Šešerios žaidynės, 30 medalių

Šešerios žaidynės, 30 medalių

Šiandien Rio de Žaneire įvyks parolimpinių žaidynių atidarymas, o rytoj neįgalieji sportininkai, tarp kurių bus ir 13 Lietuvos atstovų, pradės kovą dėl medalių. Prieš ketverius metus Londone mūsų parolimpiečiams nepavyko pelnyti apdovanojimų, bet tai buvo išimtis, o ne taisyklė. Iki tol per penkerias žaidynes lietuviai ant pakylos atsidūrė 30 kartų. Būta net žaidynių, kuriose medalių skaičius viršijo sportininkų iš Lietuvos skaičių.

Parolimpinių žaidynių atidarymas įvyks legendiniame „Maracana“ stadione. Iki rugsėjo 18 d. savo sugebėjimus parodys daugiau nei 4 tūkst. sportininkų iš 170 šalių. Susidomėjimas bus didelis, nes iki sekmadienio jau buvo parduota 1,5 mln. bilietų, o iš viso jų yra 2,5 mln.

Nelabai gausioje Lietuvos delegacijoje yra ir naujokų, ir labai patyrusių sportininkų. Septyni iš 13 mūsiškių bus parolimpinių žaidynių debiutantai. Jauniausias iš jų - 17-metis plaukikas, Lietuvos delegacijos vėliavnešys Edgaras Matakas. Vyriausias mūsų sportininkas - 49 metų lengvaatletis Kęstutis Skučas, kuris parolimpiadoje startuos jau penktą kartą. Trečią kartą žaidynėse varžysis šuolininkė į tolį Ramunė Adomaitienė, antrą kartą - disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse dalyvausiantis Mindaugas Bilius. Parolimpinės patirties turi ir trys aklųjų riedulio (golbolo) rinktinės nariai: Nerijus Montvydas, Mantas Panovas bei Genrikas Pavliukianecas.

Lietuvos delegacijai tai bus septintosios parolimpinės žaidynės. „Vakaro žinios“ primena, kaip sekėsi ankstesnėse šešeriose.

1992 m., Barselona

Į pirmąsias po Nepriklausomybės atgavimo parolimpines žaidynes Lietuva išsiuntė tik keturis sportininkus, tačiau kokybė gerokai pranoko kiekybę. Ketvertukui pavyko iškovoti net septynis medalius - 4 sidabro ir 3 bronzos. Apdovanojimais pasipuošė visi mūsų sportininkai, o labiausiai pasižymėjo lengvaatletė Sigita Kriaučiūnienė. Ji pelnė sidabrą 800, 1500 ir 3000 m bėgimo varžybose, o 400 m nuotolyje pridėjo bronzą. Dar vieną sidabro apdovanojimą iškovojo penkiakovininkas Vytautas Girnius. Bronza atiteko penkiakovininkei Maldai Baumgartei ir 3000 m nuotolį bėgusiai Danutei Linkevičiūtei-Šmydek.

1996 m., Atlanta

Žaidynės Atlantoje nebuvo sėkmingos Lietuvos olimpiečiams, jose tik krepšininkams pavyko iškovoti bronzos medalius. O štai parolimpiečių stovykloje viskas buvo atvirkščiai. Atlantos žaidynės jiems tapo rekordinės. Į parolimpiadą išvyko devyni sportininkai, kurie parvežė net 11 medalių - 3 aukso, 2 sidabro ir 6 bronzos. Pirmosiomis čempionėmis iš Lietuvos tapo M.Baumgartė ir Aldona Grigaliūnienė. M.Baumgartė pelnė auksą disko metimo ir rutulio stūmimo rungtyse, A.Grigaliūnienė triumfavo šuolių į tolį varžybose. Sidabru pasipuošė V.Girnius (ieties metimas) ir Kęstutis Bartkėnas (5000 m). Dviem bronzos medaliais savo kolekciją papildė bėgikė Sigita Markevičienė (buvusi Kriaučiūnienė). Po vieną bronzinį apdovanojimą parsivežė K.Bartkėnas (10000 m), Saulius Leonavičius (1500 m), Rolandas Urbonas (rutulio stūmimas) ir Jonas Stoškus (dziudo).

2000 m., Sidnėjus

Šiose žaidynėse išaugo dalyvių skaičius, bet tai neturėjo teigiamos įtakos kokybei. 17 Lietuvos sportininkų Sidnėjuje iškovojo tris medalių komplektus - du sidabro ir vieną bronzos. Antra vertus, tarp parolimpinių žaidynių prizininkų pirmą kartą atsidūrė visa komanda - sidabrą pelniusi golbolo rinktinė. Be jos, vicečempionu tapo R.Urbonas (disko metimas), o bronzą iškovojo K.Bartkėnas (5000 m).

2004 m., Atėnai

Graikijos sostinėje Lietuvai atstovavo jau 20 sportininkų, o medalių skaičius vėl išaugo. Mūsų parolimpiečiai iškovojo po vieną aukso ir sidabro bei penkis bronzos apdovanojimus. Ant aukščiausio pakylos laiptelio sugrįžo A.Grigaliūnienė ir šįkart triumfavo rutulio stūmimo varžybose. Vicečempionu 50 m plaukimo nugara rungtyje tapo K.Skučas. Bronzą pelnė K.Bartkėnas (10000 m), R.Urbonas, Algirdas Tatulis (abu - disko metimas), Linas Balsys (maratonas) ir J.Stoškus (dziudo).

2008 m., Pekinas

Kinijos sostinėje varžėsi rekordinis Lietuvos sportininkų būrys, jų buvo net 26. Žiūrint į apdovanojimus, šios žaidynės mūsų šaliai buvo kuklios - pavyko iškovoti du sidabro medalių komplektus. Savo kolekciją padidino rutulio stūmimo vicečempione tapusi A.Grigaliūnienė. Antrąją vietą užėmė ir Lietuvos golbolo rinktinė.

2012 m., Londonas

Prieš ketverius metus Lietuvos atstovų būrys buvo nedidelis - 11 sportininkų. Visi mūsiškiai pateko į geriausiųjų dešimtukus, tačiau ant pakylos neužlipo nė vienas iš jų. Labai nedaug trūko R.Adomaitienei, kuri šuolių į tolį rungtyje liko ketvirta ir bronzos medalio laimėtojai nusileido vos vienu centimetru. Ketvirtąją vietą užėmė ir golbolo rinktinė.

Lietuvos komanda Rio de Žaneire

Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Genrikas Pavliukianecas, Mantas Brazauskis, Mindaugas Suchovejus, Justas Pažarauskas (visi - golbolas), Ramunė Adomaitienė, Mindaugas Bilius, Kęstutis Skučas, Jonas Spudis (visi - lengvoji atletika), Augustas Navickas (irklavimas), Edgaras Matakas (plaukimas), Osvaldas Bareikis (dziudo).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder