Tatuiruotėmis su Lietuvos krepšininkais išgarsėję latviai tapo Lietuvos piliečiais

Tatuiruotėmis su Lietuvos krepšininkais išgarsėję latviai tapo Lietuvos piliečiais

„Aš, Normunds Macius, aš Nauris Macius, tapdamas Lietuvos Respublikos piliečiu, be išlygų prisiekiu būti ištikimas Lietuvos Respublikai, laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir įstatymų, ginti Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką. Pasižadu gerbti Lietuvos valstybinę kalbą, kultūrą ir papročius, stiprinti Lietuvos demokratijos ir teisinės valstybės pagrindus. Tepadeda man Dievas.“

Tokius priesaikos žodžius vasario pirmąją, penktadienį, 11 valandą Lietuvos vidaus reikalų ministerijos baltojoje salėje ištars Rygoje gyvenantys broliai dvyniai Normunds ir Nauris Maciai, kuriuos jau treji metai dažnai rodo visos Lietuvos televizijos, apie juos rašo laikraščiai ir žurnalai.

2013-ųjų balandžio 28-ąją keturiasdešimt trečiąjį gimtadienį švęsiantys Latvijos pilietybės atsisakę lietuviai išgarsėjo tuo, kad jų kūnai padengti geriausių Lietuvos krepšininkų portretais ir jų parašais, komandų ir net televizijos laidų emblemomis… Tatuiruotėmis Normunds ir Nauris stengėsi visiems įrodyti, kaip jie myli a.a. savo tėvelio Kazio gimtinę ir nepakartojamą Lietuvos krepšinį. Būtent antroji Lietuvos religija ir mūsų šalies žurnalistai padėjo dvyniams tapti lietuviais.

Nedaug kas žino Macių šeimos gyvenimą, kuris yra vertas meninio kino filmo. Klaipėdietis melioratorius Kazys Macius ne tik sausino Abuokalnio kaimo, esančio nuo Lietuvos sienos vos už pusantro kilometro, laukus, bet ir tenai sutiko ir pamilo savo būsimą žmoną Valentiną. Pirmiausia Maciai sulaukė dvynių sūnų Normundo ir Naurio, paskui dvynių dukrų Santos ir Sanitos bei jaunėlės Oksanos. Graži ir darbšti šeima sukaupusi santaupų pasistatė naujus trobesius ir viską prarado...

Iš pavydo, pykčio ar dėl kitos priežasties girtas kaimynas, už tai buvo nuteistas ilgus metus kalėti, naktį padegė Macių trobesius. Tik laimingas atsitiktinumas padėjo išgelbėti būrį vaikelių ir jų tėvelius nuo mirties. Tačiau skaudi nelaimė suardė šeimą ir šešiamečiai broliukai pateko į valstybės išlaikomą prieglaudą, kur nebuvo meilės ir pagarbos.

Kai Normunds ir Nauris sulaukė trylikos, geriausi mokyklos rinktinės žaidėjai, po ilgo išsiskyrimo vėl pamatė savo tėvelį, kuris pasibaigus mokslo metams turėjo sūnus pasiimti pas save Klaipėdon. Vaikų džiaugsmui nebuvo lemta išsipildyti. Iš uostamiesčio prieglaudon paskambinę žmonės pranešė baisią žinią: staiga mirė Kazys Macius. Abu dvyniai dalyvavo tėvelio laidotuvėse, tačiau Klaipėdoje neturėjo kur prisiglausti ir vėl grįžo Latvijon.

Keturiolikamečiai krepšinį ir lengvąją atletiką kultivuojantys Maciai, rūpestingo ir nuoširdaus latvio trenerio dėka pateko į garsią tuo metu Muriani sporto mokyklą. Abu buvo pakviesti į Latvijos jaunučių ir jaunių lengvaatlečių rinktines ir jų pasiekti rezultatai 400, 800 ir 1500 metrų bėgimo rungtyse buvo vieni geriausių šalyje. Tačiau dvyniai, neturėdami kur gyventi, už ką valgyti, toliau negalėjo siekti sporto aukštumų.

Sulaukę pilnametystės, Maciai savarankiškai atvyko Rygon. Dienomis ieškojo, kur užsidirbti duonai, o nakvojo - geležinkelio stotyse. Pradėję nuo „spekuliacijos“ užsienietiškais sportiniais bateliais, Normunds ir Nauris vėliau tapo sumaniais ir neblogai uždirbančiais Rygos verslininkais.

Prieš septynerius metus po ilgų ieškojimų Nauris surado mamą Valentiną, kuria dabar rūpinasi. Latvijoje gyvena ir sesuo Santa, Vokietijoje – Sanita, o Airijoje – Oksana.

O rygiečiams broliams dvyniams Lietuva buvo ir liko svajonių šalis. Latvijoje jie laisvalaikiu ne tik patys žaidžia krepšinį, bet ir džiaugiasi mūsų šalies rinktinės, „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ komandų pergalėmis, liūdi dėl jų pralaimėjimų. Lietuvos krepšinio garbei prieš dvyliką metų gimė pirmoji Sauliaus Štombergo tatuiruotė, paskui 1937 ir 1939 metų lietuvių, Europos krepšinio čempionų, atvaizdai.

Kai Normunds penkerius metus gyveno ir dirbo Jungtinėse Amerikos valstijose, betarpiškai salėje arba per televiziją žiūrėjo visas Arvydo Sabonio komandos rungtynes. O nuo 2002-ųjų, jau grįžęs į Latviją, su Nauriu važiuoja visur, kur tik žaidžia Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė. Ir vis svajojo, kada nors susipažinti su garsiausiais mūsų šalies krepšininkais. Pirmiausia jų troškimas išsipildė, kai susipažino su Sauliumi Štombergu, nes prieš prieš 28 metus Klaipėdoje, futbolo aikštelėje, dvyniai susipažino su Sauliaus broliu Valdu Štombergu, kurie Maciams dabar yra lyg broliai.

Saulius ir Valdas Štombergai, kaip ir dvyniai Darjušas ir Kšištofas Lavrinovičiai, penktadienį Vilniuje dalyvaus Normundo ir Naurio ilgai lauktoje šventėje, kai jiedu duos priesaiką Lietuvos valstybei.

Dvynius iš Rygos, tapusius Lietuvos piliečiais, sveikins ir kiti garsūs krepšininkai (gaila, kad dabar Toronte gyvena jų bičiulis Jonas Valančiūnas. Šis NBA žaidėjas paskutinis „papuošė“ Normundo nugarą, o Šarūno Marčiulionio „portretas“ nuo šių metų jau yra Naurio „nuosavybė“), taip pat ir žurnalistai, kurie padėjo broliams Maciams po 42 metų tapti lietuviais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder