Varžovai suburs ne visas žvaigždes

Varžovai suburs ne visas žvaigždes

Būsima Lietuvos krepšininkų varžovė pasaulio čempionate Australijos rinktinė sulaukė nemalonios žinios - padėti nacionalinei komandai atsisakė NBA žvaigždė Benas Simonsas (Ben Simmons).

Australų gretose vis tiek yra daug NBA žaidėjų, bet dar daugiau jų - Kanados rinktinėje. Išplėstiniame kandidatų sąraše atsidūrė net 17 kanadiečių iš elitinės lygos klubų. Tiesa, nuostolių bus ir šioje stovykloje - tarp kandidatų nėra Endriu Viginso (Andrew Wiggins). Kanadiečiai taip pat bus lietuvių varžovais.

Dainiaus Adomaičio treniruojami Lietuvos krepšininkai pasirengimą pasaulio čempionatui pradės liepos 22 d. Grėsmingi mūsiškių varžovai atostogaus kiek ilgiau. Australai į treniruočių stovyklą susirinks rugpjūčio pradžioje, bet tiksli data nenurodoma.

Kanadiečiai pasirengimą pradės rugpjūčio 4 d. Kartu su šiomis komandomis Kinijoje vyksiančio pasaulio čempionato H grupėje žais Senegalo ekipa.

Australai kandidatų sąrašą paskelbė dar gegužės pabaigoje. Tuomet tikėtasi, kad žais ir B.Simonsas. „Philadelphia 76ers“ žvaigždė iš pradžių sutiko, bet vėliau prasidėjo kažkokia muilo opera. Neseniai pasigirdo gandai, kad 208 cm ūgio įžaidėjas dvejoja, o užvakar jis paskelbė sprendimą - pasaulio pirmenybėse nedalyvaus.

Keisčiausia, kad B.Simonsas dalyvaus treniruotėse ir žais draugiškas rungtynes su JAV bei Kanados rinktinėmis. O štai čempionate - nežais. Jam labiau rūpi 2020 m. Tokijo olimpinės žaidynės. „Priėmiau sunkų sprendimą praleisti pasaulio čempionatą. Esu sužavėtas tuo, kokia talentinga yra Australijos rinktinė. Juo labiau kad 2020 m. turėsiu garbę atstovauti savo šaliai didžiausiame sporto renginyje - olimpinėse žaidynėse“, - pareiškė B.Simonsas.

Jis galėjo tapti viena svarbiausių pasaulio čempionato figūrų. NBA čempionate B.Simonsas rinko 16,9 taško, atkovojo 8,8 kamuolio ir atliko 7,7 rezultatyvaus perdavimo. Šiemet jis dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

Australiškas NBA legionas sumažėjo dar iki B.Simonso atsisakymo. Anksčiau paaiškėjo, kad čempionate nežais Dantė Eksumas (Dante Exum), Rajanas Briokhofas (Ryan Broekhoff) ir Tonas Meikeris (Thon Maker). Tačiau net ir be jų kandidatų sąraše liko 7 krepšininkai, praėjusį sezoną užbaigę NBA klubuose. Lietuvos rinktinėje tokių yra tik du - Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

Nors pagal šį rodiklį australai lenkia lietuvius, jie gerokai nusileidžia kanadiečiams. Užvakar paskelbtame išplėstiniame Kanados rinktinės kandidatų sąraše yra 29 žaidėjai, 17 iš jų yra NBA klubų sudėtyse. Skaičius įspūdingas, o galėjo būti ir dar didesnis. Į sąrašą neįtrauktas puolėjas E.Viginsas, „Minnesota Timberwolves“ gretose rinkęs 18,1 taško.

Jis pranešė Kanados krepšinio federacijai, kad nėra pasirengęs žaisti pasaulio čempionate.

Jei kanadiečių treneris Nikas Narsas (Nick Nurse) panorėtų, jis nusivežtų į planetos pirmenybes komandą, sudarytą tik iš NBA krepšininkų. Vargu ar taip bus, nes sąraše yra ir patyrusių žaidėjų iš Europos klubų, pavyzdžiui, buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Kevinas Pangosas.

Be to, tarp 17-os NBA atstovų yra nemažai krepšininkų, įtrauktų į klubų sudėtis, bet dar nedebiutavusių stipriausioje lygoje.

Ar Džei Baretas (R.J.Barrett), Nikeilis Aleksanderis Vokeris (Nickeil Alexander-Walker), Brendonas Klarkas (Brandon Clarke), Mfijondu Kabengelė (Mfiondu Kabengele) ir Marialis Šajokas (Marial Shayok) šiemet buvo pakviesti naujokų biržoje. Liugencas Dortas (Luguentz Dort) nebuvo pakviestas, bet pasirašė sutartį su „Oklahoma City Thunder“. Šie žaidėjai dar tik laukia debiuto NBA.

Atmetus juos, lieka 11 krepšininkų, praėjusį sezoną žaidusių NBA. Skaičius vis tiek įspūdingas. Ryškiausia Kanados žvaigžde pasaulio čempionate gali tapti „Denver Nuggets“ gynėjas Džamalas Murėjus (Jamal Mu-
rray), NBA pirmenybėse rinkęs 18,2 taško, taigi žaidęs net rezultatyviau už E.Viginsą. Beje, Kanados kandidatų sąraše yra ir du lietuvių kilmės krepšininkai. Nikas Stauskas praėjusį sezoną rungtyniavo NBA, o Endis Rautinis (Andy Rautins) - Turkijoje.

Pasaulio čempionatas Kinijoje prasidės rugpjūčio 31 d.

NBA žaidėjai varžovų gretose

Kanada:
 Nikeilis Aleksanderis Vokeris („New Orleans Pelicans“), Ar Džei Baretas („New York Knicks“), Chemas Berčas („Orlando Magic“), Krisas Bušeris („Toronto Raptors“), Dilonas Bruksas, Brendonas Klarkas (abu - „Memphis Grizzlies“), Liugencas Dortas, Šajus Džildžejus Aleksanderis (abu - „Oklahoma City Thunder“), Koris Džozefas („Sacramento Kings“), Mfijondu Kabengelė („Los Angeles Clippers“), Trėjus Lailsas („San Antonio Spurs“), Džamalas Murėjus („Denver Nuggets“), Kelis Olinikas („Miami Heat“), Dvaitas Pauelas („Dallas Mavericks“), Marialis Šajokas („Philadelphia 76ers“), Nikas Stauskas, Tristanas Tompsonas (abu - „Cleveland Cavaliers“).

Australija:
 Metju Delavedova, Dengas Adelis (abu - „Cavaliers“), Aronas Beinsas („Boston Celtics“), Endriu Bogutas („Golden State Warriors“), Džona Boldenas („76ers“), Džo Inglsas („Utah Jazz“), Patis Milsas („Spurs“).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder