Legendinis "Žuvėdros" ansamblis subyrėjo

Legendinis "Žuvėdros" ansamblis subyrėjo

Ilgus dešimtmečius Klaipėdą ir visą Lietuvą sportiniais pasiekimais garsinęs "Žuvėdros" šokėjų kolektyvas galutinai apsisprendė padėti tašką. Daugkartiniai pasaulio ir Europos čempionai baigia profesionalią sportinę karjerą.

Galbūt simboliška, kad kolektyvo iširimo laikotarpis sutampa su 50 metų klubo ir 25-erių ansamblio gyvavimo jubiliejais.

Per tą laikotarpį Romaldo ir Skaistutės Idzelevičių vadovaujami šokėjai iškovojo daug skambių pergalių tarptautinėse arenose: žuvėdriečiai septynis kartus tapo pasaulio ir devynis kartus Europos čempionais.

"Žuvėdros" kolektyvo vadovas R. Idzelevičius dar šių metų sausio mėnesį "Vakarų ekspresui" sakė, kad sparčiai mažėja jų gretos - iš ankstesnės auksinių laikų šokėjų kartos liko tik viena pora.

Teigiama, kad visais įmanomais būdais buvo bandoma sulaikyti senuosius šokėjus ir privilioti naujas poras, tačiau šokėjams nepalanki aukštojo mokslo sistema ir skurdus kolektyvo finansavimas privedė juos prie dabartinės situacijos.

"Vien šokiais gyvas nebūsi, juk jauniems žmonėms reikia ir valgyti. Jei būčiau milijonierius, galėčiau juos visus remti ir išlaikyti, bet dabar negaliu, nes neturiu iš ko", - vakar kalbėjo R. Idzelevičius.

Jis pabrėžė, kad iš Klaipėdos savivaldybės, Lietuvos kultūros fondo, rėmėjų lėšų ir Vyriausybės premijų pavykdavo daugmaž susiorganizuoti "Žuvėdros" išvykas į varžybas, įsigyti sceninius rūbus, tačiau šokėjams suteikti pragyvenimui būtinų lėšų nebuvo galimybių.

"Jei šokėjai gautų stipendijas, kaip gauna olimpiečiai ar perspektyvūs Lietuvos rinktinės nariai, tada situacija pasikeistų. Juk "Žuvėdra" nuolat garsina Lietuvos vardą viso pasaulio mastu. Dabar šokėjus, baigusius studijas, kolektyve išlaikyti yra labai sunku - jie yra priversti dirbti kitus darbus, kad tik galėtų išgyventi", - aiškino R. Idzelevičius.

Žuvėdriečiai per visą karjerą dalyvavo 24 pasaulio čempionatuose, iš kurių devyniolikoje iškovojo medalius. Klaipėdos universiteto sportinių šokių kolektyvo nariai po septynis kartus iškovojo auksą ir sidabrą, o penkis sykius pelnė bronzą. Jie nuolat skynė laurus ir Europos čempionatuose - net devynis kartus Senajame žemyne neturėjo lygių. Paskutinį kartą Europos čempione "Žuvėdra" tapo 2013 m. gegužę Vilniuje vykusiose pirmenybėse. Iki tol kolektyvas septynis kartus pasipuošė sidabru ir dukart bronza.

"Nėra šokėjų, tiesiog nėra iš ko lipdyti ansamblio. Tie, kurie šoko ansamblyje, jau baigė universitetą, įgijo specialybę ir rūpinasi savo gyvenimu. Daug ansamblio šokėjų išvažiavo į Angliją, Ameriką, Airiją, pabiro po Lietuvą. Jeigu jiems būtume galėję mokėti atlyginimus, daugelis šokėjų būtų tikrai dar būtų pasilikę", - sakė ilgametė ansamblio vadovė S. Idzelevičienė.

Visgi, 2015 metų balandžio mėnesį "Žuvėdros" kolektyvas dar ketina pasirodys uostamiesčio publikai.

"Švyturio" arenoje ruošiame jubiliejinio kolektyvo gimtadienio šventę. Specialiai dėl šios šventės į Klaipėdą trumpam ketina sugrįžti būrys garsiųjų mūsų šokėjų", - pabrėžė R. Idzelevičius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder