Pasakė, ką galvoja apie tuos, kurie tempia savo augintinį į paplūdimius

Pasakė, ką galvoja apie tuos, kurie tempia savo augintinį į paplūdimius

Baltijos pajūryje netgi kelios atkarpos yra skirtos poilsiautojams su gyvūnais, tačiau ne visiems keturkojų mylėtojams tai patinka – jie pageidautų su savo augintiniais vaikštinėti ir kaitintis kur panorėję.

Pajūrio gelbėtojams, be kitų pareigų, neretai tenka aiškinti, kad šunims skirtos atskiros pajūrio teritorijos. Kartais paplūdimių prižiūrėtojams tenka griebtis ir griežtesnių veiksmų. 

Šunys pliaže kenčia

 „Pasitaiko, kad poilsiautojai ateina į bendrus paplūdimius su šunimis, nors pakelyje pilna informacinių ženklų, kad taip elgtis draudžiama. Kai gelbėtojai tokiems nurodo eiti į specialų paplūdimį, prasideda išvedžiojimai – tai tvarka netikusi, tai specialus pliažas per toli ar apskritai jiems patinka būti čia.

Jei žmogus geranoriškai nepaklūsta, tenka šauktis policijos pagalbos, tačiau taip atsitinka retai, tik su įkaušusiais poilsiautojais, kuriems ir šiaip paplūdimyje ne vieta“, – sakė biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Jam nesuprantama, kodėl kai kurie neva ypač savo augintinius mylintys žmonės tempiasi juos prie jūros karštą dieną – matyti, kad šunys kenčia, kai jų kojų pagalvėles degina įkaitęs smėlis, bando išsinerti iš pavadėlio ieškodami pavėsio. 

Užmiršta aplinkinius 

Be to, keturkojų mylėtojai pamiršta kitus šalia esančius poilsiautojus – ne visi žmonės yra gyvūnų mylėtojai, vieni jų bijo, kiti – alergiški. A.Siakki mano, kad karštą dieną šunų nereikėtų vestis į pliažus – geriau ir sveikiau juos palikti vėsiuose namuose. 

Nors pliažuose yra šunis vestis draudžiantys ženklai, žmonės jų nepaiso.

Bene dešimtmetį diskusijos dėl paplūdimių lankytojams su gyvūnais kėlė aistras – tokių vietų visai nebuvo. Tik prieš trejus metus pakeitus higienos normas atsirado galimybė įrengti šunų paplūdimius. 

Veikė tiktai savaitę

Pirmieji tai padarė neringiškiai. 2017-ųjų rugsėjį jie įrengė oficialų paplūdimį poilsiautojams su gyvūnais. Nidoje tam buvo skirtas maždaug šimto metrų ilgio pajūrio ruožas šiauriniame paplūdimio pakraštyje.

Jis veikė tik savaitę, paplūdimyje apsilankė tik keli žmonės su keturkojais – mat baigėsi vasaros sezonas. Dabar tokie paplūdimiai veikia visose keturiose kurorto gyvenvietėse.

Šios zonos pažymėtos riboženkliais, pastatytos specialios šiukšlių dėžės šunų išmatoms. Palangoje reikėtų važiuoti į Nemirsetą – čia poilsiautojams su gyvūnais skirta 300 metrų ilgio atkarpa. Klaipėdoje jau prieš dešimtmetį buvo numatyta vieta, kur galėtų atsirasti šunų pliažas – Melnragėje, šalia šiaurinio molo.

Jau antrus metus gyvūnų mylėtojai gali drąsiai jaustis ne tik čia, bet ir Smiltynėje, prie pietinio molo. Melnragėje žmonių pilna nuolat – mat prie šiaurinio molo renkasi ir ekstremalaus vandens sporto mėgėjai.

Ne visi laikosi taisyklių 

„Problema lyg ir išspręsta, bet čia gali tik šunys palaigyti. Jei jau atvažiavau į pajūrį, pati norėčiau pasikaitinti saulėje, bet smėlis čia pilkas, nešvarus. O kur aplinka tinkama, su gyvūnais neįleidžia“, – apgailestavo klaipėdietė Dovilė.

Ne paslaptis, kad smėlis nešvarus ir dėl tų pačių gyvūnų – jų išmatas šeimininkai dažniausiai surenka, bet šunys šlapinasi prie bet kurio krūmelio ar prie smėlyje įbesto pagalio. Pasak A.Siakki, iš pradžių prie šiukšlių dėžių buvo galima rasti ir maišelių ekskrementams, tačiau šio sumanymo atsisakyta – maišeliai dingdavo taip pat greitai kaip ir tualetinis popierius iš viešųjų tualetų.

Šioje vietoje žmonės su gyvūnais vaikštinėjo ir iki oficialaus paplūdimio įteisinimo ir niekas jų nebaudė. Tačiau elementarios tvarkos paisė ne visi. Ir dabar ankstyvais rytais ar vėlesniais vakarais pasitaiko tokių gyvūnų šeimininkų, kurie į privalomą tvarką numoja ranka ir savo gyvūnų išmatų nesurenka.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder