Vėjaračių čempionate Nidoje laukiama stipraus vėjo

Vėjaračių čempionate Nidoje laukiama stipraus vėjo

Šį savaitgalį, lapkričio 12-14 dienomis, Nidoje vyks tradicinis atviras Baltijos šalių "Blokart" vėjaračių čempionatas. Ketvirtąsyk Neringos miesto gimtadienio metu organizuojamose varžybose dalyvaus buriuotojai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Paprastai šiose varžybose netrūksta vėjo. Užpernai buvo varžomasi ekstremaliomis sąlygomis (20-25 m/s vėjas), pernai buriuotojus džiuginio stiprus 10-12 m/s vėjas, tad ir šiemet tikimasi sulaukti dosnių Vėjopačio dovanų.

Penktadienį, esant palankioms oro sąlygoms "Blokart" vairininkai buriuos 50 km pajūriu nuo Smiltynės iki Nidos, vadinamąjį "Blokart" maratoną. Tikros varžybos prasidės šeštadienį ryte Nidos aerodrome, o atrankiniuose etapuose laimėję buriuotojai finale susirungs sekmadienį.

Buriavimas "Blokart" vėjaračiais itin populiarus Vakarų Europoje, kur buriuojama atoslūgio zonose. Tuo tarpu Lietuvoje ši sporto šaka kasmet pritraukia vis daugiau entuziastų, ypač norinčių pratęsti buriavimo sezoną šaltuoju metų laiku.

Beje, lietuviai sėkmingai skinasi kelią į pasaulio "Blokart" vėjaratininkų elitą. Štai prieš keletą savaičių iš Belgijoje vykusio pasaulio "Blokart" vėjaračių čempionato jie parsivežė dosnių lauktuvių visai Lietuvos vėjaratininkų bendruomenei. Tarp 135-ių iš 17-os valstybių atvykusių buriuotojų neringiškis Matas Mizgiris ir klaipėdietis Ilgaudas Šeputa tapo pasaulio vicečempionais savo svorio kategorijose.

Lietuvoje rengiamos nacionalinės ir tarptautinės varžybos ne tik sausumoje, bet ir ant ledo. Šį vasarį ant Kuršių marių ledo ties Nida organizuotas pasaulio "Ice-Blokart" ledrogių čempionatas, sulaukęs dalyvių iš 10-ies valstybių.

"Blokart" vėjaratis - tai mažiausias vienvietis burinis monotipas ant trijų ratų, kuriuo buriuojama ant asfalto ir lekiama paplūdimiais, o žiemą, uždėjus pačiūžas, skriejama ledu. Vėjaračiai tinkami tiek pradedantiesiems, tiek profesionaliems buriuotojams varžytis tarpusavyje. Kadangi visi "Blokart" vėjaračiai yra identiški, varžybose buriuotojai turi lygias sąlygas. Pučiant stipriam vėjui, patyrusio vairininko valdomas vėjaratis gali pasiekti net 90 km/h greitį.

Čempionato programa:

Lapkričio 12 d. (penktadienis):

12.30 – 13.30 - registracija.

13.30 - dalyvių kelionė "Blokart" vėjaračiais pajūriu iš Klaipėdos į Nidą (esant ne vakarų krypčių vėjui – treniruotės ir žurnalistų važiavimai Nidos aerodrome).

Lapkričio 13 d. (šeštadienis):

10.00 - 10.30 - registracija

10.30 - lenktynių komiteto ir vairininkų pasitarimas.

10.45 - čempionato varžybų startas.

18.00 – čempionato vakarėlis.

Lapkričio 14 d. (sekmadienis):

10.00 – lenktynių komiteto ir vairininkų pasitarimas.

10.15 – finalinių varžybų startas.

15.00 – finalinių varžybų pabaiga, apdovanojimai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder