Ką reiškia būti žodinio smurto auka

Ką reiškia būti žodinio smurto auka

„Tu viską išsigalvoji“, „Tau vaidenasi“, „Tu įsikalbi“. Ar dažnai tenka girdėti tokius artimo žmogaus komentarus, kai paliečiate temą, kuri jus tikrai jaudina? Veikiausiai esate žodinio smurto – mažai žinomos, bet labai kenksmingos psichologinės prievartos formos – auka.

Ką tai reiškia?

Žodinis smurtas, angliškai vadinamas „gaslighting“, – tai tokia mentalinės prievartos forma, kuri priverčia auką suabejoti, ar ji objektyviai suvokia realybę. Dažniausiai tokių psichologinio smurto metodų griebiasi asmenys, linkę į narcisizmą ir sociopatiją. Tokiais žodžiais jie priverčia partnerę abejoti savimi ir jiems paklusti.

Kokios populiariausios mentalinio smurtautojo taktikos?

1. Pasinaudoja aukos baimėmis

Žmonių baimėmis dažnai manipuliuoja pardavėjai ir reklamuotojai, kad įtikintų vartotojus produkto naudingumu. Paprastai jie tai daro be piktų kėslų, tik tam, kad jų žodžiai nuskambėtų įtikinamiau.

Kaip galima kito baimę panaudoti kenksmingai? Paprastai vyras pasinaudoja baimėmis, kad įtikintų moterį, jog pasaulyje knibžda pavojingų žmonių, ir tik jis vienas gali ją apginti. Todėl jai reikia jo globos, ir baisiausia, kas jai gali nutikti, – likti vienai.

2. Frazė „Aš tave pažįstu ir žinau, kad tu...“

Paprastai šie žodžiai nuskamba maždaug taip: „Ei, aš tave pažįstu ir žinau, kad esi depresijos ir kaltės mišinys. Tau reikia žmogaus, kuris tave suprastų ir apgintų.“ Tokiu būdu žmogus patenka į santykius, kuriuose iš tikrųjų ima tikėti tokiais žodžiais. Be to, viskas prasideda nuo nekaltų teiginių, kurie pamažu tampa vis rimtesni ir labiau žeminantys.

3. Frazė „Tai normalu, tu turi taip jaustis!“

Manipuliatoriai visada stengiasi palaikyti neigiamą ar nejaukią aukos būseną, įtikinėja, kad jos savijauta yra natūrali. Pavyzdžiui, tokiomis frazėmis: „Tai normalu. Tau gali skaudėti, kai užsiimi seksu su manimi“, arba „Tai normalu, visos moterys duoda vaikinams pinigų kvaišalams“.

4. Klausimas „Ar tu apskritai normali?“, kai jis negali priversti jūsų elgtis taip, kaip jis nori

Tokia taktika mėgsta naudotis sociopatai ir psichopatai. Jie reikalauja tam tikrų veiksmų, o kai jų prašymas neįvykdomas, supyksta ir ima kaltinti partnerę. Jie dažnai taiko jai tokius epitetus kaip „išprotėjusi“ ar „nenormali“.

5. Verčia abejoti savimi

Mentaliniam smurtautojui reikia, kad jo aukai trūktų pasitikėjimo savimi, nes kitaip jis taps jai nereikalingas. Nuolatinė kritika ir priekaištai dėl trūkumų trukdo aukai patikėti savimi ir visiškai sunaikina jos pasitikėjimą savimi.

6. Frazė „Aš to niekada nesakiau!“

Mentalinis smurtautojas gali paneigti tai, ką kalbėjo, siekdamas manipuliuoti auka. Tai gali kartotis retai, bet jeigu vyksta nuolat ir jau tapo norma, būtina susimąstyti. Atsakomybės vengimas mentaliniam smurtautojui užtikrina saugumo ir kontrolės jausmą.

Šaltinis: Rambler.ru


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder