Ūgis ir gyvenimo sėkmė

Ūgis ir gyvenimo sėkmė

Manoma, kad moterims labiausiai patinka aukštaūgiai vyrai. Tačiau su tokiu širdies draugu nereikėtų tikėtis ilgalaikių santykių.

Niujorko universiteto mokslininkai neseniai nustatė, kad tvirčiausios santuokos - su mažo ūgio stipriosios lyties atstovais. Tyrinėtojai išanalizavo duomenis apie amerikiečių šeimų sudėtį ir pajamas 1968-2013 metų laikotarpiu. Jų tikslas buvo patikrinti, ar ūgis daro įtaką žmogaus gyvenimo būdui. Pasirodė, kad ryšio esama tiek kalbant apie šeimos gyvenimą, tiek apie profesiją. Žemaūgių vyrų skyrybų procentas pasirodė esantis gerokai mažesnis negu vyrų, pasižyminčių dideliu ūgiu. Taip pat nustatyta, kad ūgiu negalintys pasigirti vyrai dažniau veda daug jaunesnes damas, o jų pajamos vidutiniškai yra aukštesnės. Tiesa, jie turi ir trūkumų: mažo ūgio vyrai ne itin mėgsta namų ruošos darbus, ir jų žmonoms tenka skirti daugiau dėmesio namų ūkiui.

Kaip paaiškinti šias sąsajas?

Kaip žinoma, mažiems vyrams dažnai būdingas Napoleono kompleksas ir jie žemą ūgį stengiasi kompensuoti sėkminga karjera, teigia tyrimo autoriai. O aukštieji dažniau naudojasi savo ūgiu moterims sužavėti. Jaunystėje „pipirai“ gali net vengti priešingos lyties atstovių, bijodami dėl savo ūgio būti išjuokti arba atstumti. Bet jei pasiseka gyvenime ko nors pasiekti, jie pradeda medžioti pačias geidžiamiausias gražuoles ir dažnai laimi, nes turi pinigų ir užima aukštą padėtį. O aukštiems vyrams nereikia dėti ypatingų pastangų damoms užkariauti, jie daugiau jėgų skiria ne karjerai, o asmeniniam gyvenimui. Taigi, toks vyras gali vesti daug anksčiau, bet santuoka nebūtinai bus ilgalaikė. Viena vertus, darbo reikalai ne visada sekasi taip gerai, kaip norėtųsi, juk profesiniam tobulėjimui plačių pečių aiškiai nepakanka. Toks drūtas vyras ir nesistengia daug uždirbti, tenkindamasis vidutiniu atlyginimu, nes jis tiesiog neturi paskatų. Bet visa tai gali visiškai netenkinti žmonos. Santykių pradžioje ją gal ir žavėjo jo išvaizda, bet vėliau amžinas pinigų stygius ir perspektyvų nebuvimas pradeda erzinti. Kita vertus, būdamas išoriškai patrauklus, aukštas „mačo“ tampa geidžiamu grobiu kitoms moterims, o tai dažnai baigiasi neištikimybe. Galop šeima išyra.

Žemas vyras neskuba vesti. Jis iš pradžių tampa „kuo nors“, o jau paskui siūlo ranką ir širdį širdies damai. Norėdamas pelnyti taškų gražiosios lyties akyse, toks vyras negali pasinaudoti savo išvaizda, todėl stengiasi ugdyti kitas savybes, kurios gali patikti moterims. „Pupų pėdai“ dažnai pasižymi geru humoro jausmu, jie yra rūpestingesni ir dėmesingesni, dažniau būna ištikimi gyvenimo draugėms, nes ne itin populiarūs tarp moterų (išskyrus, aišku, labai turtingus ir garsius žmones). O kodėl „neūžaugos“ yra neūkiški? Pirma, jiems sunku, tarkime, pasiekti šviestuvą ir pakeisti perdegusią lemputę arba padaryti tvarką antresolėse... Jei rimtai, tai panirę į mėgstamą veiklą arba darbą jie visa tai tiesiog laiko „gyvenimo smulkmenomis“ ir palieka namų problemas spręsti žmonai.

Nustatyta dar viena įdomi priklausomybė - ūgio ir partnerio pasirinkimo. Pavyzdžiui, žemo ūgio vyrai paprastai renkasi tokio paties ūgio arba net aukštesnes žmonas. O štai „krepšininkai“ pirmenybę teikia miniatiūrinėms „coliukėms“, jų nedomina ne tik aukštesnės, bet ir tokio paties kaip jų ūgio damos - jie nemėgsta konkurencijos. Užtat „spirgo“ savimeilę glosto šalia žingsniuojantis „fotomodelis“, aukštesnis už jį visa galva.

Kai kada stebimės, pamatę keistą porą: aukšta akinamai graži mergina, o šalia - mažutis pliktelėjęs storuliukas. O palydovė neretai žiūri į jį įsimylėjusiu žvilgsniu. Galima kirsti lažybų: tas vyras arba daug pasiekė, arba yra puikus vyras ir šeimos tėvas, todėl žmona nė už ką neiškeis jo į atletiško sudėjimo, bet beširdį gražuolį.


Žmogaus kompleksai

Kaip žinoma, stipriosios lyties atstovai kompleksų turi ne mažiau už moteris. Ir nors vyrai paprastai bijo tai prisipažinti net sau, kasdien bendraujant tokie dalykai anksčiau ar vėliau išlenda į paviršių. Kokie, pasak psichologų, labiausiai paplitę vyrų kompleksai?

Donžuano kompleksas

Šis kompleksas išsivysto iš vyrų baimės būti pamestiems. Toks vyras gali ilgus mėnesius sekioti paskui jus, dovanoti gėles ir dovanas, rengti romantiškus pasimatymus, bet vieną gražią dieną tiesiog dingti. Kalta ne jūs. Tiesiog jis tiek bijo, kad jūs jį pamesite, kad geriau pats jus palieka. Būtent tokie vyrai užsitarnauja užkietėjusių mergišių reputaciją.

Heraklio kompleksas

Senovės graikų mito herojus Heraklis kartą pateko į nelaisvę pas amazones ir turėjo dirbti grynai moteriškus darbus. Mūsų dienomis baimė virsti „namų šeimininke“ skatina vyrus atsisakyti darbų namuose, jei jie, kaip jiems atrodo, yra „nevyriški“. Taigi, daugybė žmonų skundžiasi, kad vyrą sunku priversti išplauti indus arba pagaminti vakarienę. Bet esmė čia - ne tinginys, o Heraklio kompleksas! Vyras tiesiog gina savo status quo...

Viršininko kompleksas

Truputį panašus į Heraklio kompleksą. Tokie vyrai siekia būti svarbiausi bent jau savo šeimoje. Pavyzdžiui, jie negali pakęsti, jei žmona pradeda uždirbti daugiau už juos. Darbe, jei jų viršininkas - vyras, jie su tuo dar gali šiaip taip susitaikyti, bet jei vadove paskiriama moteris, dėl to jie net gali išeiti iš darbo.

Loto kompleksas

Pagal biblinį mitą po Sodomos ir Gomoros sunaikinimo likęs gyvas Lotas buvo priverstas gyventi susidėjęs su savo dukterimis, kad jos galėtų pagimdyti vaikų ir pratęsti žmonių giminę. Šiandien Loto kompleksu vadinamas visai ne polinkis į kraujomaišą, o tėvų baimė atiduoti savo dukteris kitam vyrui. Jei vyrą kamuoja šis kompleksas, jis visaip trukdys dukters asmeniniam gyvenimui ir bandys atsikratyti potencialių žentų, taigi jeigu dukra jam nepasipriešins, ji rizikuoja likti viena.

Aleksandro kompleksas

Šis vardas dažnai asocijuojasi su Aleksandru Makedoniečiu, kuris, kaip žinoma, intymiai bendraudavo ne tik su moterimis, bet ir su vyrais. Čia kalbama apie vyrų baimę savo lyties atstovų akyse atrodyti esant netradicinės orientacijos. Todėl jie gali nuolatos bijoti padaryti ką nors tokio, kas sukeltų įtarimų, jog jie jaučia potraukį kitiems vyrams. Taip pat jie gali pabrėžtinai agresyviai elgtis su kitais vyrais, kad niekas, gink Dieve, nieko tokio nepagalvotų...

Napoleono kompleksas

Šis kompleksas būdingas žemiems vyrams (kaip žinoma, Napoleonas Bonapartas buvo labai mažo ūgio). Dažnai tokie stipriosios lyties atstovai pasižymi didžiulėmis ambicijomis. Be to, jie nekenčia už save aukštesnių vyrų, gali siekti pažeminti aukštaūgę moterį. Aplinkiniams su „Napoelonu“ būna gana sunku.

Plikio kompleksas

Kodėl kai kurie vyrai plikai skutasi galvas? Psichologų manymu, jie tiesiog bijo nuplikti! Jiems atrodo, kad galvą nuskutus plikės niekas ir nepastebės.

Pensininko kompleksas

Visi vyrai baiminasi artėjančios senatvės. Ir dažnai bando ją atitolinti. Pavyzdžiui, darbe užsikrauna krūvį, su kuriuo pagal amžių jau nebegali susidoroti. Taip pat ne veltui sakoma: „Žilė galvon, velnias uodegon!“ Vyrai po 50 metų neretai pradeda domėtis daug jaunesnėmis moterimis, virsta tikriausiais lovelasais ir „seną“ žmoną iškeičia į jauną... Taip jie bando sau įrodyti, kad yra dar jauni, stiprūs ir patrauklūs. Jei šalia jo - jauna draugė, vadinasi, jis dar nenurašytas. Nors dažnai vyrai neatrodo jaunesni, negu yra, o kai kada ir vyresni, ir stebėti panašias pastangas būna tiesiog juokinga.

Ką daryti, jei pastebėjote, kad jums svarbus vyras pasižymi vienu arba keliais minėtais bruožais? Kai kuriose situacijose galima pamėginti jį suprasti, ir tada jo elgesys taip neerzins. O kai kada geriau bendravimą apriboti. Kartais padeda atviras pokalbis. Spręsti jums.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder