Su jumis sunku sugyventi? Pakeiskite savo įpročius

Su jumis sunku sugyventi? Pakeiskite savo įpročius

Niekas nėra tobulas. Svarbiausia – suprasti, kaip jūsų elgesys veikia aplinkinius. Tikros problemos prasideda tada, kai mes pareiškiame: esu toks žmogus ir nieko negaliu padaryti.

Ypač aštriai artimieji reaguoja į kelis erzinančius įpročius.

1. Jūs aršiai ginatės atsakydami į bet kokią kritiką.

Yra tokių žmonių, kurie įsižeidžia dėl menkiausios pastabėlės. Absoliučiai dėl kiekvienos, net neturinčios nieko bendra su jais. Pavyzdžiui, kai partneris tvarkosi bute, jam tai atrodo užuomina į tai, kad jis padarė namuose netvarką. Tokia reakcija gali sugriauti santykius.

Klinikinė psichologė Karen Nimmo (onthecouch.co.nz) įsitikinusi, kad tokio elgesio šaknų reikia ieškoti vaikystėje ir ankstesniuose destruktyviuose santykiuose. Paprastai tokius žmones tėvai ar partneris griežtai kritikavo už bet kokius poelgius, kad ir ką jie darytų, kad ir kaip pasielgtų, ir to užteko.

O dabar, jeigu jų partneris kažką pakomentuoja, išsako idėją, mintį ar požiūrį, tai toks žmogus viską priima kaip puolimą. Ar atpažinote save tame aprašyme? Stenkitės kiekvieną kartą padaryti pauzę prieš reaguodami. Pakvėpuokite giliai, suskaičiuokite iki 100, tik negriebkite iškart ginklo.

2. Jūs nieko nedarote namuose

Galbūt jūs esate iš tų, kurie išmėto savo daiktus po visą būstą arba ilgai kaupia plautuvėje nešvarius indus. Galbūt jūsų partneris nieko prieš. Gerai, jeigu taip yra, priešingu atveju santykiuose prasideda problemos.

Kai vienas partneris jaučia, kad yra priverstas „vilkti ant savęs visą naštą“, šeimyninis gyvenimas ima eižėti. Atsiradus vaikams, situacija pagilėja: laiko ir jėgų lieka vis mažiau, o įtampa auga.

Tikėtina, kad jūs paprasčiausiai nepastebite, kad namuose yra kažkas negerai (nešvaru, nesutvarkyta, šaldytuvas tuščias, šiukšlės virsta iš šiukšlių kibiro). Tokiu atveju Karen Nimmo pataria paklausti partnerio tiesiai, kokią įsipareigojimų dalį jūs galite prisiimti, ir sudaryti sąrašą.

3. Jūs priklausomas nuo savo išmaniojo telefono

Dar visai neseniai populiariausias barnių pretekstas buvo seksas, pinigai, vaikai ir įsipareigojimai namuose. Dabar prie jų prisidėjo ir technologijos. Dauguma iš mūsų tiesiog neišleidžia išmaniojo telefono iš rankų, naršo, susirašinėja, su draugais peržiūrinėja vaizdajuostes, skaito naujienas.

Paklauskite savęs, kada dažniau juokiatės – su partneriu ar vienumoje, žvelgdami į savo telefono ekraną. Jeigu tinka antrasis variantas, tai yra aliarmo signalas. Paprasčiausiai pasidalyti su partneriu tuo, kas jus prajuokino telefone, nėra gera išeitis, nes jis turi savo telefoną.

Susitarkite dėl to, kiek laiko kiekvienas iš jūsų gali praleisti su telefonu ir atidėkite jį, bendraudami vienas su kitu. Kitaip konfliktai bus neišvengiami.

4. Jūs nuolat skundžiatės dėl problemų darbe.

Tarytum turite pagrindo: darbų kiekis nerealus, kolegos stengiasi permesti jums savo įsipareigojimus, vadovai neįvertina, priekaištai nusibodo... Tačiau nesibaigiančiais skundais nieko nepakeisite, tik padidinsite streso lygį, parsinešdami jį namo, į šeimos santykius.

Suprantama, kad jums reikia partnerio palaikymo, bet jį galima gauti ir kitais būdais, pavyzdžiui, kokybiškai leidžiant laiką drauge.

 

Priekaištai © 123rf.com

5. Pykstate dėl to, kad negalite kontroliuoti.

Nesiūlome slopinti pykčio – tai svarbi ir reikalinga emocija, ir jūs turite teisę ją jausti. Ir pandemijos metai davė nemažai pagrindo išgyventi visai neigiamų jausmų gamai. Bet jeigu jūs išsiliejate tūžminga tirada televizijos diktoriaus adresu ir jaučiate, kad , išklausius naujienas, pakilo kraujo spaudimas, susivaldykite.

Paklauskite savęs, ar galite dabar pat ką nors pakeisti. Jeigu taip, tai keiskite. Jeigu ne, neliekite pykčio lauk. Nukreipkite energiją pozityvia vaga, patausokite savo ir partnerio psichinę sveikatą 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder