Lietuviai ims Baku

Lietuviai ims Baku

Vakar Vilniuje buvo pristatytos pirmosios Europos žaidynės, vyksiančios Azerbaidžano sostinėje Baku. Jau dabar kelialapius į naująją sporto šventę turi 57 Lietuvos atstovai, tikimasi, kad jų būrį papildys dar maždaug 10 atletų. Tarp Lietuvos pasiuntinių bus ir labai garsių sportininkų.

Europos žaidynės Baku vyks birželio 12-28 d. Vakar Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kartu su Azerbaidžano ambasada šventė renginio šimtadienį. Po Europos žaidynių bus likę kiek daugiau nei metai iki Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, bet LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė nemano, kad Europos žaidynes galima vertinti tik kaip priedą prie didžiausios sporto šventės ar repeticiją. „Visi kiti žemynai jau seniai turi savo žaidynes ir jos labai aukštai vertinamos. Manau, kad tai ne repeticija, o dar vienas šansas parodyti, ką galime“, - sakė D.Gudzinevičiūtė.

Europos žaidynės gerokai skirsis nuo olimpinių. „Čia bus 20 sporto šakų, o vasaros olimpinėse žaidynėse būna 28. Medaliai bus išdalinti 31-oje disciplinoje, iš jų 25 olimpinės, o šešios - ne. Pavyzdžiui, krepšinis yra olimpinė sporto šaka, bet čia bus žaidžiamas krepšinis trys prieš tris, o tai nėra olimpinė disciplina“, - pasakojo Lietuvos misijos vadovas Einius Petkus. Be to, kai kurių sporto šakų, pavyzdžiui, plaukimo, varžybose dalyvaus tik jauni sportininkai.

Antra vertus, kalbant apie Baku, nuolat buvo prisimenamas ir Rio de Žaneiras. Trijų sporto šakų - šaudymo, triatlono ir stalo teniso - varžybose Azerbaidžane bus dalijami tiesioginiai kelialapiai į olimpines žaidynes. Lietuvai tai mažiau aktualu, bet kitų šakų atstovai taip pat turės dėl ko stengtis. „Plaukime bus jaunesni sportininkai, bet ir jie galės įvykdyti olimpinius normatyvus. Didžiąją dalį mūsų rinktinės sudarys olimpinių žaidynių kandidatai. Tų sporto šakų, kur yra renkami reitingo taškai, varžybos tų taškų tikriausiai duos nemažai“, - pasakojo E.Petkus.

Jis tikisi, kad iki gegužės pradžios, kai paaiškės galutinė rinktinės sudėtis, kelialapius į Baku gaus dar 8-10 Lietuvos sportininkų. Yra daug vilčių, kad kai kurie iš jų parveš medalius. „Važiuoja stipriausi mūsų imtynininkai, baidarių ir kanojų irkluotojai, boksininkas Evaldas Petrauskas, dziudo imtynininkai Karolis Bauža ir Marius Paškevičius, BMX dviratininkė Vilma Rimšaitė. Tinklininkių Ievos Dumbauskaitės ir Monikos Povilaitytės rezultatai gerėja, gal jos iššaus ir parveš medalį“, - vardijo E.Petkus.

Krepšinio treneris Mindaugas Budzinauskas jau yra sudėliojęs komandų sudėtis. Jis Europos žaidynėse treniruos ir vyrus, ir moteris. Jei nesutrukdys traumos, vyrų komandoje žais Ovidijus Varanauskas, Darius Tarvydas, Vitalijus Lukša ir Giedrius Marčiukaitis. Ši kompanija jau yra atstovavusi Lietuvai pasaulio ir Europos čempionatuose. Moterų komandoje turėtų žaisti Kristina Alminaitė, Kornelija Balčiūnaitė, Eglė Tarasevičiūtė ir Erika Liutkutė.

Žadėti medalių M.Budzinauskas neskubėjo. „Metai po metų lygis stipriai kyla, atsiranda susidomėjimas iš valstybių, kurioms būtų sunku tikėtis greito rezultato didžiajame krepšinyje. Jos meta didelius pinigus į krepšinį trys prieš tris, todėl konkurencija labai didelė“, - teigė treneris. Išvysti Lietuvos sportininkų pasirodymus bus galima ir nevykstant į Baku. D.Gudzinevičiūtė pažadėjo, kad transliacijos Lietuvai tikrai bus, tik dar nežinoma, kuriuo televizijos kanalu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder