Ramūnas Šiškauskas apie pramestas baudas: "Tokių dalykų paaiškinti neįmanoma"

Ramūnas Šiškauskas apie pramestas baudas: "Tokių dalykų paaiškinti neįmanoma"

Sekmadienį vėlai vakare Stambulo „Sinan Erden Dome“ arenoje įvyko lemiamas vyrų krepšinio klubų Eurolygos varžybų finalo ketverto mačas. Dramatiškose rungtynėse neįtikėtiną pergalę iškovojo Pirėjo „Olympiakos“ ekipa, kurioje žaidžia lietuvis Martynas Gecevičius.

Vertybių perkainojimas

Serbo Dušano Ivkovičiaus treniruojama Pirėjo komanda prieš Eurolygos finalo ketverto varžybas tūnojo favoritų - Maskvos CSKA, Barselonos „FC Barcelona Regal“ ir Atėnų „Panathinaikos“ ekipų - šešėlyje. Tačiau nuaidėjus finalinei rungtynių sirenai siautulingame pergalės šokyje sukosi būtent „raudonieji“ „Olympiakos“ ekipos krepšininkai ir sirgaliai. Pusfinalyje 68:64 palaužę „FC Barcelona Regal“ komandą, Graikijos vicečempionai sekmadienį finale 62:61 (7:10, 13:24, 20:19, 22:8) įveikė ir Maskvos CSKA ekipą. Jono Kazlausko treniruojama Maskvos komanda, kurioje žaidžia Ramūnas Šiškauskas bei Dariušas Lavrinovičius, 28-ą finalo dvikovos minutę pirmavo 53:34, bet fantastiškai rungtynių pabaigoje žaidę „Olympiakos“ krepšininkai nubaudė per anksti pergale patikėjusius varžovus. Pergalingus du taškus, likus žaisti 0,7 sek., Graikijos klubui pelnė puolėjas Georgijas Printezis (Georgios Printezis).

Nugalėtojams 18 taškų pelnė Kostas Papanikolau (Kostas Papanikolaou), 15 pridėjo naudingiausiu finalo ketverto varžybų žaidėju išrinktas Vasilis Spanulis (Vassilis Spanoulis). 12 taškų pelnė G.Printezis. M.Gecevičius nežaidė.

CSKA ekipai 15 taškų pelnė Milošas Teodosičius (5 klaidos), 12 - naudingiausiu Eurolygos reguliariojo sezono krepšininku pripažintas Andrejus Kirilenka (10 atk. kam.), 11 - Nenadas Krstičius. R.Šiškauskas surinko 8, o D.Lavrinovičius - 5 taškus.

„Nežinau, kaip reikėtų paaiškinti tai, kas mums nutiko antroje rungtynių dalyje. Manau, kad visą kaltę turi prisiimti treneris. Esu kaltas, kad nesugebėjau suvaldyti komandos lemiamomis mačo minutėmis. Pabaiga buvo labai nervinga, vyko lygi kova, krepšininkai mėgino pergalės siekti individualiomis pastangomis, nei keitimai, nei minutės pertraukėlės nebepadėjo. O mus pribaigė nepataikyti baudų metimai. Nesuprantu, kaip patyrę krepšininkai gali taip nervintis ir nepataikyti baudų“, - po finalo rungtynių stebėjosi J.Kazlauskas.

R.Šiškausko istorija

Per paskutines dvi susitikimo minutes CSKA krepšininkai prametė 4 iš 6 baudų metimų. Jaudulys paveikė ir komandos lyderius - A.Kirilenka ir M.Teodosičius pataikė po vieną baudos metimą, o Ramūnas Šiškauskas prametė abi baudas. 33 metų lietuvis prie baudų metimo linijos stojo likus žaisti 9,7 sek. Tuo metu CSKA pirmavo 61:60. „Paskutinė mūsų ataka vyko pagal planą. Aš turėjau gauti kamuolį ir išprovokuoti pražangą, - paaiškino R.Šiškauskas. - Mesdamas baudas buvau ramus, bet nepataikiau. Nepasakyčiau, kad trukdė sirgaliai ar dar kas nors... Tokių dalykų paaiškinti neįmanoma“.

„Kamuolį turėjo gauti M.Teodosičius arba Ramūnas. Mačiau, kad prieš tai vieną baudą prametęs Milošas labai jaudinasi, tad pasirinkau Ramūną, - paaiškino J.Kazlauskas. - Tai jau antras toks kartas per mano karjerą. 2000 m. Sidnėjaus olimpiadoje jis prametė pergalę Lietuvos rinktinei galėjusius atnešti baudų metimus pusfinalio rungtynėse su JAV, o dabar nepasisekė ir Eurolygos finale“.

Netaikliu R.Šiškausko metimu baigėsi ir 2009 m. Eurolygos finalas. 2007 ir 2008 m. Eurolygos čempionu tapęs lietuvis paskutinėmis finalo su Atėnų „Panathinaikos“ sekundėmis prametė tritaškį ir pergalę 73:71 iškovojo Graikijos superklubas. Beje, to finalo ketverto varžybų naudingiausio žaidėjo titulas taip pat atiteko V.Spanuliui.

D.Ivkovičiaus revanšas

„Olympiakos“ Eurolygos čempionu tapo antrą kartą. Pirėjo klubas pirmą kartą Eurolygoje triumfavo 1997 m., taip pat treniruojant D.Ivkovičiui. Beje, tada finale 68 metų serbo treniruojama komanda įveikė „Barcelona“ ekipą su Artūru Karnišovu. 1999 m. J.Kazlausko treniruojamas Kauno „Žalgiris“ Eurolygos varžybų pusfinalyje 87:71 nušlavė „Olympiakos“ ir užbaigė D.Ivkovičiaus darbą šioje komandoje.

„Nesitikėjau, kad po pergalės pusfinalyje mano auklėtiniai jaus tokį psichologinį spaudimą. Vis dėlto pirmasis finalo kėlinys, kai mes pelnėme vos 7 taškus ir padarėme tiek pat klaidų, parodė, kad komandos lyderiai nesusitvarko su jauduliu. Padėtį šiek tiek pataisė antrame kėlinyje aikštėje pasirodęs komandos jaunimas, bet net ir su jais trečiame kėlinyje turėjome 19 taškų deficitą. Pamenu, tuo momentu pasakiau krepšininkams, kad tai yra mūsų rungtynės ir mes jas laimėsime. Neįtikėtina, bet taip ir atsitiko. Tikrai nesitikėjau, kad R.Šiškauskas prames abi baudas, o paskutinėje mūsų atakoje puikiai sužaidė V.Spanulis, nepagailėjęs perdavimo laisvam G.Printeziui“, - konstatavo D.Ivkovičius, 2002-2005 m. treniravęs ir CSKA ekipą.

Eurolygos nugalėtojų trofėjus atiteko ir „Olympiakos“ snaiperiui M.Gecevičiui. Nors 23-ejų lietuvis aikštėje nepasirodė, bet dėl to pergalės džiaugsmas nebuvo mažesnis. „Manau, kad mes nusipelnėme šitos pergalės. Mes sunkiai dirbome visą sezoną, o finale nenuleidome rankų net ir sunkiausiomis akimirkomis, - teigė M.Gecevičius. - Buvo labai sunku stebėti rungtynes nuo atsarginių suolelio, netgi sunkiau, nei pačiam žaisti. Įtampa buvo neįtikėtina. Bet dabar viskas gerai, dabar mes esame Eurolygos čempionai“.

Jau po kelių dienų abiejų komandų laukia lemiamos kovos dėl čempionų titulų savo šalių čempionatuose. Gegužės 16 d. CSKA stos į kovą su Rimo Kurtinaičio vadovaujama Maskvos srities „Chimki“ ekipa, o gegužės 17 d. Graikijoje finalo seriją pradės „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder