Palangoje mirė iškilus lietuvių kompozitorius Vidmantas Bartulis

Palangoje mirė iškilus lietuvių kompozitorius Vidmantas Bartulis

Eidamas 66-uosius metus Palangoje mirė iškilus kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Vidmantas Bartulis.

Liūdną žinią patvirtino Lietuvos kompozitorių sąjungos pirmininkas Mykolas Natalevičius. Pildant kompozitoriaus valią, laidotuvės vyks artimųjų rate.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė, kompozitorė Zita Bružaitė yra sukrėsta netikėtos kolegos netekties. „Jis buvo didysis muzikos poetas. Žinau, kad esame tik pakeleiviai pasaulyje, bet ši netektis labai palietė mus. Jo filosofinis mąstymas, pauzės daugelį mūsų užvesdavo ant teisingo mąstymo bėgių“, – teigia Z. Bružaitė.

Muzikologas Viktoras Gerulaitis, atsiliepęs į LRT.lt skambutį, buvo lakoniškas – skaudu, netikėta ir neteisinga. „Susiskambinome, susijaudinome, subruzdome visi, nes jau netrukus mūsų laukia tas pats“, – sakė jis.

Prieš savaitę V. Bartulis jam paskambino iš Palangos, buvo jau vidurnaktis. Sakė, štai sėdžiu ant suoliuko, lyja lietus, sėdžiu ir galvoju. Matau, eina moteris, o aš sėdžiu, naktis, šalta, tirštai ir žvėriškai lyja lietus. Bet esu ten, kur ir turėčiau būti – prie jūros, Palangoje.

Anot V. Gerulaičio, kompozitorius į pajūrį buvo išvykęs kūrybinių atostogų. Rašė kelis didelės apimties veikalus.

***

In memoriam Vidmantas Bartulis:

Kompozitoriaus, eseisto Šarūno Nako ciklo „Naujieji skersvėjai“ laida „Sarkastiškasis Bartulis“ – šeštadienį, po 17.05 per LRT Klasiką

Muzikinėse programose „Klasikos sodai“, „Vakaro andante“ – Vidmano Bartulio kūrybinis palikimas, penktadienį, 21.28, šeštadienį 14.05 ir 21.25

2020.01.31 d., penktadienis

19:45 Kompozitoriui Vidmantui Bartuliui atminti. Posūkiai su Viktoru Gerulaičiu. 2014 m.

2020.02.02 d., sekmadienis

22:00 Kompozitoriui Vidmantui Bartuliui atminti. Koncertas. Vidmanto Bartulio „Requiem“. Atlieka LVSO, Kauno valstybinis choras, berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“, „Trimito“ grupė ir solistai. Dir. P. Bingelis. 1992 m.

23:00 Kompozitoriui Vidmantui Bartuliui atminti. Vidmantas Bartulis. Kūrinys kameriniam orkestrui "I like Schubert". Atlieka Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, meno vadovas ir dir. Donatas Katkus.1999 m.

***

V. Bartulis gimė 1954 metais. Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar – Lietuvos muzikos ir teatro akademija) prof. Eduardo Balsio kompozicijos klasę baigė 1980 metais.

Trejus metus dėstė Kauno J.Gruodžio aukštesniojoje muzikos mokykloje.

1982–1993 m. dirbo Kauno dramos teatre muzikos dalies vedėju, 1999-2003 m. – Kauno dramos teatro vadovu. 2001-2007 m. – Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas bei naujosios muzikos festivalio „Iš arti“ vadovas.

1996 metais Vidmantas Bartulis pripažintas geriausiu muzikos teatro kompozitoriumi, 1998 metais apdovanotas Lietuvos Nacionaline premija.

Bartulio kūriniai nuolat skamba įvairiuose naujosios muzikos festivaliuose Lietuvoje, taip pat ir užsienyje, tarp jų: Sofijos elektroninės muzikos festivalyje (Bulgarija, 1985), „Varšuvos rudenyje“ (Lenkija, 1990, 1997), „Baltisk Musikfestival“ (Švedija, 1991), „Musikhøst“ (Danija, 1992), Die festivalyje (Prancūzija, 1997), „Aksamitna Kurtyna“ (Ukraina, 2006), „Sounds New“ (JK, 2011), „Muzikinės sezono premjeros“ (Ukraina, 2012), „Vale of Glamorgan“ festivalyje (JK, 2013) ir kt.

2003 metais kompozitorius laimėjo prizą už geriausią orkestrinį kūrinį (oratorija „Nelaimėlis Jobas“ simfoniniam orkestrui, chorui ir solistams) Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame geriausių metų kūrinių konkurse ir buvo paskelbtas Metų kompozitoriumi; 2012 m. tarp šio paties konkurso laureatų pateko jo kompozicija „Auksiniai angelai“ dviem styginių kvartetams, o 2014 m. – „Liūdnai tįstantis peizažas“ styginių kvartetui. 2005 m. kompozitorius išrinktas iškiliausiu Kauno miesto menininku.

Lietuvos muzikantas, prodiuseris, aktorius Andrius Mamontovas savo feisbuko paskyroje rašė: „Ar atsimenate, 1997-ų gegužės 17d., po paskutinio Foje koncerto Vilniaus Vingio parke tyliai besiskirstantiems žiūrovams skambėjusią muziką? Tai – šiandien mus palikusio kompozitoriaus Vidmanto Bartulio (AtA) sukurta „Laužo šviesos“ interpretacija.

Su Vidmantu dar kartą susitikome 2005-ais, jau scenoje, kai jis mane pakvietė gyvai scenoje garsinti seną, nebylų klasikinį kino filmą „Fantomas“, kuriam parašė visą garso takelį.

Pasislėpę už kamerinio orkestro nugarų kūrėme garso efektus, barškindami visokiais juokingais, nemuzikiniais daiktais. Buvo beprotiškai smagu. Vidmantas visada buvo nuginkluojančiai draugiškas, lengvai bendraujantis, neteisiantis, turėjo man labai artimą estetinį suvokimą ir humoro jausmą.

Ačiū, mielas Vidmantai, kad turėjau progos tave sutikti ir liūdžiu, kad nebeturėsiu. Tik per tavo muziką.“

Amžių šešėliuose. Lietuvos muzikinė kultūra

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą V. Bartulio artimiesiems ir talento gerbėjams. „Kompozitoriaus kūryba įvertinta aukščiausiais apdovanojimais, tačiau svarbiausia – amžinai išliks klausytojų širdyse. Kauno miestui ir visai Lietuvai kūrėjas dovanojo save ir savo talentą, dėkosime už nuostabų muzikos paveldą mūsų kultūros istorijai“, – sako parlamento vadovas.

Stilius. Kompozitorius Vidmantas Bartulis: jei nerimtus dalykus darai rimtai – išeina visai neblogai

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas taip pat reiškia užuojautą dėl V. Bartulio mirties. „V. Bartulio kūriniai, skambėję tiek Lietuvos, tiek užsienio scenose formavo naująją mūsų muzikinę kultūrą, kartu ieškodami sąsajų su praeitimi. Kompozitoriaus kūrybai būdinga glaudi akivaizdžių priešpriešų jungtis visuomet išliks intriguojančia jo kūrybos mįsle. Tai didelis praradimas muzikos pasauliui ir mūsų šalies kultūrai“, – sako ministras M. Kvietkauskas.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis taip pat reiškia nuoširdžią užuojautą dėl V. Bartulio mirties.

"Staigi ir netikėta netektis užklupo Lietuvos kompozitorių bendruomenę, visus muziką mylinčius žmones. Anapilin iškeliavo iškilus kūrėjas, originalus ir universalus kompozitorius, atskleidęs daug muzikos ir teatro sąsajų, derinęs praeities bei dabarties garsų sąskambius. Nuoširdžiai užjaučiu Vidmanto Bartulio šeimą, artimuosius, visus, kuriems teko didelis džiaugsmas ir garbė pažinoti šią iškilią asmenybę“, – sakoma premjero užuojautoje.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis komiteto ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą dėl iškilaus kompozitoriaus Vidmanto Bartulio mirties. Savo kūrybos žanrų įvairove ir stiliumi kompozitorius išliks muzikų bendruomenės, kiekvieno prisilietusio prie muzikos širdyje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder