Alkoholio trokštantys jaunuoliai - iššūkis pardavėjams

Alkoholio trokštantys jaunuoliai - iššūkis pardavėjams

Situacijų, kai alkoholio nusipirkti panorę, tačiau galiausiai nieko nepešę nepilnamečiai paaugliai keiksnodami kasininkes palieka parduotuvę, pasitaiko ne viena, ir tai nieko nebestebina. Tačiau 20-metis Tadas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) teigė, kad net ir parodęs tapatybę patvirtinatį dokumentą susiginčijo, nes pardavėja atsisakė parduoti alkoholio.

"Priežastis, kodėl atsisakė parduoti alkoholio, mane tiesiog pritrenkė", - neslėpė Tadas. Tačiau išklausius jaunuolio istoriją paaiškėjo, kad pardavėja kitaip pasielgti net negalėjo.

Supykdė kasininkės paliepimas

Viename uostamiesčio prekybos centre alkoholio nusipirkti mėginęs Tadas pasakojo, kad iš pradžių pardavėja, net ir pamačiusi dokumentą, parduoti gėrimo nenorėjo, mat šalia stovėjo jaunesnis Tado draugas. "Likau tiesiog abstulbęs. Koks jos reikalas, kas šalia manęs stovi?" - klausė vaikinas.

20-metis pasakojo, kad parduotuvėje neliko nieko kita, kaip tik kone pareikalauti parduoti prekę. "Ir tik po to, kai pasakiau, kad niekur neisiu, kol neparduos man butelio, kasininkė nusileido. Juk parodžiau asmens dokumentą, kuris aiškiai liudija mano amžių", - stebėjosi jis.

Pasirodo, tokia situacija kilo todėl, nes Tadas su draugu prie kasos kalbėjosi, kad už prekes sumokės jaunesnis jo draugas. "Kasininkė tai išgirdo ir nusprendė, kad gali neparduoti. Tačiau koks jos reikalas, kas moka? Juk prekes pasiimu aš. O gal aš iš draugo, pavyzdžiui, pasiskolinu?" - pykčio neslėpė jaunas vaikinas.

Jis teigė, kad už alkoholį kasininkė paliepė atsiskaityti iš savo kišenės.

Išsisuko, nes nepilnametis

Tačiau "Vakarų ekspresas" išsiaiškino, kad net ir alkoholio vartojimą ribojantys įstatymai ne visuomet tokie negailestingi girtuokliaujantiems paaugliams.

Štai praėjusių metų kovą Kauno apylinkės teismas išnagrinėjo administracinio nusižengimo bylą, kurioje vienas nepilnametis vaikinas buvo kaltinamas pažeidęs įstatymą, draudžiantį jaunesniems nei 20 metų asmenims parduoti ar kitaip perduoti alkoholį.

16-metis buvo kaltinamas tuo, kad viename Jonavos daugiabučių apleistame bute kartu su mažamečiais (gim. 2005 ir 2008 m.) gėrė alų ir degtinę.

Pareiškimą Jonavos rajono policijos komisariate dėl sūnaus, vieno iš mažamečių, apnuodijimo alkoholiu surašė mama. Ji apie įvykį informavo ir vaiko teisių apsaugos specialistus. Moteris nurodė, kad 16-metis vaikinas prievarta liepė gerti jos vaikui: esą pagrasino, kad kitaip niekur neišleis. Mažamečiui vėliau buvo nustatytas 2,37 promilės girtumas.

Pagal kaltinimus, esą vaiką girdžiusiam nepilnamečiui grėsė bauda nuo 100 iki 180 eurų. O jei toks pažeidimas padarytas pakartotinai, būtų taikoma bauda nuo 180 iki 400 eurų.

Tačiau teismas vaikinui buvo gailestingas.

Nors surašant protokolą jis pripažino, kad pats buvo išgėręs, kaltinimus esą kartu su juo gėrė ir vaikai, nepilnametis kategoriškai neigė. Be to, tai, kad niekas nevertė gerti, patvirtino ir pareigūnų apklaustas mažametis vaikinas.

"Lietuvos Respublikoje draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems kaip 20 metų. <…> alkoholinius gėrimus nupirkti 20 metų nesulaukusiam asmeniui ir už tai būti nubaustas gali tik asmuo, kuriam administracinio nusižengimo padarymo metu buvo sukakę 20 metų. Kadangi įstatyme nustatyta, kad alkoholinius gėrimus nupirkti gali tik dvidešimtmetis asmuo, todėl atitinkamai ir kiti <…> veiksmai (alkoholinių gėrimų perdavimas) gali būti atlikti tik 20 metų sulaukusio asmens", - štai taip nusprendė Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmų teisėja Jūratė Petraškienė, nutarusi nutraukti bylą.

Tačiau tai - tik oficialus skaičius, tad vaikų, kurie tais metais galėjo vartoti alkoholį, galėjo būti ir kur kas daugiau.

Seimo narė Dovilė Šakalienė "Vakarų ekspresui" teigė, kad verta pasigilinti į šios statistikos pjūvius pagal amžių ir socialinę padėtį - kas ir kiek iš tiesų sumažino alkoholio vartojimą.

"Iš organizacijų, dirbančių su priklausomybės ligomis sergančiais asmenimis, pastebi, kad galimai didėja proporcija paauglių ir jaunimo. <...> Ypač pažeidžiami tėvų globos netekę jaunuoliai, stokojantys socialinių įgūdžių, nesugebantys prisitaikyti ir be struktūruotos, koordinuotos pagalbos plano klimpstantys vis giliau. Tai tik patvirtina nesyk mano išsakytą pastabą - įstatyminis reguliavimas yra svarbu, dėl to pasisakė ir Pasaulio sveikatos organizacija, tačiau būtinai kartu turi eiti prieinama, efektyvi pagalba ir paslaugos.

Jei turime situaciją, kad sumažėjo proginis alkoholio vartojimas tarp priklausomybės neturinčių asmenų, tai, žinoma, puiku, tačiau ar pasiektos labiausiai pažeistos grupės - socialinę riziką patiriančios šeimos, jų vaikai - aiškaus atsakymo kol kas negavau", - aiškino ji.

D. Šakalienė dėstė, kad ir Kauno apylinkės teismo priimtas sprendimas - gana įdomus.

"Jei nėra nurodyta išimtis iš minimos ANK normos dėl atsakomybės taikymo, vargu ar galima daryti tokią išvadą, kad perduoti alkoholį jaunesniems nei 20 metų asmenims gali tik 20 metų ir vyresnis asmuo. O kaip tuomet vertintume, jei ne 16-metis būtų nugirdęs 11-metį, bet 19-metis - 6-metį? Taip pat laikytume, kad pažeidimo nėra?

Maža to, kelčiau klausimą, ar šioje situacijoje neturėjo tiek tyrėjai, tiek teismas įžvelgti rimtesnės nusikalstamos veikos - juk berniuko mama pranešė, kad vaikas buvo verčiamas vartoti alkoholį. Tad kyla klausimas, ar čia taikytinas tik "alkoholio perdavimo" aspektas, ar neturėjo būti pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK dėl grėsmės sveikatai ar net gyvybei sukėlimo. Mažamečiui kone pustrečios promilės etanolio kraujyje - kaip tai įvertintų medikai?" - klausimus kėlė parlamentarė.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė, "Vakarų ekspreso" paklausta, kiek Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai surašė protokolų asmenims, kurie buvo jaunesni nei 20 metų, už tai, kad šie buvo apsvaigę nuo alkoholio, teigė tokių duomenų pateikti negalinti.

"Tie protokolai nėra išskiriami pagal amžių, jie surašomi už viešosios tvarkos pažeidimą", - dienraščiui teigė A. Grauslienė.

Kartu ji teigė, kad pareigūnai, sučiupę nepilnametį, kuris apsvaigęs nuo alkoholio, informuoja ne tik jo tėvus, bet ir kitas institucijas.

"Pasak Prevencijos skyriaus pareigūnų, visais atvejais apie nepilnamečio padarytą administracinį nusižengimą yra informuojami nepilnamečio tėvai arba globėjai. Taip pat informacija (sprendimas) apie nepilnamečio iki 16 metų padarytą administracinį nusižengimą yra perduodama ne tik savivaldybės administracijos direktoriui, bet ir vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai", - aiškino A. Grauslienė.

Ne tik kasininkų reikalas

"Vakarų ekspresas" kelių didžiausių prekybos centrų Lietuvoje paklausė, kaip kasininkai elgiasi, kai išvysta asmenis, kurie mėgina pirkti alkoholį, nors atrodo jaunai.

Prekybos centrų atstovai pažymėjo į alkoholinių gėrimų pardavimą žiūrintys itin atsakingai ir griežtai - alkoholiniai gėrimai parduodami pagal nustatytus Alkoholio kontrolės įstatymo reikalavimus, tai yra tik asmenims nuo 20 metų.

"Kilus abejonėms, ar asmuo nėra jaunesnis nei 20-ies, mūsų parduotuvių darbuotojai visuomet paprašo pateikti asmens tapatybę liudijantį dokumentą. Nors pagal įstatymus asmens tapatybės dokumentą turi pateikti tik pirkėjas - konkretus asmuo, kuris sumoka už prekes, kilus pagrįstoms abejonėms, kasininkas gali paprašyti ir kito kartu su juo apsiperkančio asmens pateikti amžių liudijantį dokumentą", - komentavo "Lidl Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

"Mūsų darbuotojai, parduodami alkoholinius gėrimus, kiekvieną situaciją vertina atskirai. Jei tam tikra situacija, pavyzdžiui, prie kasos už prekes pasisiūlo sumokėti kitas asmuo, pardavėjui sukelia įtarimų, jis turi teisę neparduoti alkoholinių gėrimų. Visus darbuotojus, tiek dirbančius kasose, tiek prekybos salėje, skatiname stebėti situaciją, o pastebėjus įtartinus veiksmus neparduoti alkoholinių gėrimų jiems įtarimą sukėlusiems asmenims", - jai antrino prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Prekybos centro "Maxima" atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė akcentavo, kad alkoholinių gėrimų pardavimas nepilnamečiams turėtų rūpėti ne vien parduotuvių darbuotojams, tačiau ir visiems sąmoningiems piliečiams.

"Savo parduotuvėse prekes parduodame laikydamiesi įstatymų. Mūsų darbuotojams kasose skenuojant alkoholinius gėrimus atsiranda automatinis langas su klausimu, ar asmuo, įsigyjantis alkoholio, yra vyresnis nei 20 metų. Taip kasos darbuotojas paskatinamas pasiteirauti pirkėjo apie amžių. Pirkėju yra laikomas asmuo, kuris moka už įsigyjamas prekes, todėl, atsižvelgiant į jūsų minimą situaciją, kasininkė pasielgė pagal įstatymuose numatytą tvarką neparduodama alkoholinių gėrimų jaunesniems nei 20 metų asmenims.

Jei akivaizdžiai matosi, kad alkoholinius gėrimus pirkęs asmuo juos perduoda kitiems, neturintiems teisės pirkti, tokiu atveju kiekvienas sąmoningas pilietis turi teisę apie šį atvejį pranešti policijos pareigūnams", - komentavo R. Aukštuolytė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder