Mirė pirmasis JAV senatoriumi išrinktas afroamerikietis

Mirė pirmasis JAV senatoriumi išrinktas afroamerikietis

Respublikonas Edvardas Brukas (Edward Brooke) - pirmasis afroamerikietis, išrinktas į Jungtinių Valstijų Senatą, - mirė sausio 3 dieną, eidamas 96-uosius gyvenimo metus savo namuose, Floridoje. Apie tai informuoja "Associated Press" remdamasi Respublikonų partija.

E. Brukas buvo išrinktas į Senatą 1966 metais, jis tapo pirmuoju iš devynių afroamerikiečių per visą JAV istoriją, išrinktų į šias pareigas, įskaitant ir dabartinį JAV prezidentą Baraką Obamą (Barack Obama). Iki tol jis ėjo Masačusetso valstijos generalinio prokuroro pareigas.

E. Brukas Senate dirbo dvylika metų ir pelnė liberalo reputaciją. Jis tapo pirmuoju senatoriumi-respublikonu, viešai paraginusiu po Votergeito skandalo atsistatydinti JAV prezidentą Ričardą Niksoną (Richard Nixon).

Kai į JAV prezidento postą buvo išrinktas B. Obama, E. Brukas "padėkojo Dievui" už tai, kad nugyveno iki šio momento, 2009 m. spalį B. Obama dalyvavo ceremonijoje, per kurią E. Brukas buvo apdovanotas Kongreso aukso medaliu. B. Obama pavadino E. Bruką "žmogumi, kuris visą savo gyvenimą naikino kliūtis ir kovojo prieš nelygybę šalyje".

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder