Lietuvos rinktinei – traumų išretintų Belgijos „liūtų“ iššūkis

Lietuvos rinktinei – traumų išretintų Belgijos „liūtų“ iššūkis

Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė, kuriai vadovauja naujasis treneris Darius Maskoliūnas, pradeda 2021 m. Europos čempionato atrankos ciklą. Pirmoji Lietuvos krepšininkų varžovė – Belgija.

Lietuvių akistata su belgais įvyks vasario 21 d. Monso miesto „Diamonte“ arenoje (21.30 val.). Lietuvos rinktinę svečiuose turėtų palaikyti apie 300 aistruolių grupė.

Mūsiškiai į trumpą parengiamąją treniruočių stovyklą Vilniuje susirinko vasario 18 d. ir iš karto kibo į darbą.

Vasario 24 d. Lietuvos krepšininkai savo aikštėje Vilniuje žais antrąjį atrankos mačą su Čekija (19.30 val.). Dvikova vyks „Siemens“ arenoje.

Atrankos C grupėje be lietuvių, belgų ir Čekijos, kuri yra viena būsimojo čempionato šeimininkių ir jau turi kelialapį į finalo turnyrą, dar žaidžia ir Danija.

Į žemyno pirmenybes pateks Čekija (kaip čempionato šeimininkė) ir dvi geriausios grupės komandos.

„Bandome kažko išmokti, kažką įsisavinti, žaidžiame tarpusavyje“, – labai trumpą pasirengimo laikotarpį apibūdino 49-erių D. Maskoliūnas.

Rinktinės strategas akcentavo varžovų energiją ir agresyvumą.

„Belgai turi daug jaunų energingų žaidėjų, kurie ir gynyboje labai agresyvūs, ir mėgsta bėgti, gerai „lipa ant lentos“. Jie žaidžia agresyvų puolimu paremtą krepšinį“.

Humoro nestokojantis Lietuvos rinktinės vedlys būsimos dvikovos su Belgija žaidimo braižą apibūdino trimis pagrindinėmis kryptimis.

„Stipriai ginsimės, greitai bėgsime ir taikliai mesime“, – žadėjo D. Maskoliūnas.

Rinktinės senbuvių koziris – komandinis krepšinis

Rinktinės stiprybė aikštėje šiame atrankos „lange“ bus patyrusių krepšininkų ir talentingo jaunimo derinys.

„Visi dabar moka žaisti krepšinį, – sako 35 metų 198 cm ūgio puolėjas Jonas Mačiulis. – Reikia susitelkimo ir koncentracijos. Juk rungtyniausime svečiuose. Reikės visų bendrojo indėlio – ir veteranų, ir jaunimo.“

„Per dvi dienas nėra lengva iš klubų taktikos pereiti prie rinktinės, – mano 30-metis 205 cm ūgio Mindaugas Kuzminskas. – Tačiau treneriai pateikė labai aiškią ir suspaustą informaciją, tad bandysime tai įgyvendinti. Belgija savo žaidimą grindžia fizine jėga, nesivaržo lipti varžovams ant galvų. Privalome tam rasti priešnuodžių.“

„Jokios įtampos ar jaudulio nejaučiu, – prieš mačą su Belgija prisipažino Lietuvos rinktinės ir Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Paulius Valinskas. – Tiesiog reikia žaisti savo krepšinį, branginti kamuolį ir stengtis iškovoti pergalę išvykoje.“

Kolegai pritaria kitas rinktinės naujokas ir bendraklubis Tomas Dimša.

„Belgija yra pajėgi varžovė ir tai jau ne kartą įrodė Europos čempionatų turnyruose. Mums reikia laikytis trenerių numatyto žaidybinio plano, stengtis jį įvykdyti kuo tiksliau, negailėti jėgų, vengti klaidų ir kautis su priešininkais kiekviename aikštės centimetre“, – nuožmiai kovai su belgais yra pasirengęs T. Dimša.

Intriga – D. Motiejūno sugrįžimas

29-erių 213 cm ūgio Donatas Motiejūnas į Lietuvos rinktinę grįžta po trejų metų pertraukos. Pastarąjį kartą Kinijoje rungtyniaujantis puolėjas rinktinės marškinėlius vilkėjo 2017-aisiais.

„Man džiugu vėl čia būti, esu labai laimingas“, – prisipažino D. Motiejūnas, kuris, regis, jau turi pergalių prieš Belgiją receptą.

„Žaisti komandiškai. Tai yra pagrindinis dalykas. Esame ne vieną kartą kartu žaidę. Turime daug talentingų ir gerų krepšininkų, kurie rungtyniauja aukštame lygyje“, – kupinas optimizmo buvo D. Motiejūnas.

Treneriui D. Maskoliūnui nerimą kelia tik tai, kad D. Motiejūnas dėl viruso epidemijos Kinijoje buvo išmuštas iš žaidimo ritmo.

„Vienintelis Donatas iš čia esančių neturi žaidybinio ritmo. Kiek su juo pačiu kalbamės, tai manau, kad viskas bus gerai“, – auklėtinio galimybėmis neabejoja D. Maskoliūnas.

Belgijos rinktinės sudėtį išretino traumos

Belgijos krepšininkai siekia jau penktą kartą iš eilės patekti į Europos čempionatą. Tačiau belgų sudėtyje šįkart nėra kelių pajėgių Eurolygoje žaidžiančių ir traumas patyrusių krepšininkų.

Pavyzdžiui, Samas Van Rossomas („Valencia“, Ispanija) gydosi traumą, o Ismaelis Bako (Vilerbano ASVEL, Prancūzija) žais Eurolygos mačą.

Taip pat Belgijos rinktinėje trūks traumuotų Jeano Salumu („Pistoia Basket“, Italija), Hanso Vanwijno (Antverpeno „Telenet Giants“), Vrenzo Bleijenbergho („Telenet Giants“) ir Emmanuelio Lecomte („Gran Canaria“, Ispanija).

Belgijos rinktinės treneris Dario Gjerga Lietuvos rinktinę vertino atsargiai rinkdamas žodžius.

„Kol kas sunku įvertinti Lietuvą. Jie pakeitė visą trenerių štabą. Ši komanda susideda iš patyrusių ir jaunų žaidėjų mišinio, kuris sieks tik pergalių“, – teigė D. Gjerga.

„Mes labai norėtume iškovoti kelialapį jau į penktąjį iš eilės Europos čempionatą. Atrankos grupė, kurioje mes žaidžiame, yra labai pajėgi ir konkurencinga. Bet gal mums pasiseks pagauti tokią sėkmės bangą ir kartu su ja mes pasieksime Europos pirmenybes“, – sakė Belgijos rinktinės sporto direktorius Jacques‘as Stasas.

Tarpusavio akistatų balansas – lietuvių naudai

Metraščiuose užfiksuota, kad Lietuvos ir Belgijos vyrų krepšinio rinktinės tarpusavyje yra žaidusios tris kartus, o balansas yra lietuvių naudai (2:1).

2013 m. rugpjūtį draugiškose rungtynėse Lietuva įveikė belgus 66:53, per tų pačių metų Europos čempionato susitikimą sutriuškino varžovus 86:67, bet 2015 m. rugsėjį Senojo žemyno pirmenybių dvikovoje mūsiškiai buvo priversti pripažinti priešininkų pranašumą 74:76.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder