Kodėl kai kurių žmonių savikontrolė yra didesnė

Kodėl kai kurių žmonių savikontrolė yra didesnė

Po ilgos darbo dienos gali būti sunku atsisakyti gaivinančių ledų porcijos iš šaldiklio. Vis dėlto kai kuriems žmonėms pavyksta lengvai suvaldyti šį norą. Naujausių tyrimų duomenimis, tai priklauso nuo smegenų aktyvumo.

Mokslininkai jau žino, kodėl nepavyksta sukaupti valios ir susivaldyti, tačiau kol kas mažai yra žinoma apie atvirkštinį, teigiamą, procesą. Tyrimais nustatyta, kad smegenyse sritys, atsakingos už savikontrolę, turėtų pradėti veikti tada, kai žmogus pamato viliojantį, skanų maistą. Mokslininkai netgi gali numatyti asmens potraukio maistui jėgą, tikimybę, kiek tas troškimas patenkins juos pasidavus pagundai, - visa tai parodo smegenų aktyvumas.

„Žmonės net nenumano, kiek tai gali turėti įtakos jų troškimams, - pasakojo Riči Lopes (Rich Lopez), doktorantūros studijų studentė iš Naujojo Hampšyro. - Ateityje tai padės gydytojams, dirbantiems su valgymo sutrikimų turinčiais pacientais, taikant dietas.“

R.Lopes su komanda magnetinio rezonanso aparatu stebėjo tam tikrų smegenų sričių aktyvumą, kad galėtų prognozuoti jų elgesį. Tiksliau, matavo smegenų aktyvumo, susijusio su malonumu, ir savikontrolės veikimą.

Komanda į tyrimą pakvietė 31 savanorę moterį. Per pirmą tyrimo etapą buvo pasirinktos tos pačios lyties atstovės, kad būtų galima įvertinti, kaip skirtingai reaguojama į potraukius. Ateityje ketinama tirti skirtingų lyčių potraukį ir savikontrolę.

Pirmiausiai tyrimo dalyviams buvo duodamos nuotraukos: pusė - su kaloringu maistu, kitos - su žmonėmis ir gamta.

Kitą savaitę moterys turėjo aprašyti savo mitybos įpročius, suvartotą maistą per dieną ir savo jaustus troškimus, jų intensyvumą bei ar juos patenkino.

Žmonės, kurių aktyvesnė smegenų sritis, kovojanti su maisto potraukiu, labiau pasidavė pagundoms. Save mažiau nuteikinėję, bet kontroliavę asmenys lengviau įveikė pagundas.

Mokslininkai daro išvadą, kad tie, kurie mažiau dirba asmeninės savitvardos ir kontrolės linkme, kur kas greičiau - aštuoni iš dešimties - pasiduos pagundoms nei tie, kurie aktyviai dirba šioje srityje.

R.Lopes sako, kad ateityje dar daugiau dėmesio bus skiriama ne kovai su maisto vartojimu, bet savikontrolės ugdymo metodams. Bus ieškoma būdų, kaip nukreipti mintis apie savo potraukį ir ugdyti savitvardą. Pavyzdžiui, užsiimti meditacija.

Būsimi moksliniai tyrimai taip pat gali ištirti, kaip smegenų sritys, susijusios su atlygio ir savikontrolės sritimis, gali nulemti kitas priklausomybes, pavyzdžiui, besaikį girtavimą, azartinių lošimų pomėgį ir rizikingą seksualinį elgesį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder