LKL dėlionė: vos išgyvenęs „Neptūnas“ ir vasarą gerai padirbėjęs „Rytas“

LKL dėlionė: vos išgyvenęs „Neptūnas“ ir vasarą gerai padirbėjęs „Rytas“

Lietuvos krepšinio lygos „Betsafe-LKL“ komandos netrukus stos prie starto linijos ir rugsėjo 19-ąją pradės naująjį sezoną. Šįkart kiek neįprastai klubai turėjo kur kas ilgesnes atostogas.

Pasaulyje vyraujant koronaviruso pandemijai dar pavasarį buvo sustabdyti nacionaliniai ir europiniai krepšinio čempionatai. Vieni jų buvo vėliau pratęsti ir užbaigti, bet LKL priėmė ryžtingą sprendimą ir kovo viduryje nusprendė visiškai nutraukti 2019/2020 m. čempionatą, o nugalėtoju paskelbti tuo metu pirmavusį Kauno „Žalgirį“.

Čempionate varžysis tie patys klubai kaip ir pernai. Prie starto linijos stos daugkartinis čempionatas Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Rytas“, Panevėžio „Lietkabelis“, Klaipėdos „Neptūnas“, Utenos „Juventus“, Šiaulių „Šiauliai“, Kėdainių „Nevėžis“, Prienų „Cbet“, Alytaus „Dzūkija ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“.

Neabejotinas pirmenybių favoritas, kaip įprasta, bus „Žalgiris“. Vis dėlto „Ryto“ vadovai vasarą atrodo irgi gerai atlikę namų darbus. Prisikviesti žaidėjai nuteikia optimistiškai, kad klubas šiemet turi potencialo rodyti kur kas geresnius rezultatus nei pernai.

Itin prasta „Neptūno“ situacija, kuris išgyvena labai sunkius laikus.

„Lietkabelis“ ar „Juventus“ atrodo tos komandos, kurios kartais gali pabandyti kibti į atlapus „Žalgiriui“ ar „Rytui“.

Jūsų dėmesiui – antroji LKL komandų apžvalgos dalis.

Klaipėdos „Neptūnas“ (4-5 vieta)

„Neptūno“ laukia labai sunkus sezonas. Su finansinėmis bėdomis susidūręs klubas buvo priverstas buriant sudėtį labai atsižvelgti į esamą situaciją.

Svarbus žingsnis, kad prie ekipos vairo liks treneris Tomas Gaidamavičius.

Prie komandos prisijungė Evaldas Šaulys (atvyko iš „Šiaulių“), Aidas Einikis (grįžo iš Club Basquet „Benicarlo“, Ispanija), Norbertas Giga (atvyko iš „Juventus“) ir Benas Griciūnas (atvyko iš „Šiaulių“). Sudėtyje pavyko išlaikyti Žygimantą Janavičių, Martyną Mažeiką, Matą Jogėlą, Džiugą Slavinską, Klaidą Metrikį ir Simą Galdiką.

Įdomu tai, kad sudėtyje nėra nei vieno krepšininko iš užsienio, o sudėties komplektacija jau yra baigta.

„Sunkus buvo laikas, bet svarbiausia buvo išvis klubą išsaugoti, – kalbėdamas su tv3.lt sakė „Neptūno“ sporto direktorius Dainius Vaitelis. – Pavyko atlikti tuos būtinus darbus, išspręsti svarbiausias situacijas, kurios tiesiog turėjo būti išspręstos laiku. Bet, aišku, klubui šis sezonas bus tikrai sunkus, jis bus kitoks ir reikia su tuo susitaikyti“.

Kalbėdamas apie sudėties komplektavimo darbus, klubo atstovas tikino, kad su esamais finansais ir egzistuojančiomis skolomis buvo nuspręsta suburti lietuvišką komandą. 

„Na, nelabai kitų variantų ir buvo. Tam, kad prisikviesti užsienietį, o ir ne bet kokį, reikia skirti daugiau finansinių resursų. Tad šiemet komanda bus be jų. Bet ir ši sudėtis gali būti konkurencinga, turime tikrai nemažai perspektyvaus jaunimo, keletą patyrusių žaidėjų.

Tačiau akivaizdu, kad sezonas bus nelengvas. Bet ateityje viskas gali keistis, stebėsime situaciją, galbūt turėsime galimybę stiprintis“

„Neptūno“ sporto direktorius pripažino, kad kai kurie varžovai tikrai atrodo sustiprėję, tad komandai keliami atsargūs tikslai.

„Na, sakykime, kad ketvertas, – kalbėdamas apie klubo tikslus šypsodamasis atsakė D. Vaitelis. – Bet, aišku, matome, kad „Juventus“ stiprinasi, „Lietkabelis“, „Rytas“ atrodo solidžiai, apie „Žalgirį“ jau nekalbu.

Tenka sutikti, kad šiemet mūsų rezultatai bus ne tokie geri, bet čia prašome ir miestiečių, ir visų sirgalių kantrybės. Tokioje situacijoje bandysime išspausti maksimumą, tačiau prireiks tikrai daug darbo ir pastangų.

Tiesiog eisime ir bandysime „kabintis“.

„Neptūno“ laukia tikrai labai sunkus sezonas, kai su gana jauna ir nepatyrusia sudėtimi reikės rodyti gerus rezultatus, ypač kai artimiausi varžovai atrodo, bent jau „ant popieriaus“, stipriau.

Apibendrinus, net patekimas į LKL pusfinalį jiems veikiausiai šiemet bus labai geras rezultatas.  

Utenos „Juventus“ (4-5 vieta)

  „Juventus“ klubas vienas tų, apie kuriuos galima sakyti, kad vasarą padirbėjo iš peties. Arti atvykimo į komandą buvo net „Neptūno“ lyderis Deividas Gailius, tačiau paskutiniu momentu jis nusprendė karjerą tęsti kitur.

Tačiau klubo vadovams pavyko prisivilioti puikiai pažįstamą snaiperį Martyną Gecevičių, išsaugoti Brentą Crawfordą ir pasipildyti amerikiečiu Glenu Rice‘u jaunesniuoju. Būtent šis gynėjas bus itin įdomus pirkinys.

Praeityje jis yra žaidęs ir NBA, demonstravo puikius statistinius rodiklius Izraelio čempionate žaisdamas už „Holon“, vėliau Meksikoje. „Juventus“ tai yra itin solidus pastiprinimas, bet bėda ta, kad amerikietis yra itin aikštingo charakterio.

Rungtyniaudamas Izraelyje buvo įsivėlęs į konfliktą su komandos draugu, šiam net ir smogė, o dėl šio incidento buvo atleistas. Apie naująjį pirkinį tv3.lt paklausė klubo sporto direktoriaus Eimanto Skersio, šis tikina, kad kartais tiesiog reikia rizikuoti.

„Kai tu esi vidutinio biudžeto klubas, o nori siekti maksimalių rezultatų, tu turi rizikuoti.

Kartais ta rizika pasiteisina, kartais – ne. Dabar sunku pasakyti, kaip bus šį kartą. Jei mes žaidėją kviečiamės ir sudarėme su juo sutartį, vadinasi, tikimės, kad rizika pasiteisins, – sakė E. Skersis. –  Daug kalbėjomės su Glenu, su jo agentu. Mes savo sąlygas, kurias pažadėjome, išpildysime, o ar išpildys žaidėjas – parodys laikas. Yra klubo vidaus taisyklės, kurių turi laikytis visi. Jei tų taisyklių bus laikomasi, viskas bus gerai, jei ne – teks atsisveikinti“, – interviu portalui tv3.lt teigė vienas „Juventus” vadovų.

Nors „Juventus“ nepavyko išlaikyti aukštaūgio Norberto Gigos, bet atvyko prieš keletą sezonų klube jau žaidęs vidurio puolėjas Mindaugas Kupšas. Žvelgiant į sudėtį „ant popieriaus“, uteniškiai atrodo šiemet nusiteikę bent jau šiek tiek patriukšmauti, kadangi pavyko išlaikyti branduolį ir prisikviesti kelis solidžius krepšininkus. „Daugiau mažiau pavyko viskas taip, kaip ir planavome.

Kai renkiesi žaidėjus, visada turi pirmą opciją. Jei nepasiseka susitarti su juo, tada eini prie plano B. Šią vasarą tų planų B praktiškai nebuvo. Iš praėjusio sezono pavyko išlaikyti tuos žaidėjus, kurių treneris ir norėjo, o tie, kurie atvyko, taip pat buvo mūsų planuose“,  – sakė klubo sporto direktorius E. Skersis.

Kalbėdamas apie artėjančio sezono tikslus, klubo atstovas patikino, kad norėtųsi būti ketverte, bet šiuo momentu visa tai yra būrimas iš kavos tirščių. REKLAMA Ir iš tikrųjų „Juventus“ gali būti ketverte.

Matant sudėtį, potencialą, kitų komandų darbus vasarą, „Juventus“ tikrai turėtų taikytis į bronzos medalius artėjančiame LKL sezone.  

Panevėžio „Lietkabelis“ (3 vieta)

Trečiosios vietos  laimėtojai 2019/2020 m. sezone naująjį LKL sezoną pasitinka būdami ryškūs favoritai apginti bronzos medalius.

Nenadas Čanakas lieka klube ir tai jau yra didelis laimėjimas. Sudėtyje pavyko išsaugoti lietuvių branduolį – Margirį Normantą, Gabrielių Maldūną, Paulių Valinską, Vytenį Lipkevičių.

Atvyksta iš „Žalgirio“ pasiskolintas puolėjas Erikas Venskus, iš Vokietijos grįžęs bei „Neptūne“ pastaraisiais metais žaidęs Gytis Masiulis. Pasipildė ir legionierių gretos – sudėtį sustiprino kroatas puolėjas Marinas Maričius, amerikietis Kyle‘a Vinalesas, paskutinį sezoną praleidęs „Kalev“ ekipoje Estijoje ir Troy Barniesas, rungtyniavęs Latvijoje.

„Praėjęs sezonas tikrai buvo kitoks, pavasaris-vasara buvo labai neįprastas laikas, – sako „Lietkabelio“ klubo direktorius  Martynas Purlys. – Bet išsprendėme, atrodo, visus tuos klausimus, kalbant ir apie tuos finansinius dalykus, susikūrėme tą pagrindą, nuo kurio formavome komandą.

Esame patenkinti, ką pavyko prisikviesti, sudėtis atrodo konkurencinga“. „Tai buvo neabejotinai svarbiausias mūsų uždavinys,  – paklaustas, kiek svarbu komandoje buvo išsaugoti trenerį N. Čanaką, atsakė klubo atstovas. – Nuo to ir pradėjome darbus, tai buvo mūsų visa ko pagrindas. Kadangi įdirbis geras ir norėjome turėti tą tęstinumą“.

„Lietkabelį“ vasarą paliko praėjusio sezono lyderiai Tomas Dimša ir Željko Šakičius. Bet, anot M. Purlio, juos pakeisti pavyko gana greitai. Ypač išsiskiria K. Vinalesas, kuris praėjusiais metais VTB lygoje vidutiniškai rinkdavo 17 taškų per mačą.

„Praradome svarbiausius kelis žaidėjus, bet taip jau yra. Vis dėlto manome, kad juos pakeisti pavyko gana gerai. K. Vinaleso atvykimas labai džiugina, nes tai geras, pajėgus žaidėjas, kuris šiemet, tikimės, bus tas komandos lyderis“,  – sakė „Lietkabelio“ direktorius. „Lietkabelis“ „ant popieriaus“ turi pakankamai gerą sudėtį, ypač stebint kaip susilpnėjo daugkartinis LKL pusfinalio dalyvis „Neptūnas“.

N. Čanakas jau yra užsirekomendavęs treneris, kuris turi aiškų savo braižą. Talentingi lietuviai, kurie sudaro pagrindą, keli solidūs užsieniečiai. Prie visos sudėties dar galbūt tik trūktų kiek labiau patyrusio veterano.

Klubas šiemet tikrai bus pagrindinis pretendentas į bronzos medalius, nors, anot M. Purlio, tikslas yra ne būtent trečia vieta, o trejetukas. Tačiau tam, kad pavyktų patekti į LKL finalą, „Lietkabeliui“ tikrai teks itin paplušėti. „Norime būti trejetuke. Tai nereiškia tik bronzos medaliai, visada keliame sau aukštus tikslus“,  – pokalbio metu su tv3.lt tikino „Lietkabelio“ komandos direktorius.  

Vilniaus „Rytas“ (2 vieta)

Vilniečiai naująjį sezoną pasitiks atsinaujinę. Prie ekipos vairo stovės naujasis treneris Donaldas Kairys. Neliko Eimanto Bendžiaus, viso būrio legionierių bei kelių jaunųjų krepšininkų, tokių kaip Marekas Blaževičius, Deividas Sirvydis ar Ąžuolas Tubelis.

Tačiau pavyko gana gerai juos pakeisti – prisikviesti LKL puikiai pažįstami Gytis Radzevičius ir Saulius Kulvietis. Iš „Šiaulių“ atvyksta solidžiai praėjusį sezoną žaidęs aukštaūgis Rokas Gustys.

Legionierių korpuse garsiausia pavardė yra Andrew Goudelockas. Praeityje Europoje fantastiškai žaidęs amerikietis nors ir atvyksta po sunkios traumos, bet toks klubo rizikingas ėjimas yra pilnai pateisinamas, nes „Rytas“ gali labai išlošti iš visos situacijos. Gynėjų grandyje dar bus naujokas Demetrius Jacksonas.

Labai svarbus žingsnis buvo kapitono Arno Butkevičiaus išsaugojimas komandoje. Paskutiniu pirkiniu tapo puolėjas amerikietis Chrisas McCoulloughas. NBA patirties turintis aukštaūgis dar vienas itin intriguojantis vilniečių pirkinys.

D. Kairys yra greito žaidimo šalinininkas, tad matant, kokia komanda suburta, „Rytas“ ateinantį sezoną propaguos būtent tokį žaidimą. Tv3.lt apie artėjantį sezoną bandė pakalbinti „Ryto“ direktorių Rolandą Jarutį, tačiau šis nesutiko komentuoti apie vasarą nuveiktus darbus ir artėjančio LKL sezono tikslus. „Ryto“ vadovai, iš pirmo žvilgsnio, atrodo puikiai padirbėję.

Nors ties legionieriais klubas rizikavo, nes šie ne tik aikštingo charakterio, tačiau neaišku, kaip po traumos yra atsigavęs ir A. Goudelockas.

Vis dėlto tokią riziką galima pateisinti, atsižvelgiant, kad klubo biudžetas sumažėjęs, tad reikia priimti nestandartinius sprendimus. Klubo startinis penketas atrodo labai solidžiai, bet daug kas priklausys ir nuo to, kaip į žaidimą įsilies atsarginiai žaidėjai, nes, kaip minėta, D. Kairys propaguoja greitą ir intensyvų krepšinį, o tam prireiks daugelio žaidėjų indėlio.

Iš lietuvių žaidėjų irgi prisikviesti tie krepšininkai, kurie tikrai galėtų duoti bent daugiau apčiuopiamos naudos komandai. Galima tikėtis, kad, jei treneriui pavyks įdiegti savo filosofiją tinkamai, LKL galbūt matysime vėl bent kiek atkaklesnius mačus su „Žalgiriu“ ir įdomesnę finalo seriją.  

Kauno „Žalgiris“ (1 vieta)

Daugkartiniai LKL čempionai naująją sezoną pasitinka praradę svarbiausią savo žmogų – trenerį Šarūną Jasikevičių. Jį pakeitė austras Martinas Schilleris, kuris neturi patirties Europos krepšinyje.

Nepaisant to, komandos sudėtis tikrai leis kauniečiams ir vėl būti ryškiais favoritais LKL. Ekipą paliko ir ilgametis narys Edgaras Ulanovas, į Rusiją persikėlė K.C Riversas, į Milaną išvyko Zachas Leday’us.

Sudėtyje neliko ir aukštaūgio australo Jocko Landale’o. Kita vertus, svarbu, kad pavyko išsaugoti lietuvių branduolį – liko Artūras Milaknis, Paulius Jankūnas, Lukas Lekavičius, Marius Grigonis. Itin įdomus yra naujasis užsieniečių desantas.

Iš Pirėjo „Olympiacos“ atvyko Augustine‘as Rubitas, komandos gretas papildė Vitorijos „Baskonia“ atstovavęs Patricio Garino bei Stambulo „Fenerbahce“ praėjusiais metais žaidęs Joffrey Lauvergne‘as. Pagrindinis pliusas yra sudėties gylis. Prie jau minėtų krepšininkų dar prisidės naujokai Marekas Blaževičius, Tomas Dimša, yra ir likę Martinas Gebenas bei Rokas Jokubaitis.

„Visi planuoti žaidėjai atvyko. Aišku, iš pradžių su treneriu Šarūnu dėliojome, paskui atvykus naujajam strategui jį įtraukėme į procesą. Žinome, kad komandos braižas ir stilius keisis, – pokalbiu metu su tv3.lt sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas. – Manau, kad turime ir patyrusių žaidėjų, ir gana stiprias visas pozicijas. Vėlgi, viskas matysis sezono eigoje. Aišku ir treneriai yra visi nauji. Tai ir ten reiks žiūrėti, kaip visiems seksis.

Visas žaidimas keisis iš esmės, kita schema. Patyrimas su jaunatviškumu turėtų būti mūsų derinys šiemet. Mes visada garsėjome, kad renkamės žaidėjus pagal charakterį, prisideda visa ir klubo atmosfera“.

Anot R. Javtoko, jie yra patenkinti tuo, ką pavyko nuveikti per vasarą.

Nors kai kurių permainų ir nepavyko išvengti, bet tai yra sporto dalis. „Žalgiris“ neabejotinai ryškus LKL favoritas. Didelis kauniečių pliusas yra pajėgus atsarginių žaidėjų suolelis, kurio reikia kartais žaidžiant ir tris mačus per dešimt dienų įskaitant ir Eurolygos rungtynes. 

Nors „Ryto“ pirkiniai suteikia vilčių, kad šie galėtų mesti kiek rimtesnę kovą „Žalgiriui“, vis dėlto kauniečiai vėl turėtų triumfuoti LKL pirmenybėse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder