Pervargę paaugliai nusikalsta penkis kartus dažniau

Pervargę paaugliai nusikalsta penkis kartus dažniau

Tinkamai išsimiegoti yra ne tik sveika, tai gali išgelbėti jus nuo kalėjimo.

Mokslininkai nustatė, jog  gerai neišsimiegantys paaugliai yra beveik penkis kartus labiau linkę nusikalsti nei suaugusieji, rašo "Dailymail".

Mokslininkai mano, jog jaunuoliai, kurie jaučiasi mieguisti popiet, yra labiau linkę į asocialų elgesį – meluoti, sukčiauti, vogti ar muštis.

Daugiau nei po dešimtmečio tie patys paaugliai, tikėtina, įsivels į smurtinius nusikaltimus.

Tai pirmasis tyrimas, kuris sieja miego trūkumą su nusikalstama veikla. Šį tyrimą atliko JAV Pensilvanijos ir Jorko universitetai.

“Tai pirmasis tyrimas, parodęs, kad paauglystėje dienos metu patiriamas mieguistumas net po 14 metų yra siejamas su nusikalstama veikla”, – teigė prof. Adrianas Reinas (Adrian Raine) iš kriminologijos, psichiatrijos ir psichologijos fakultetų esančių Pensilvanijos universitete.

Dar prieš 40 metų prof. A. Reinas surinko šiuos duomenis savo doktorantūros tyrimams, bet taip niekada jų ir neišanalizavo. Tačiau neseniai jis pradėjo pastebėti ryšį tarp miego ir elgesio problemų, kurių turi vaikai. Dėl to, jis savo tyrime nusprendė išsiaiškinti, ar tai galima sieti su nusikalstamu suaugusiųjų elgesiu.

Prof. A. Reinas ir garsus Jorko universiteto psichologijos prof. Piteris Venablas (Peter Venables) iš trijų vidurinių mokyklų Šiaurės Anglijoje apklausė vyresnius nei 15 metų 101 berniuką.

Tyrimo metu, kuris vyko nuo 13 iki 15 val., prof. A. Reinas paprašė dalyvaujančiųjų įvertinti savo mieguistumo lygį septynių balų skalėje. Vienas reiškė „labai budrus“, o septyni – „apsnūdęs“.

Šiame tyrime buvo matuojama smegenų bangų veikla, taip pat tirtas ir dėmesio lygis, kurį paauglys skyrė leidžiamai melodijai per ausines. Anot prof. A. Reino, šis bandymas atskleidė smegenų dėmesio funkciją.

Vėliau buvo surinkti duomenys apie antisocialų elgesį iš tyrimo dalyvių ir jų mokytojų, kurie dirbo su kiekvienu paaugliu bent 4 metus.

Prof. A. Reinas sakė, jog informacija pravertė, mat yra vaikų, kurie nelabai nori kalbėti apie savo elgesį, todėl padėjo mokytojų pateikti pastebėjimai.

Galiausiai, remiantis Londono centrine nusikaltimų duomenų baze A. Reinas ieškojo tyrime dalyvavusių 101 vaiko, kad pažiūrėtų, kurie iš jų sulaukę 29-erių metų buvo teisiami ir kaltinami smurtiniais nusikaltimais ir vagystėmis.

Mokslininkai išsiaiškino, kad 17 proc. tyrimo dalyvių jau buvo įvykdę nusikaltimus net nepasiekę 29-erių metų. Prof. A. Reinas pridūrė, kad jie pastebėjo sąsajas tarp prastos socialinės ir ekonominės padėties.

„Ar galima teigti, kad žemas socialinis sluoksnis ir ankstyvos socialinės problemos yra dienos metu patiriamo mieguistumo padariniai? Ar tai sukelia neatidumą ir smegenų funkcijų sutrikimus, kurie pasireiškia po 14 metų nusikalstant? Atsakymas yra taip“, - teigė jis.

A. Reinas aiškino: „Dienos metu jaučiamas nuovargis yra susijęs su prastu dėmesio sukaupimu. Todėl tai galime lyginti su prasta smegenų veikla. Jeigu tuo skundžiatės, tikėtina, kad ateityje galite tapti nusikalteliu.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder