir patogenams, nes šios dujos yra galinga antimikrobinė medžiaga, kuri panaudojama remiantis specialia metodika, kurią UAB „Ozono centras“ specialistai kuria ir testuoja daugelį metų. Jis plačiai naudojamas maisto produktų, įrangos, su maistu besiliečiantiems paviršiams dezinfekuoti ir aplinkos mikrobiologinei taršai gerinti.

Taigi, net kalbėti apie kažkokį ozono kenksmingumą neverta, nes teisingai naudojamas ozonas yra puikus draugas žmogaus organizmui ir sveikatai. Sportininkams jis gali turėti tik teigiamą poveikį, nes kvėpuojant ozonu išvalytu oru atletai greičiau atsigauna po fizinių krūvių, organizmas lengviau pakelia didelius fizinius krūvius, mažesnė rizika susirgti pašalinėmis grybelinėmis ar virusinėmis ligomis sporto salėse bei arenose“, – kantriai aiškina R. Kuprys.

Visgi R. Kuprys pataria būti atsargiems, nes įrangos pritaikymo efektingumas priklauso nuo plataus spektro paslaugų paketo – žinių bagažo, atliktų mokslinių tyrimų išvadų bei naudojamos įrangos efektyvumo bei patikimumo, tad vertėtų daugiau pasikliauti specialistais, kurie ne tik parduoda ozonatorius, bet ir konsultuoja panaudojimo klausimais, atlieka įrangos priežiūrą bei taiko garantijas.

 

 

Ozonatorius/imtynes.lt nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder